Τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων όταν δεν έχετε καμία ασύρματη σύνδεση

Τι πρέπει να ελέγξετε όταν δεν έχετε σύνδεση

Υπάρχει κόκκινο X μέσω του εικονιδίου ασύρματου δικτύου στη γραμμή εργασιών των Windows; Τι γίνεται με το τηλέφωνό σας - αναφέρει ότι δεν υπάρχει ασύρματη σύνδεση; Ίσως σας ειπωθεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα (όταν γνωρίζετε ότι υπάρχουν).

Τα προβλήματα ασύρματης σύνδεσης μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικά, ειδικά όταν συμβαίνουν στη χειρότερη δυνατή στιγμή, όπως όταν πρέπει να στείλετε ένα email για να εκπληρώσετε μια προθεσμία και εργάζεστε στο δρόμο χωρίς πρόσβαση στην τεχνική υποστήριξη.

Μην ανησυχείτε, όμως, επειδή τα προβλήματα Wi-Fi μπορούν συχνά να διορθωθούν μάλλον εύκολα. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις επιλογές σας.

Σημείωση: Ορισμένοι άλλοι συνηθισμένοι τύποι προβλημάτων Wi-Fi, ειδικά για τους απομακρυσμένους εργαζομένους, περιλαμβάνουν σήματα που έχουν διακοπεί και στίγματα , έγκυρη ασύρματη σύνδεση αλλά όχι σύνδεση στο διαδίκτυο , ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο και πρόσβαση στο διαδίκτυο .

01 από 07

Βεβαιωθείτε ότι το Wi-Fi είναι ενεργοποιημένο στη συσκευή

Σε ορισμένες συσκευές, οι ασύρματες δυνατότητες μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν μέσω ενός φυσικού διακόπτη στην άκρη της συσκευής. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες συσκευές σάς επιτρέπουν να ενεργοποιείτε / απενεργοποιείτε το Wi-Fi μέσω του λογισμικού.

Ελέγξτε πρώτα τους δύο αυτούς τομείς, διότι αυτό θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο αντιμετώπισης προβλημάτων εάν η ασύρματη σύνδεση είναι απλά απενεργοποιημένη.

Ελέγξτε το διακόπτη Wi-Fi

Εάν βρίσκεστε σε φορητό υπολογιστή, αναζητήστε ένα διακόπτη υλικού ή ένα ειδικό πλήκτρο λειτουργίας που μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει το ασύρματο ραδιόφωνο. Είναι σχετικά εύκολο να το αναστρέψετε τυχαία, ή ίσως το κάνατε σκόπιμα και ξέχασα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, εναλλαγή αυτού του διακόπτη ή χτύπημα εκείνο το πλήκτρο λειτουργίας για να δείτε αν αυτό συμβαίνει.

Εάν χρησιμοποιείτε προσαρμογέα ασύρματου δικτύου USB, βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά συνδεδεμένο. Δοκιμάστε μια διαφορετική θύρα USB για να βεβαιωθείτε ότι η θύρα δεν είναι υπεύθυνη.

Ενεργοποιήστε το Wi-Fi στις Ρυθμίσεις

Ένα άλλο μέρος για να εξετάσουμε βρίσκεται μέσα στις ρυθμίσεις της συσκευής . Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό στο τηλέφωνό σας, στον υπολογιστή σας, στο φορητό υπολογιστή, στο Xbox, το ονομάζετε - οτιδήποτε μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει το Wi-Fi θα έχει την επιλογή να το κάνει.

Για παράδειγμα, στα Windows, στον Πίνακα Ελέγχου , αναζητήστε τις ρυθμίσεις "Επιλογές παροχής ενέργειας" και επιλέξτε Αλλαγή ρυθμίσεων σύνθετης τροφοδοσίας για να βεβαιωθείτε ότι η επιλογή Ρυθμίσεις ασύρματου προσαρμογέα δεν έχει ρυθμιστεί σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Οτιδήποτε εκτός από την "Μέγιστη απόδοση" ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του προσαρμογέα και να επηρεάσει τη σύνδεση.

Επίσης, ελέγξτε για έναν ασύρματο προσαρμογέα που έχει απενεργοποιηθεί από τη λίστα συνδέσεων δικτύου στον Πίνακα Ελέγχου. Για να το κάνετε αυτό, εκτελέστε την εντολή netconnections ελέγχου στο Run ή στην εντολή Command Prompt και ελέγξτε για τυχόν κόκκινα δίκτυα που αναφέρονται εκεί.

Ακόμα ένα άλλο μέρος όπου οι ρυθμίσεις του συστήματος δεν προκαλούν σύνδεση Wi-Fi είναι αν ο προσαρμογέας ασύρματου δικτύου έχει απενεργοποιηθεί στη Διαχείριση Συσκευών (Device Manager) . Μπορείτε να ενεργοποιήσετε εύκολα τη συσκευή ξανά αν αυτή είναι η αιτία του προβλήματος.

Αν έχετε συσκευή iPhone, iPad ή Android που δεν εμφανίζει ασύρματη σύνδεση, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και βρείτε την επιλογή Wi-Fi . Εκεί, βεβαιωθείτε ότι η ρύθμιση Wi-Fi είναι ενεργοποιημένη (είναι πράσινη όταν είναι ενεργοποιημένη στο iOS και μπλε στα περισσότερα ανδροειδή).

02 του 07

Μετακινηθείτε πιο κοντά στον δρομολογητή

Τα παράθυρα, οι τοίχοι, τα έπιπλα, τα ασύρματα τηλέφωνα, τα μεταλλικά αντικείμενα και όλα τα άλλα εμπόδια μπορούν να επηρεάσουν την ισχύ του ασύρματου σήματος.

Μια μελέτη που ανέφερε η Cisco διαπίστωσε ότι τα μικροκύματα μπορούν να υποβαθμίσουν τη διακίνηση δεδομένων έως και 64 τοις εκατό και οι βιντεοκάμερες και τα αναλογικά τηλέφωνα μπορούν να δημιουργήσουν 100 τοις εκατό μειωμένη απόδοση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση δεδομένων καθόλου.

Εάν είστε σε θέση να μετακινηθείτε πιο κοντά στην πηγή ασύρματου σήματος. Εάν προσπαθήσετε αυτό και βρείτε ότι η ασύρματη σύνδεση λειτουργεί καλά, είτε εξαλείψτε τις παρεμβολές είτε μετακινήστε στρατηγικά τον δρομολογητή αλλού, όπως σε μια πιο κεντρική τοποθεσία.

Σημείωση: Ορισμένες άλλες επιλογές που θα μπορούσαν να μειώσουν τα προβλήματα απόστασης με το δρομολογητή αγοράζουν έναν επαναλήπτη Wi-Fi , εγκαθιστώντας ένα δίκτυο δικτύου Wi-Fi ή αναβαθμίζοντας σε έναν ισχυρότερο δρομολογητή .

03 του 07

Επανεκκινήστε ή επαναφέρετε τον δρομολογητή

Η επανεκκίνηση και η επαναφορά είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, αλλά και τα δύο μπορούν να φανούν χρήσιμα αν αντιμετωπίζετε προβλήματα δικτύωσης ή κακή απόδοση Wi-Fi.

Εάν ο δρομολογητής Wi-Fi δεν έχει τεθεί σε λειτουργία για λίγο, δοκιμάστε να κάνετε επανεκκίνηση του δρομολογητή για να ξεκαθαρίσετε οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί λόξυγγα. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε εάν το πρόβλημα σύνδεσης δικτύου δεν συμβαίνει σποραδικά ή μετά από ένα βαρύ φορτίο (όπως Netflix streaming).

Εάν η επανεκκίνηση του δρομολογητή δεν διορθώσει το πρόβλημα, δοκιμάστε να επαναφέρετε το λογισμικό του δρομολογητή για να το επαναφέρετε ξανά στις προεπιλεγμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις. Αυτό θα διαγράψει οριστικά όλες τις προσαρμογές που ενδεχομένως έχετε κάνει σε αυτό, όπως ο κωδικός πρόσβασης Wi-Fi και άλλες ρυθμίσεις.

04 του 07

Ελέγξτε το SSID και τον κωδικό πρόσβασης

Το SSID είναι το όνομα του δικτύου Wi-Fi. Κανονικά, αυτό το όνομα αποθηκεύεται σε οποιαδήποτε συσκευή που έχει συνδεθεί προηγουμένως, αλλά εάν δεν έχει αποθηκευτεί πλέον, για οποιοδήποτε λόγο, τότε το τηλέφωνό σας ή άλλη ασύρματη συσκευή δεν θα συνδεθεί αυτόματα σε αυτό.

Ελέγξτε το SSID με το οποίο προσπαθεί να συνδεθεί η συσκευή και βεβαιωθείτε ότι είναι το κατάλληλο για το δίκτυο στο οποίο χρειάζεστε πρόσβαση. Για παράδειγμα, εάν το SSID για το δίκτυο στο σχολείο σας ονομάζεται "SchoolGuest", φροντίστε να επιλέξετε αυτό το SSID από τη λίστα και όχι διαφορετικό από αυτό στο οποίο δεν έχετε πρόσβαση.

Ορισμένα SSID είναι κρυμμένα, οπότε αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να εισαγάγετε με μη αυτόματο τρόπο τις πληροφορίες SSID, αντί να το επιλέξετε απλά από μια λίστα διαθέσιμων δικτύων.

Σε αυτή τη σημείωση, το SSID είναι μόνο μέρος των απαιτούμενων για επιτυχή σύνδεση σε ένα δίκτυο. Εάν η σύνδεση αποτύχει όταν προσπαθήσετε και γνωρίζετε ότι το SSID είναι σωστό, ελέγξτε ξανά τον κωδικό πρόσβασης για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με τον κωδικό πρόσβασης που έχει ρυθμιστεί στο δρομολογητή. Ίσως χρειαστεί να μιλήσετε με το διαχειριστή του δικτύου για να το πάρετε αυτό.

Σημείωση: Εάν επαναφέρετε το δρομολογητή κατά τη διάρκεια του Βήματος 3, ο δρομολογητής ενδέχεται να μην έχει ενεργοποιημένη τη σύνδεση Wi-Fi, οπότε θα πρέπει να το ολοκληρώσετε πριν προσπαθήσετε να συνδεθείτε με αυτό. Εάν ο δρομολογητής μηδενισμού εκπέμπει Wi-Fi, δεν χρησιμοποιεί πλέον το προηγούμενο SSID που χρησιμοποιήσατε μαζί του, έτσι ώστε να το έχετε υπόψη σας αν δεν μπορείτε να το βρείτε από τη λίστα των δικτύων.

05 του 07

Ελέγξτε τις Ρυθμίσεις DHCP της συσκευής

Οι περισσότεροι ασύρματοι δρομολογητές έχουν ρυθμιστεί ως διακομιστές DHCP , οι οποίοι επιτρέπουν στους υπολογιστές και σε άλλες συσκευές-πελάτες να ενταχθούν στο δίκτυο, έτσι ώστε οι διευθύνσεις IP τους να μην χρειάζεται να ρυθμιστούν χειροκίνητα.

Ελέγξτε τις ρυθμίσεις TCP / IP του προσαρμογέα ασύρματου δικτύου σας για να βεβαιωθείτε ότι ο προσαρμογέας σας λαμβάνει αυτόματα ρυθμίσεις από το διακομιστή DHCP. Αν δεν λαμβάνει αυτόματα διεύθυνση, τότε πιθανότατα να χρησιμοποιήσετε μια στατική διεύθυνση IP , η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν το δίκτυο δεν έχει ρυθμιστεί έτσι.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό στα Windows εκτελώντας την εντολή γραμμής εντολών netconnections ελέγχου μέσω Run ή Command Prompt. Κάντε δεξί κλικ στον προσαρμογέα ασύρματου δικτύου και εισαγάγετε τις ιδιότητές του και, στη συνέχεια, τις επιλογές IPv4 ή IPv6 για να ελέγξετε τον τρόπο λήψης της διεύθυνσης IP.

Παρόμοια βήματα μπορούν να γίνουν σε iPhone ή iPad μέσω της εφαρμογής " Ρυθμίσεις " στις επιλογές Wi-Fi . Πατήστε το (i) δίπλα στο δίκτυο που αντιμετωπίζει το ζήτημα της ασύρματης σύνδεσης και βεβαιωθείτε ότι η επιλογή Διαμόρφωση IP είναι κατάλληλη, με αυτόματη επιλογή εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε DHCP ή Μη αυτόματη εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Για Android, ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις> Wi-Fi και, στη συνέχεια, πατήστε το όνομα δικτύου. Χρησιμοποιήστε τη σύνδεση " Επεξεργασία " εκεί για να βρείτε τις προηγμένες ρυθμίσεις που ελέγχουν τις διευθύνσεις DHCP και τις στατικές διευθύνσεις.

06 του 07

Ενημερώστε τους οδηγούς δικτύου και το λειτουργικό σύστημα

Τα προβλήματα των προγραμμάτων οδήγησης μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στις συνδέσεις δικτύου - το πρόγραμμα οδήγησης δικτύου ενδέχεται να είναι παλιό, ένα νέο πρόγραμμα οδήγησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ο ασύρματος δρομολογητής μπορεί να έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί κλπ.

Δοκιμάστε να κάνετε πρώτα μια ενημέρωση συστήματος. Στα Windows, χρησιμοποιήστε το Windows Update για να κάνετε λήψη και εγκατάσταση οποιωνδήποτε απαραίτητων διορθώσεων ή ενημερώσεων , τόσο για το λειτουργικό σύστημα όσο και για οποιονδήποτε προσαρμογέα δικτύου.

Επίσης, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για τον προσαρμογέα δικτύου και ελέγξτε αν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις. Ένας πολύ εύκολος τρόπος για να ενημερώσετε τα περισσότερα προγράμματα οδήγησης δικτύου είναι με ένα δωρεάν εργαλείο ενημέρωσης προγράμματος οδήγησης .

07 του 07

Αφήστε τον υπολογιστή να προσπαθήσει να επιδιορθώσει τη σύνδεση

Τα Windows μπορούν να προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν ασύρματα προβλήματα για εσάς ή να παρέχουν πρόσθετη αντιμετώπιση προβλημάτων.

Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο σύνδεσης δικτύου στη γραμμή εργασιών και επιλέξτε Διάγνωση , επιδιόρθωση ή διάγνωση και επιδιόρθωση , ανάλογα με την έκδοση των Windows.

Εάν δεν το βλέπετε, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου και αναζητήστε Κέντρο και Δικτύου Δικτύου και Κοινόχρηστων Συνδέσεων ή εκτελέστε τις γραμμές σύνδεσης ελέγχου από την επιλογή Εκτέλεση ή Γραμμή εντολών, για να βρείτε τη λίστα συνδέσεων δικτύου, μία από τις οποίες πρέπει να είναι για το Wi-Fi προσαρμογέας. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε μια επιλογή επισκευής.