Προστατεύστε τον εαυτό σας από τις απάτες Phishing

Είναι εύκολο να αποφύγετε να γίνετε θύμα ηλεκτρονικού "ψαρέματος"

Οι επιθέσεις ηλεκτρονικού "ψαρέματος" έχουν γίνει πιο εξελιγμένες και οι χρήστες χρειάζονται απλά βήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προστατευθούν από το να γίνουν θύματα απάτης ηλεκτρονικού "ψαρέματος". Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αποφύγετε να είστε θύμα και να προστατευθείτε από τις απάτες phishing.

Να είστε σκεπτικός με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Είναι πάντα καλύτερο να σφάλεσαι από την πλευρά της προσοχής. Εάν δεν είστε 100% σίγουροι ότι ένα συγκεκριμένο μήνυμα είναι νόμιμο, υποθέστε ότι δεν είναι. Δεν θα πρέπει ποτέ να παρέχετε το όνομα χρήστη, τον κωδικό πρόσβασης, τον αριθμό λογαριασμού σας ή οποιαδήποτε άλλη προσωπική ή εμπιστευτική πληροφορία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεν πρέπει να απαντάτε απευθείας στο συγκεκριμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο Ed Skoudis λέει: "Εάν ο χρήστης υποψιάζεται πραγματικά ότι ένα e-mail είναι νόμιμο, θα πρέπει: 1) να κλείσει τον πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 2) να κλείσει ΟΛΑ τα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης, 3) να ανοίξει ένα ολοκαίνουργιο πρόγραμμα περιήγησης, -commerce της εταιρείας όπως συνήθως. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το λογαριασμό τους, θα υπάρχει ένα μήνυμα στον ιστότοπο όταν συνδεθείτε. Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους να κλείνουν πρώτα τους αναγνώστες αλληλογραφίας και τους φυλλομετρητές, μόνο σε περίπτωση που ένας εισβολέας έστειλε ένα κακόβουλο σενάριο ή τραβούσε ένα άλλο γρήγορο για να κατευθύνει χρήστη σε διαφορετικό ιστότοπο.

Δεν είναι βέβαιο αν είναι το "ηλεκτρονικό" ψάρεμα; Καλέστε την Εταιρεία

Ένα ακόμα ασφαλέστερο μέσο για να ελέγξετε εάν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με το λογαριασμό σας είναι νόμιμο ή όχι είναι να διαγράψετε απλώς το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να παραλάβετε το τηλέφωνο. Αντί να διακινδυνεύετε να στείλετε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον εισβολέα ή να οδηγήσετε εσφαλμένα στον ιστότοπο αντιγράφων του εισβολέα, απλά καλέστε την εξυπηρέτηση πελατών και εξηγήστε τι δηλώνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να επαληθεύσετε εάν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα με το λογαριασμό σας ή αν πρόκειται απλώς για απάτη ηλεκτρονικού "ψαρέματος".

Κανε τα μαθηματα σου

Όταν φτάνουν οι τραπεζικές δηλώσεις ή τα στοιχεία λογαριασμού σας, είτε με έντυπη μορφή είτε με ηλεκτρονικά μέσα, τα αναλύστε προσεκτικά. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν συναλλαγές που δεν μπορείτε να υπολογίσετε και ότι όλα τα δεκαδικά ψηφία είναι στα σωστά σημεία. Αν διαπιστώσετε προβλήματα, επικοινωνήστε αμέσως με την εταιρεία ή το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να σας ειδοποιήσει αμέσως.

Αφήστε το πρόγραμμα περιήγησης στο Web να σας προειδοποιεί για ιστότοπους ηλεκτρονικού "ψαρέματος"

Τα προγράμματα περιήγησης ιστού της τελευταίας γενιάς, όπως ο Internet Explorer και ο Firefox, είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένη προστασία ηλεκτρονικού ψαρέματος. Αυτά τα προγράμματα περιήγησης θα αναλύσουν ιστότοπους και θα τα συγκρίνουν με γνωστούς ή ύποπτους ιστότοπους ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) και θα σας προειδοποιήσουν εάν ο ιστότοπος που επισκέπτεστε ενδέχεται να είναι κακόβουλος ή παράνομος.

Αναφορά ύποπτης δραστηριότητας

Εάν λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποτελούν μέρος απάτης ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) ή ακόμα φαίνεται ότι είναι ύποπτα, θα πρέπει να τα αναφέρετε. Ο Douglas Schweitzer λέει: "Αναφέρετε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον ISP σας και βεβαιωθείτε επίσης ότι τα αναφέρετε στην Federal Trade Commission (FTC) στη διεύθυνση www.ftc.gov".

Σημείωση του συντάκτη: Αυτό το άρθρο επεξεργάστηκε ο Andy O'Donnell