Πώς λειτουργούν τα δίκτυα υπολογιστών

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο πλανήτης καλύφθηκε σταδιακά από δίκτυα υπολογιστών διαφόρων ειδών. Η κατανόηση των βασικών λειτουργιών αυτών των δικτύων μας βοηθά να μάθουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα και επίσης να αυξήσουμε την επίγνωσή μας για τον μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω μας. Αυτή η δόση της σειράς μας σχετικά με το πώς λειτουργεί η λειτουργία δικτύων υπολογιστών εξετάζει συσκευές - συστήματα υλικού που συνδέονται στο δίκτυο και επικοινωνούν μεταξύ τους.

Τι κάνει μια συσκευή δικτύου

Δεν είναι κάθε υπολογιστής, χειροκίνητο gadget ή άλλο εξοπλισμό ικανό να ενταχθεί σε ένα δίκτυο. Μια συσκευή δικτύου διαθέτει ειδικό υλικό επικοινωνίας για να κάνει τις απαραίτητες φυσικές συνδέσεις με άλλες συσκευές. Οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές δικτύου διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας ενσωματωμένα στις πλακέτες κυκλωμάτων τους.

Ορισμένοι υπολογιστές, παλαιότερες κονσόλες παιχνιδιών Xbox και άλλες παλαιότερες συσκευές δεν διαθέτουν ενσωματωμένο υλικό επικοινωνίας, αλλά μπορούν να εγκατασταθούν ως συσκευές δικτύου συνδέοντας χωριστούς προσαρμογείς δικτύου με τη μορφή περιφερειακών συσκευών USB . Τα πολύ παλιά επιτραπέζια PC χρειάζονταν να εισάγουν χωριστά μεγάλες πρόσθετες κάρτες στη μητρική πλακέτα του συστήματος, δημιουργώντας τον όρο Network Interface Card (NIC) .

Νέες γενιές καταναλωτικών συσκευών και συσκευών κατασκευάζονται ως συσκευές δικτύου όταν δεν ήταν παλαιότερες γενιές. Για παράδειγμα, οι παραδοσιακοί θερμοστάτες οικιακής χρήσης δεν περιείχαν κανένα υλικό επικοινωνίας, ούτε μπορούσαν να συνδεθούν με ένα οικιακό δίκτυο μέσω περιφερειακών συσκευών.

Τέλος, ορισμένα είδη εξοπλισμού δεν υποστηρίζουν καθόλου τη δικτύωση. Οι συσκευές καταναλωτών που δεν έχουν ενσωματωμένο υλικό δικτύου ούτε δέχονται περιφερειακά περιλαμβάνουν τα παλαιότερα Apple iPods, πολλές τηλεοράσεις και φούρνους τοστιέρων.

Ρόλοι συσκευών σε δίκτυα υπολογιστών

Οι συσκευές σε δίκτυα υπολογιστών λειτουργούν σε διαφορετικούς ρόλους. Οι δύο πιο συνηθισμένοι ρόλοι είναι οι υπολογιστές - πελάτες και οι διακομιστές . Παραδείγματα πελατών δικτύου περιλαμβάνουν υπολογιστές, τηλέφωνα και tablet και εκτυπωτές δικτύου . Οι πελάτες γενικά υποβάλλουν ένα αίτημα και καταναλώνουν δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε διακομιστές δικτύου , συσκευές που σχεδιάζονται γενικά με μεγάλες ποσότητες μνήμης ή / και δισκέτας και επεξεργαστές υψηλής απόδοσης για καλύτερη υποστήριξη πελατών. Παραδείγματα διακομιστών δικτύου περιλαμβάνουν διακομιστές ιστού και διακομιστές παιχνιδιών. Τα δίκτυα φυσικά τείνουν να υποστηρίζουν πολλούς περισσότερους πελάτες παρά διακομιστές. Τόσο οι πελάτες όσο και οι διακομιστές ονομάζονται μερικές φορές κόμβοι δικτύου.

Οι συσκευές δικτύου μπορούν επίσης να λειτουργούν τόσο ως πελάτες όσο και ως διακομιστές. Σε δίκτυα ομότιμων χρηστών , για παράδειγμα, ζεύγη συσκευών μοιράζονται αρχεία ή άλλα δεδομένα μεταξύ τους, το ένα ενεργεί ως διακομιστής που φιλοξενεί μερικά δεδομένα ενώ συγχρόνως εργάζεται ως πελάτης για να ζητήσει διαφορετικά δεδομένα από άλλες συσκευές ομοτίμων.

Συσκευές Δικτύου Ειδικού Σκοπού

Οι κόμβοι πελάτη και διακομιστή μπορούν να προστεθούν ή να καταργηθούν από ένα δίκτυο χωρίς να εμποδίσουν την επικοινωνία άλλων συσκευών που παραμένουν ακόμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι άλλοι τύποι υλικού δικτύου με μοναδικό σκοπό την ενεργοποίηση ενός δικτύου: