Τι είναι το LoJack και πώς λειτουργεί;

Μια ματιά σε ένα από τα παλαιότερα και πιο επιτυχημένα συστήματα αποκατάστασης κλεμμένων οχημάτων

Το LoJack είναι ένας νεολογισμός που δημιουργήθηκε ως ένα παιχνίδι στον όρο "αεροπειρατεία". Είναι επίσης το όνομα της εταιρείας που δημιούργησε τον όρο, ο οποίος το χρησιμοποιεί για να αναφερθεί σε μια χούφτα υπηρεσίες ανάκτησης κλοπής. Η αρχική υπηρεσία επικεντρώνεται στην ανάκτηση κλεμμένων οχημάτων , αλλά η LoJack προσφέρει επίσης προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση:

Εκτός από αυτές τις υπηρεσίες ανάκτησης κλοπής, το LoJack προσφέρει επίσης ένα προϊόν που μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση χαμένων παιδιών, ασθενών με Αλτσχάιμερ, ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια και άλλων δυνητικά ευάλωτων αγαπημένων.

Πώς λειτουργεί το LoJack;

Το LoJack για φορητούς υπολογιστές βασίζεται στο λογισμικό , αλλά όλα τα άλλα προϊόντα βασίζονται σε δύο βασικά στοιχεία. Ένα από αυτά τα εξαρτήματα είναι ένας ραδιοπομπός που μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτοκίνητο, φορτηγό, μοτοσικλέτα ή οποιοδήποτε άλλο όχημα. Το άλλο μέρος του συστήματος είναι μια σειρά ραδιοφωνικών δεκτών. Αυτοί οι δέκτες λειτουργούν από τοπικές αστυνομικές δυνάμεις και είναι πολύ διαδεδομένοι. Οι αστυνομικές δυνάμεις σε 27 κράτη και η Washington DC χρησιμοποιούν το LoJack και είναι επίσης διαθέσιμες σε άλλες 30 χώρες.

Εάν ένα όχημα που έχει LoJack αναφέρεται ως κλεμμένο, μπορεί να αποσταλεί μια απομακρυσμένη εντολή για να ενεργοποιήσει τον πομπό του. Το σύστημα LoJack στο όχημα θα ξεκινήσει στη συνέχεια μετάδοση σε μια καθορισμένη συχνότητα, η οποία επιτρέπει στην αστυνομία στην τοπική περιοχή να το σπίτι στην τοποθεσία του. Η εμβέλεια εκπομπής του LoJack μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη θέση, το ύψος και τη σύνθεση των κτιρίων και άλλα εμπόδια, αλλά τα αστυνομικά αυτοκίνητα με ακτίνα περίπου 3-5 μιλίων θα μπορούν τυπικά να λαμβάνουν το σήμα.

Όταν μια αστυνομική μονάδα παρακολούθησης λαμβάνει σήμα από κλεμμένο όχημα, συμβαίνουν μερικά διαφορετικά πράγματα. Η μονάδα παρακολούθησης θα υποδείξει τη γενική κατεύθυνση από την οποία προέρχεται το σήμα, γεγονός που επιτρέπει στους αστυνομικούς να επιτηρούν το κλεμμένο όχημα. Ο ιχνηλάτης θα έχει επίσης πρόσβαση στη βάση δεδομένων LoJack που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα οχήματα που χρησιμοποιούν το σύστημα. Αυτό θα παράσχει στους αστυνομικούς το VIN, τη μάρκα και το μοντέλο, ακόμα και το χρώμα του οχήματος. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, η αστυνομία είναι στη συνέχεια σε θέση να εντοπίσει και να ανακτήσει το όχημα.

Είναι το LoJack αποτελεσματικό;

Η αποτελεσματικότητα του LoJack μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά αυξάνει το ποσοστό ανάκτησης κλεμμένων οχημάτων. Το μέσο ποσοστό ανάκτησης κλεμμένων οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 ήταν μόλις πάνω από 50 τοις εκατό και πολλά από αυτά τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά υπέστησαν σοβαρές ζημίες πριν τα βρεθεί από την αστυνομία. Σύμφωνα με τον LoJack, τα οχήματα που χρησιμοποιούν το σύστημα εντοπισμού τους ανακτώνται περίπου το 90% του χρόνου. Δεδομένου ότι η αστυνομία είναι σε θέση να παρακολουθεί τα οχήματα σε πραγματικό χρόνο, πολλές από αυτές τις ανακτήσεις είναι επίσης πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θα μπορούσαν διαφορετικά.

Ωστόσο, ο LoJack έχει μερικές εγγενείς αδυναμίες. Δεδομένου ότι η τεχνολογία βασίζεται σε ραδιοφωνικές μεταδόσεις μικρής εμβέλειας, τα σήματα μπορούν να μπλοκαριστούν είτε εκ προθέσεως είτε ακούσια. Οι ραδιοπαρεμβολείς είναι σε θέση να καλύψουν εντελώς τις εκπομπές από το σύστημα LoJack και ακόμη και η στάθμευση του οχήματος σε ορισμένες δομές στάθμευσης μπορεί να καταστήσει δύσκολη την παρακολούθηση της αστυνομίας. Φυσικά, άλλα κλαπέντα συστήματα ανάκτησης οχημάτων μπορούν επίσης να παρακάμπτονται με πολύ παρόμοιες μεθόδους.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο LoJack;

Υπάρχουν πολλά κλεμμένα συστήματα ανάκτησης οχημάτων στην αγορά, αλλά κανένα από αυτά δεν λειτουργεί όπως ο LoJack. Το LoJack είναι το μοναδικό σύστημα που χρησιμοποιεί ραδιοφωνικές εκπομπές μικρής εμβέλειας και είναι επίσης το μόνο εμπορικό σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.

Μερικές από τις εναλλακτικές λύσεις του LoJack περιλαμβάνουν:

Οι περισσότεροι ΚΑΕ έχουν επίσης τις δικές τους λύσεις κλοπής αποκατάστασης οχημάτων ή παρακολούθησης οχημάτων, πολλές από τις οποίες ενσωματώνονται στα συστήματα πλοήγησης ή ψυχαγωγίας . Αυτά τα συστήματα μπορούν τυπικά να ενεργοποιηθούν μετά από κλοπή όπως το LoJack, αν και συνήθως παρακολουθούν το όχημα μέσω του κυψελωτού ραδιοφώνου. Ορισμένες από τις εναλλακτικές λύσεις OEM για το LoJack περιλαμβάνουν: