Ένας σύντομος οδηγός για απλό πρωτόκολλο διαχείρισης δικτύου (SNMP)

Το SNMP είναι ένα τυπικό πρωτόκολλο TCP / IP για τη διαχείριση δικτύου. Οι διαχειριστές δικτύου χρησιμοποιούν το SNMP για την παρακολούθηση και τη χαρτογράφηση της διαθεσιμότητας του δικτύου, των επιδόσεων και των ποσοστών σφάλματος.

Χρήση του SNMP

Για να συνεργαστείτε με το SNMP, οι συσκευές δικτύου χρησιμοποιούν ένα κατανεμημένο κατάστημα δεδομένων που ονομάζεται Διαχείριση Πληροφοριακής Βάσης (MIB). Όλες οι συσκευές που είναι συμβατές με το SNMP περιέχουν ένα MIB που παρέχει τα σχετικά χαρακτηριστικά μιας συσκευής. Ορισμένα χαρακτηριστικά είναι σταθερά (σκληρά κωδικοποιημένα) στο MIB ενώ άλλα είναι δυναμικές τιμές που υπολογίζονται από λογισμικό παράγοντα που εκτελείται στη συσκευή.

Το λογισμικό διαχείρισης δικτύων επιχειρήσεων, όπως το Tivoli και το HP OpenView, χρησιμοποιεί εντολές SNMP για ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων σε κάθε συσκευή MIB. Οι εντολές 'Get' συνήθως ανακτούν τις τιμές των δεδομένων, ενώ οι εντολές 'Set' συνήθως ενεργοποιούν κάποια ενέργεια στη συσκευή. Για παράδειγμα, ένα σενάριο επανεκκίνησης του συστήματος εφαρμόζεται συχνά στο λογισμικό διαχείρισης, ορίζοντας ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό MIB και εκδίδοντας ένα σύνολο SNMP από το λογισμικό διαχειριστή που γράφει μια τιμή "επανεκκίνησης" σε αυτό το χαρακτηριστικό.

Πρότυπα SNMP

Αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1980, η αρχική έκδοση του SNMP, SNMPv1 , στερήθηκε μερικές σημαντικές λειτουργίες και συνεργάστηκε μόνο με δίκτυα TCP / IP. Μια βελτιωμένη προδιαγραφή SNMP, SNMPv2 , αναπτύχθηκε το 1992. Το SNMP πάσχει από διάφορες ατέλειες της δικής του, τόσα δίκτυα παρέμειναν στο πρότυπο SNMPv1 ενώ άλλα υιοθέτησαν το SNMPv2.

Πιο πρόσφατα, η προδιαγραφή SNMPv3 ολοκληρώθηκε σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων με τα SNMPv1 και SNMPv2 και επέτρεψε στους διαχειριστές να μετακινηθούν σε ένα κοινό πρότυπο SNMP.

Επίσης γνωστό ως: απλό πρωτόκολλο διαχείρισης δικτύου