Βελτιώστε την ασφάλεια και την ταχύτητα με εναλλακτικούς διακομιστές DNS

Μια απλή αλλαγή διαμόρφωσης μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά (και είναι δωρεάν)

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να βελτιώσετε τόσο την απόδοση περιήγησης στο Internet όσο και την ασφάλεια επιλέγοντας έναν εναλλακτικό ανιχνευτή DNS; Τα καλά νέα είναι ότι είναι δωρεάν και διαρκεί μόνο ένα λεπτό του χρόνου σας για να κάνετε την αλλαγή σε άλλο πάροχο.

Τι είναι ένας ανιχνευτής DNS;

Το Domain Name System (DNS) μπορεί εύκολα να απομακρύνει τη γλώσσα του εγγύτερου διαχειριστή του δικτύου σας, αλλά ο μέσος χρήστης πιθανότατα δεν γνωρίζει ή δεν ενδιαφέρεται για το τι είναι το DNS ή τι κάνει για αυτούς.

Το DNS είναι η κόλλα που συνδέει μαζί τα ονόματα τομέων και τις διευθύνσεις IP . Εάν είστε κύριος ενός διακομιστή και θέλετε να επιτρέψετε σε άτομα να φτάσουν σε αυτό χρησιμοποιώντας ένα όνομα τομέα, τότε μπορείτε να πληρώσετε μια αμοιβή και να καταχωρήσετε το μοναδικό όνομα τομέα σας (εάν είναι διαθέσιμο) με έναν Καταχωρητή Διαδικτύου όπως GoDaddy.com ή από άλλο πάροχο . Αφού έχετε ένα όνομα τομέα συνδεδεμένο με τη διεύθυνση IP του διακομιστή σας, τότε οι χρήστες μπορούν να φτάσουν στον ιστότοπό σας χρησιμοποιώντας το όνομα τομέα αντί να χρειάζεται να πληκτρολογήσετε μια διεύθυνση IP. Οι διακομιστές "ανάλυσης" DNS βοηθούν να συμβεί αυτό.

Ένας διακομιστής ανάλυσης DNS επιτρέπει στον υπολογιστή (ή σε ένα άτομο) να αναζητήσει ένα όνομα τομέα (π.χ.) και να βρει τη διεύθυνση IP του υπολογιστή, του διακομιστή ή άλλης συσκευής στην οποία ανήκει (δηλ. 207.241.148.80). Σκεφτείτε έναν αναλυτή DNS ως τηλεφωνικό κατάλογο για υπολογιστές.

Όταν πληκτρολογείτε το όνομα τομέα ενός ιστότοπου στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού πίσω από τις σκηνές, ο διακομιστής ανάλυσης DNS στον οποίο ο υπολογιστής σας δείχνει εργάζεται για την αναζήτηση άλλων διακομιστών DNS για να προσδιορίσει τη διεύθυνση IP που το όνομα τομέα "επιλύει" έτσι ώστε το πρόγραμμα περιήγησής σας μπορεί να πάει και να ανακτήσει ό, τι περιηγείστε στον συγκεκριμένο ιστότοπο. Το DNS χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει να μάθετε σε ποιον διακομιστή αλληλογραφίας πρόκειται να μεταφερθεί ένα μήνυμα. Έχει και πολλούς άλλους σκοπούς.

Τι είναι ο Ρυθμιστής DNS;

Οι περισσότεροι οικιακοί χρήστες χρησιμοποιούν οποιονδήποτε ανιχνευτή DNS που τους αναθέτει ο παροχέας υπηρεσιών Internet (ISP). Αυτό συνήθως εκχωρείται αυτόματα όταν ρυθμίζετε το καλωδιακό / DSL μόντεμ ή όταν ο ασύρματος / ενσύρματος δρομολογητής Internet σβήνει αυτόματα στον διακομιστή DHCP του ISP σας και αρπάζει μια διεύθυνση IP για να χρησιμοποιήσει το δίκτυό σας.

Μπορείτε συνήθως να μάθετε ποιος είναι ο αναλυτής DNS που σας έχει ανατεθεί πηγαίνοντας στη σελίδα σύνδεσης "WAN" του δρομολογητή σας και κοιτάζοντας κάτω από την ενότητα "Servers DNS". Υπάρχουν συνήθως δύο, ένα πρωτεύον και ένα εναλλακτικό. Αυτοί οι διακομιστές DNS μπορούν να φιλοξενούνται από τον ISP σας ή όχι.

Μπορείτε επίσης να δείτε ποιος διακομιστής DNS χρησιμοποιείται από τον υπολογιστή σας ανοίγοντας μια γραμμή εντολών και πληκτρολογώντας το " NSlookup " και πατώντας το πλήκτρο enter. Θα πρέπει να δείτε ένα όνομα και διεύθυνση IP "Προεπιλεγμένο διακομιστή DNS".

Γιατί θα ήθελα να χρησιμοποιήσω έναν εναλλακτικό Resolver DNS εκτός από αυτόν που παρέχει ο ISP μου;

Ο ISP σας μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εγκαθιστά τους διακομιστές DNS για την επίλυση προβλημάτων, και μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλείς, ή ίσως όχι. Μπορούν να έχουν τόνοι πόρων και τρομερό υλικό στους διαχωριστές DNS τους, έτσι ώστε να έχετε υπερ-γρήγορους χρόνους απόκρισης, ή ίσως όχι.

Ίσως θελήσετε να εξετάσετε την εναλλαγή από τους διακομιστές ανάλυσης DNS που παρέχετε με ISP σε μια εναλλακτική λύση για διάφορους λόγους:

Λόγος # 1 - Οι εναλλακτικοί λύσεις DNS μπορούν να σας δώσουν μια ταχύτητα περιήγησης στο Web.

Ορισμένοι εναλλακτικοί παροχείς DNS ισχυρίζονται ότι η χρήση των δημόσιων διακομιστών DNS τους μπορεί να προσφέρει μια ταχύτερη εμπειρία περιήγησης για τους τελικούς χρήστες, μειώνοντας την καθυστέρηση αναζήτησης DNS. Το αν αυτό είναι κάτι που θα παρατηρήσετε είναι θέμα προσωπικής σας εμπειρίας. Αν φαίνεται πιο αργή, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στον παλιό σας ρυθμιστή DNS που έχει εκχωρηθεί ISP οποτεδήποτε θέλετε.

Λόγος # 2 - Οι εναλλακτικοί λύσεις DNS μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια περιήγησης στο Web

Ορισμένοι εναλλακτικοί παροχείς DNS ισχυρίζονται ότι οι λύσεις τους προσφέρουν πολλά οφέλη για την ασφάλεια, όπως το φιλτράρισμα των ιστότοπων κακόβουλου λογισμικού, του phishing και της απάτης, καθώς επίσης και τη μείωση του κινδύνου επιθέσεων δηλητηρίασης από τη μνήμη cache DNS.

Λόγος # 3 - Μερικοί εναλλακτικοί προμηθευτές ανάλυσης DNS προσφέρουν αυτόματο φιλτράρισμα περιεχομένου

Θέλετε να προσπαθήσετε να αποκλείσετε τα παιδιά σας από την πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό και άλλους ιστότοπους που δεν είναι φιλικοί προς την οικογένεια; Μπορείτε να επιλέξετε να επιλέξετε έναν πάροχο DNS που εκτελεί φιλτράρισμα περιεχομένου. Το ConnectSafe DNS του Norton προσφέρει διακομιστές ανάλυσης DNS που φιλτράρουν ακατάλληλο περιεχόμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά σας δεν μπορούν απλώς να πληκτρολογήσουν μια διεύθυνση IP για έναν ακατάλληλο ιστότοπο και να φτάσουν σε αυτό με αυτόν τον τρόπο, αλλά πιθανότατα θα προσθέσουν ένα αρκετά μεγάλο χτύπημα ταχύτητας στην αναζήτηση ενός ώριμου περιεχομένου ιστού.

Πώς αλλάζετε τον Resolver DNS σε έναν εναλλακτικό παροχέα DNS;

Ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξετε τους παρόχους DNS είναι ο δρομολογητής σας, οπότε πρέπει μόνο να τον αλλάξετε σε ένα σημείο. Μόλις το αλλάξετε στο δρομολογητή σας, όλοι οι υπολογιστές-πελάτες στο δίκτυό σας (εάν υποθέσετε ότι χρησιμοποιείτε το DHCP για αυτόματη εκχώρηση IP σε συσκευές-πελάτες) θα πρέπει να οδηγούν αυτόματα στους νέους διακομιστές DNS.

Ελέγξτε το εγχειρίδιο βοήθειας του δρομολογητή σας για λεπτομέρειες σχετικά με το πώς και πού να αλλάξετε τις καταχωρήσεις του διακομιστή του διακομιστή DNS. Τα συστήματά μας ρυθμίστηκαν αυτόματα από την εταιρία καλωδιακής τηλεόρασης και έπρεπε να απενεργοποιήσουμε την αυτόματη πρόσβαση IP DHCP στη σελίδα σύνδεσης WAN και να την ρυθμίσουμε σε μη αυτόματη για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τις διευθύνσεις IP του διαχωριστή DNS. Υπάρχουν συνήθως δύο έως τρία μέρη για να μπείτε στις διευθύνσεις IP του διακομιστή DNS.

Πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές, πρέπει να ελέγξετε με τον ISP και τον κατασκευαστή του δρομολογητή σας για συγκεκριμένες οδηγίες για την κατάστασή σας. Θα πρέπει επίσης να γράψετε τις τρέχουσες ρυθμίσεις ή να τραβήξετε τη σελίδα με τις ρυθμίσεις πριν προβείτε σε αλλαγές, σε περίπτωση που η αλλαγή δεν λειτουργήσει.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι DNS αξίζει να λάβουμε υπόψη

Ακολουθούν μερικοί γνωστοί εναλλακτικοί προμηθευτές DNS που αξίζει να εξεταστούν. Αυτά είναι τα τρέχοντα IP από τη δημοσίευση αυτού του άρθρου. Πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο DNS για να δείτε αν έχουν ενημερωθεί τα IP πριν κάνετε την αλλαγή στα παρακάτω IP.

Δημόσιο DNS Google:

DNS ConnectSafe του Norton:

Για μια πιο εκτεταμένη λίστα εναλλακτικών παρόχων DNS, ανατρέξτε στην ελεύθερη και δημόσια εναλλακτική λίστα διακομιστών DNS του Tim Fisher .

Μια σημείωση σχετικά με τους εναλλακτικούς παρόχους DNS με δυνατότητες αποκλεισμού

Καμία από αυτές τις υπηρεσίες δεν θα είναι σε θέση να φιλτράρει όλες τις πιθανές κακόβουλες εφαρμογές , το ηλεκτρονικό ψάρεμα και τους ιστότοπους πορνογραφικού υλικού, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να περιορίσουν τον πιθανό αριθμό αυτών των τύπων ιστότοπων που είναι προσβάσιμοι φιλτράροντας τα γνωστά. Εάν δεν αισθάνεστε ότι μια υπηρεσία κάνει καλή δουλειά με το φιλτράρισμα, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε έναν άλλο πάροχο για να δείτε αν είναι καλύτερα.