Οι καλύτεροι τρόποι επαναφοράς ενός δρομολογητή οικιακού δικτύου

Μπορεί να θέλετε να επαναφέρετε το δρομολογητή δικτύου εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε τον κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή, έχετε ξεχάσει το κλειδί ασφαλείας ασύρματου δικτύου ή αντιμετωπίζετε προβλήματα σύνδεσης με το δίκτυο .

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές διαφορετικές μέθοδοι επαναφοράς δρομολογητών ανάλογα με την κατάσταση.

Hard Resets

Μια σκληρή επαναφορά είναι ο πιο δραστικός τύπος επαναφοράς δρομολογητή που χρησιμοποιείται συνήθως όταν ένας διαχειριστής έχει ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης ή τα κλειδιά του και επιθυμεί να ξεκινήσει με νέες ρυθμίσεις.

Δεδομένου ότι το λογισμικό στο δρομολογητή επαναφέρεται στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, μια σκληρή επαναφορά αφαιρεί όλες τις προσαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης, των ονομάτων χρηστών, των κλειδιών ασφαλείας, των ρυθμίσεων προώθησης θύρας και των προσαρμοσμένων διακομιστών DNS.

Οι σκληρές επαναλήψεις δεν καταργούν ή δεν επαναφέρουν την τρέχουσα έκδοση του firmware του δρομολογητή.

Για να αποφύγετε τις επιπλοκές σύνδεσης στο διαδίκτυο, αποσυνδέστε το μόντεμ ευρείας ζώνης από το δρομολογητή πριν πραγματοποιήσετε σκληρές επαναρυθμίσεις.

Πως να το κάνεις:

  1. Με το δρομολογητή ενεργοποιημένο, γυρίστε το στην πλευρά που έχει το κουμπί επαναφοράς. Μπορεί να βρίσκεται στο πίσω μέρος ή στο κάτω μέρος.
  2. Με κάτι μικρό και μυτερό, όπως ένα συνδετήρα, κρατήστε πατημένο το κουμπί Reset για 30 δευτερόλεπτα .
  3. Μετά την απελευθέρωσή του, περιμένετε άλλα 30 δευτερόλεπτα ώστε ο δρομολογητής να επαναφέρει πλήρως και να επανενεργοποιηθεί.

Μια εναλλακτική μέθοδος που ονομάζεται κανόνας 30-30-30 σκληρού επαναφοράς περιλαμβάνει την παύση του κουμπιού επαναφοράς για 90 δευτερόλεπτα αντί για 30 και μπορεί να δοκιμαστεί εάν η βασική έκδοση των 30 δευτερολέπτων δεν λειτουργεί.

Ορισμένοι κατασκευαστές δρομολογητών ενδέχεται να έχουν έναν προτιμώμενο τρόπο επαναφοράς του δρομολογητή τους και ορισμένες μέθοδοι επαναφοράς ενός δρομολογητή μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των μοντέλων.

Power Cycling

Η απενεργοποίηση και η εκ νέου εφαρμογή ενέργειας σε δρομολογητή ονομάζεται ποδηλασία ισχύος. Χρησιμοποιείται για την ανάκτηση από δυσλειτουργίες που προκαλούν ρίψη συνδέσμων από δρομολογητή, όπως είναι η αλλοίωση της εσωτερικής μνήμης της μονάδας ή η υπερθέρμανση. Οι κύκλοι ισχύος δεν διαγράφουν αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, κλειδιά ασφαλείας ή άλλες ρυθμίσεις που έχουν αποθηκευτεί μέσω της κονσόλας του δρομολογητή.

Πως να το κάνεις:

Η τροφοδοσία σε ένα δρομολογητή μπορεί να διακοπεί είτε με τον διακόπτη ενεργοποίησης / απενεργοποίησης της μονάδας (εάν υπάρχει) είτε αποσυνδέοντας το καλώδιο τροφοδοσίας. Οι δρομολογητές με μπαταρία πρέπει να έχουν αφαιρεθεί οι μπαταρίες τους.

Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να περιμένουν 30 δευτερόλεπτα από τη συνήθεια, αλλά δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα μεταξύ της αποσύνδεσης και της επανασύνδεσης του καλωδίου ρεύματος του δρομολογητή. Όπως και με τις σκληρές επαναρυθμίσεις, ο δρομολογητής χρειάζεται χρόνο μετά την επαναφορά της τροφοδοσίας για να συνεχίσει τη λειτουργία.

Μαλακή επαναφορά

Κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων σύνδεσης στο διαδίκτυο, μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της σύνδεσης μεταξύ του δρομολογητή και του μόντεμ. Ανάλογα με τον τρόπο που θέλετε να το κάνετε, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απλώς την αφαίρεση της φυσικής σύνδεσης μεταξύ των δύο, μη χειρισμό του λογισμικού ή απενεργοποίηση της τροφοδοσίας.

Σε σύγκριση με άλλα είδη επαναφοράς, οι μαλακές επαναλήψεις ισχύουν σχεδόν στιγμιαία επειδή δεν απαιτούν την εκ νέου εκκίνηση του δρομολογητή.

Πως να το κάνεις:

Αποσυνδέστε φυσικά το καλώδιο σύνδεσης του δρομολογητή στο μόντεμ και, στη συνέχεια, επανασυνδέστε το μετά από μερικά δευτερόλεπτα.

Ορισμένοι δρομολογητές περιλαμβάνουν ένα κουμπί αποσύνδεσης / σύνδεσης στην κονσόλα τους. αυτό επαναφέρει τη σύνδεση μεταξύ του μόντεμ και του παροχέα υπηρεσιών.

Ορισμένες μάρκες δρομολογητών, συμπεριλαμβανομένων των Linksys, παρέχουν μια επιλογή μενού στην κονσόλα τους που ονομάζεται επαναφορά εργοστασιακών προεπιλογών ή κάτι παρόμοιο. Αυτή η λειτουργία αντικαθιστά τις προσαρμοσμένες ρυθμίσεις του δρομολογητή (κωδικοί πρόσβασης, κλειδιά κ.λπ.) με τις αρχικές που είχε στο εργοστάσιο, χωρίς να απαιτεί σκληρή επαναφορά.

Ορισμένοι δρομολογητές διαθέτουν επίσης ένα κουμπί Επαναφορά ασφαλείας στις οθόνες κονσόλας Wi-Fi. Πατώντας αυτό το κουμπί αντικαθιστάτε το υποσύνολο των ρυθμίσεων του ασύρματου δικτύου του δρομολογητή με τις προεπιλογές ενώ αφήνετε τις άλλες ρυθμίσεις αμετάβλητες. Συγκεκριμένα, όλες οι ρυθμίσεις του ονόματος δρομολογητή ( SSID ), της ασύρματης κρυπτογράφησης και των ρυθμίσεων αριθμού καναλιών Wi-Fi επανέρχονται.

Για να αποφύγετε τη σύγχυση σχετικά με τις ρυθμίσεις που αλλάζουν σε μια επαναφορά ασφαλείας, οι ιδιοκτήτες του Linksys μπορούν να αποφύγουν αυτήν την επιλογή και να χρησιμοποιήσουν αντί αυτού την επαναφορά εργοστασιακών προεπιλογών .

Αν προσπαθείτε να λύσετε ένα πρόβλημα με το δρομολογητή σας επαναφέροντας το και αυτό δεν διορθώνει το πρόβλημα, ανατρέξτε στους οδηγούς Best Wireless Routers για να αγοράσετε τον οδηγό για συμβουλές αντικατάστασης.