Αποθήκευση δικτύου υπολογιστών

NAS, SAN και άλλοι τύποι αποθήκευσης δικτύου

Ο χώρος αποθήκευσης δικτύου είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας συσκευής αποθήκευσης (συνήθως πολλών συσκευών συνδυασμένων) που είναι διαθέσιμη σε ένα δίκτυο.

Αυτός ο τύπος αποθήκευσης διατηρεί αντίγραφα των δεδομένων σε συνδέσεις τοπικού δικτύου υψηλής ταχύτητας (LAN) και έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας για αρχεία, βάσεις δεδομένων και άλλα δεδομένα σε κεντρική τοποθεσία, η οποία μπορεί εύκολα να προσπελαστεί μέσω πρωτοκόλλων και εργαλείων πρότυπων δικτύων .

Γιατί η αποθήκευση δικτύου είναι σημαντική

Η αποθήκευση είναι μια βασική πτυχή οποιουδήποτε υπολογιστή. Οι σκληροί δίσκοι και τα πλήκτρα USB , για παράδειγμα, έχουν σχεδιαστεί για να φυλάσσουν προσωπικά δεδομένα σε ένα μέρος που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου χρειάζονται πρόσβαση στις πληροφορίες, όπως ακριβώς μέσα ή δίπλα στον υπολογιστή τους.

Ωστόσο, όταν αποτυγχάνουν αυτοί οι τύποι τοπικών χώρων αποθήκευσης και ειδικά όταν δεν δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας στο διαδίκτυο , τα δεδομένα χάνονται. Επιπλέον, η διαδικασία κοινής χρήσης τοπικών δεδομένων με άλλους υπολογιστές μπορεί να χρονοβόρα, και μερικές φορές η διαθέσιμη τοπική αποθήκευση είναι ανεπαρκής για την αποθήκευση όλων των επιθυμητών.

Η αποθήκευση δικτύου αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα παρέχοντας ένα αξιόπιστο αποθετήριο δεδομένων για όλους τους υπολογιστές του LAN για να μοιράζονται αποτελεσματικά. Ελευθερώνοντας τον τοπικό χώρο αποθήκευσης, τα συστήματα αποθήκευσης δικτύου υποστηρίζουν επίσης συνήθως αυτοματοποιημένα προγράμματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για την αποτροπή της απώλειας κρίσιμων δεδομένων.

Για παράδειγμα, ένα δίκτυο με 250 υπολογιστές που εκτείνεται σε ένα μεγάλο κτίριο με πολλαπλά πατώματα, θα επωφεληθεί από την αποθήκευση δικτύου. Με την πρόσβαση στο δίκτυο και τα κατάλληλα δικαιώματα, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φακέλους στη συσκευή αποθήκευσης δικτύου χωρίς να ανησυχούν ότι τα αρχεία αυτά επηρεάζουν την τοπική χωρητικότητα αποθήκευσης.

Χωρίς μια λύση αποθήκευσης δικτύου, ένα αρχείο που πρέπει να έχει πρόσβαση σε πολλούς χρήστες που δεν είναι φυσικά κοντά θα πρέπει να στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μετακινηθεί χειροκίνητα με κάτι σαν μονάδα flash ή να μεταφορτωθεί μόνο στο διαδίκτυο για να το μεταφορτώσει ξανά στην πλευρά του προορισμού. Όλες αυτές οι εναλλακτικές λύσεις δημιουργούν προβλήματα χρόνου, αποθήκευσης και προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τα οποία ανακουφίζονται από την κεντρική αποθήκευση.

SAN και NAS Network Storage

Δύο τυποποιημένοι τύποι αποθηκευτικού χώρου δικτύου καλούνται Storage Area Network (SAN) και Network Attached Storage (NAS) .

Το SAN χρησιμοποιείται συνήθως σε δίκτυα επιχειρήσεων και χρησιμοποιεί διακομιστές υψηλών προδιαγραφών, συστοιχίες δίσκων υψηλής χωρητικότητας και τεχνολογία διασύνδεσης με οπτικές ίνες . Τα οικιακά δίκτυα χρησιμοποιούν συνήθως το NAS, το οποίο περιλαμβάνει εγκατάσταση υλικού που ονομάζεται συσκευές NAS στο LAN μέσω TCP / IP .

Δείτε τις διαφορές μεταξύ του SAN και του NAS για περισσότερες πληροφορίες.

Προβολές και μειονεκτήματα αποθήκευσης δικτύου

Ακολουθεί μια περίληψη μερικών από τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της αποθήκευσης αρχείων μέσω δικτύου:

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα: