Πώς να διαπιστώσετε αν λειτουργεί το Antivirus σας

Δοκιμάστε το λογισμικό προστασίας από ιούς

Όταν το κακόβουλο λογισμικό μπαίνει στο σύστημα, ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να κάνει είναι να απενεργοποιήσει τον ανιχνευτή ιών. Μπορεί επίσης να τροποποιήσει το αρχείο HOSTS για να αποκλείσει την πρόσβαση σε διακομιστές ενημέρωσης ιών.

Δοκιμάστε το Antivirus σας

Ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς λειτουργεί είναι να χρησιμοποιήσετε το αρχείο δοκιμής EICAR. Είναι επίσης καλή ιδέα να διασφαλίσετε ότι οι ρυθμίσεις ασφαλείας σας έχουν ρυθμιστεί σωστά στα Windows.

Το αρχείο δοκιμών EICAR

Το αρχείο δοκιμής του EICAR είναι ένας προσομοιωτής ιού που αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας Ανίχνευσης Η / Υ και τον Οργανισμό Έρευνας Ανίχνευσης Υπολογιστών. Το EICAR είναι μια μη ιογενής σειρά κώδικα που τα περισσότερα προγράμματα προστασίας από ιούς έχουν συμπεριλάβει στα αρχεία ορισμού υπογραφής τους ειδικά για τους σκοπούς της δοκιμής - επομένως, οι εφαρμογές προστασίας από ιούς ανταποκρίνονται σε αυτό το αρχείο σαν να ήταν ιός.

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν εαυτό σας εύκολα χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου ή μπορείτε να το κατεβάσετε από τον ιστότοπο του EICAR. Για να δημιουργήσετε ένα αρχείο δοκιμής EICAR, αντιγράψτε και επικολλήστε την ακόλουθη γραμμή σε ένα κενό αρχείο χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου όπως το Σημειωματάριο:

X5O! P% @ AP [4 \ PZX54 (P ^ 7CC) 7} $ EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-

Αποθηκεύστε το αρχείο ως EICAR.COM. Εάν η ενεργή σας προστασία λειτουργεί σωστά, η απλή ενέργεια αποθήκευσης του αρχείου θα πρέπει να ενεργοποιήσει μια ειδοποίηση. Ορισμένες εφαρμογές αντιμετώπισης ιών θα απομονώσουν αμέσως το αρχείο μόλις αποθηκευτεί.

Ρυθμίσεις ασφαλείας των Windows

Ελέγξτε ότι έχετε τις πιο ασφαλείς ρυθμίσεις που έχουν ρυθμιστεί στα Windows.

Μόλις βρεθείτε στο Κέντρο Δράσης, βεβαιωθείτε ότι το Windows Update είναι ενεργοποιημένο έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και ενημερώσεις κώδικα και να προγραμματίσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε δεδομένα.

Έλεγχος και επιδιόρθωση του αρχείου HOSTS

Ορισμένα κακόβουλα προγράμματα προσθέτουν καταχωρήσεις στο αρχείο HOSTS του υπολογιστή σας. Το αρχείο hosts περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις διευθύνσεις IP και τον τρόπο με τον οποίο αντιστοιχούν σε ονόματα ή σε ιστότοπους. Οι τροποποιήσεις κακόβουλου λογισμικού μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο. Εάν γνωρίζετε τα κανονικά περιεχόμενα του αρχείου HOSTS σας, θα αναγνωρίσετε ασυνήθιστες καταχωρίσεις.

Στα Windows 7, 8 και 10, το αρχείο HOSTS βρίσκεται στην ίδια θέση: στο φάκελο C: \ Windows \ System32 \ drivers \ etc. Για να διαβάσετε τα περιεχόμενα του αρχείου HOSTS, απλά κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε το Σημειωματάριο (ή το αγαπημένο σας πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου) για να το δείτε.

Όλα τα αρχεία HOSTS περιέχουν αρκετά περιγραφικά σχόλια και στη συνέχεια μια χαρτογράφηση στο δικό σας μηχάνημα, όπως αυτό:

# 127.0.0.1 localhost

Η διεύθυνση IP είναι 127.0.0.1 και χάρτες πίσω στον υπολογιστή σας, δηλαδή localhost . Αν υπάρχουν άλλες καταχωρίσεις που δεν περιμένετε, η ασφαλέστερη λύση είναι απλά να αντικαταστήσετε ολόκληρο το αρχείο HOSTS με την προεπιλογή.

Αντικατάσταση του αρχείου HOSTS

  1. Μετονομάστε το υπάρχον αρχείο HOSTS σε κάτι άλλο, όπως το " Hosts.old ". Αυτό είναι μόνο μια προφύλαξη σε περίπτωση που χρειαστεί να το επιστρέψετε αργότερα.
  2. Ανοίξτε το Σημειωματάριο και δημιουργήστε ένα νέο αρχείο.
  3. Αντιγράψτε και επικολλήστε τα ακόλουθα στο νέο αρχείο:
    1. # Πνευματικά δικαιώματα (c) 1993-2009 Microsoft Corp.
    2. # #
    3. # Πρόκειται για ένα δείγμα αρχείου HOSTS που χρησιμοποιείται από το Microsoft TCP / IP για Windows.
    4. # #
    5. # Αυτό το αρχείο περιέχει τις αντιστοιχίσεις των διευθύνσεων IP στα ονόματα των κεντρικών υπολογιστών. Καθε
    6. # η είσοδος θα πρέπει να διατηρείται σε μεμονωμένη γραμμή. Η διεύθυνση IP πρέπει να είναι
    7. # να τοποθετηθεί στην πρώτη στήλη ακολουθούμενη από το αντίστοιχο όνομα κεντρικού υπολογιστή.
    8. # Η διεύθυνση IP και το όνομα του κεντρικού υπολογιστή πρέπει να διαχωρίζονται από τουλάχιστον ένα
    9. # χώρος.
    10. # #
    11. # Επιπλέον, τα σχόλια (όπως αυτά) μπορούν να εισαχθούν σε άτομα
    12. # γραμμές ή ακολουθώντας το όνομα του μηχανήματος που σημειώνεται με ένα σύμβολο "#".
    13. # #
    14. # Για παράδειγμα:
    15. # #
    16. # 102.54.94.97 rhino.acme.com # διακομιστής προέλευσης
    17. # 38.25.63.10 x.acme.com # x πελάτης-πελάτης
    18. # resolution name localhost είναι χειριστής εντός του ίδιου του DNS.
    19. # 127.0.0.1 localhost
    20. # :: 1 localhost
  1. Αποθηκεύστε αυτό το αρχείο ως "hosts" στην ίδια θέση με το αρχικό αρχείο HOSTS.