Τι είναι ο διακομιστής DNS;

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για διακομιστές DNS δικτύου

Ένας διακομιστής DNS είναι ένας διακομιστής υπολογιστή που περιέχει μια βάση δεδομένων με δημόσιες διευθύνσεις IP και τα αντίστοιχα ονόματα κεντρικών υπολογιστών και στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμεύει για την επίλυση ή τη μετάφραση αυτών των κοινών ονομάτων σε διευθύνσεις IP όπως ζητήθηκε.

Οι διακομιστές DNS εκτελούν ειδικό λογισμικό και επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ειδικά πρωτόκολλα.

Σε πιο εύκολα κατανοητούς όρους: ένας διακομιστής DNS στο διαδίκτυο είναι η συσκευή που μεταφράζει αυτό το www. πληκτρολογείτε στο πρόγραμμα περιήγησης στη διεύθυνση IP 151.101.129.121 που πραγματικά είναι.

Σημείωση: Άλλα ονόματα για διακομιστή DNS περιλαμβάνουν διακομιστή ονομάτων, όνομα διακομιστή και διακομιστή συστήματος ονόματος τομέα.

Γιατί έχουμε διακομιστές DNS;

Αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί με μια άλλη ερώτηση: Είναι ευκολότερο να θυμάστε 151.101.129.121 ή www. ; Οι περισσότεροι από εμάς θα έλεγα ότι είναι πολύ πιο απλό να θυμόμαστε μια λέξη όπως αντί για μια σειρά αριθμών.

Άνοιγμα με τη διεύθυνση IP του.

Όταν μπείτε στο www. σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, το μόνο που πρέπει να καταλάβετε και να θυμάστε είναι το URL https: // www. . Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο ιστότοπο όπως το Google.com , το Amazon.com , κλπ.

Το αντίθετο ισχύει και για το ότι, ενώ εμείς ως άνθρωποι μπορούμε να κατανοήσουμε τις λέξεις στη διεύθυνση URL πολύ πιο εύκολα από τους αριθμούς διευθύνσεων IP, άλλοι υπολογιστές και συσκευές δικτύου κατανοούν τη διεύθυνση IP.

Ως εκ τούτου, έχουμε διακομιστές DNS, επειδή όχι μόνο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ονόματα αναγνώσιμα από τον άνθρωπο για πρόσβαση σε ιστότοπους, αλλά οι υπολογιστές πρέπει να χρησιμοποιούν διευθύνσεις IP για πρόσβαση σε ιστότοπους. Ο διακομιστής DNS είναι αυτός ο μεταφραστής μεταξύ του ονόματος του κεντρικού υπολογιστή και της διεύθυνσης IP.

Malware & amp; Διακομιστές DNS

Είναι πάντα σημαντικό να τρέχετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς . Ένας λόγος είναι ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να επιτεθεί στον υπολογιστή σας με τρόπο που αλλάζει τις ρυθμίσεις του διακομιστή DNS, κάτι που είναι σίγουρα κάτι που δεν θέλετε να συμβεί.

Πείτε ως παράδειγμα ότι ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί τους διακομιστές DNS 8.8.8.8 και 8.8.4.4 της Google. Κάτω από αυτούς τους διακομιστές DNS, η πρόσβαση στον ιστοτόπο της τράπεζάς σας με τη διεύθυνση URL της τράπεζάς σας θα φορτώσει τον σωστό ιστότοπο και θα σας επιτρέψει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.

Ωστόσο, αν το κακόβουλο λογισμικό άλλαξε τις ρυθμίσεις του διακομιστή DNS (κάτι που μπορεί να συμβεί πίσω από τις σκηνές χωρίς να το γνωρίζετε), η εισαγωγή της ίδιας διεύθυνσης URL μπορεί να σας οδηγήσει σε έναν εντελώς διαφορετικό ιστότοπο ή ακόμα πιο σημαντικό σε έναν ιστότοπο που μοιάζει με τον τραπεζικό ιστότοπό σας δεν είναι. Αυτός ο ψεύτικος ιστότοπος τραπεζών μπορεί να μοιάζει ακριβώς με τον πραγματικό ιστότοπο, αλλά αντί να σας επιτρέψει να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας, μπορεί να καταγράψει μόνο το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, δίνοντας στους απατεώνες όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Συνήθως, ωστόσο, κακόβουλο λογισμικό που hijacks διακομιστές DNS σας απλώς ανακατευθύνει δημοφιλείς ιστοσελίδες σε αυτές που είναι γεμάτες διαφημίσεις ή ψεύτικες ιστοσελίδες ιού που σας κάνουν να νομίζετε ότι πρέπει να αγοράσετε ένα πρόγραμμα για τον καθαρισμό ενός μολυσμένου υπολογιστή.

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε να γίνετε θύμα με αυτόν τον τρόπο. Το πρώτο είναι να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, ώστε να προφυλαχθούν τα κακόβουλα προγράμματα προτού μπορέσουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά. Το δεύτερο είναι να γνωρίζετε πώς ένας ιστότοπος φαίνεται. Αν είναι ελαφρώς εκτός από αυτό που συνήθως μοιάζει ή παίρνετε ένα μήνυμα "μη έγκυρο πιστοποιητικό" στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ίσως είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεστε σε έναν ιστότοπο απομιμήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους διακομιστές DNS

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δύο διακομιστές DNS, ένας πρωτεύων και ένας δευτερεύων διακομιστής, ρυθμίζονται αυτόματα στον δρομολογητή ή / και στον υπολογιστή σας όταν συνδέεστε με τον ISP σας μέσω DHCP . Μπορείτε να διαμορφώσετε δύο διακομιστές DNS σε περίπτωση που ένα από αυτά αποτύχει, μετά από το οποίο η συσκευή θα καταφύγει στη χρήση του δευτερεύοντος διακομιστή.

Ενώ πολλοί διακομιστές DNS λειτουργούν από παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μόνο από τους πελάτες τους, είναι επίσης διαθέσιμες διάφορες υπηρεσίες πρόσβασης στο κοινό. Ανατρέξτε στην λίστα δωρεάν και δημόσιων διακομιστών DNS για μια ενημερωμένη λίστα και πώς μπορώ να αλλάξω τους διακομιστές DNS; εάν χρειάζεστε βοήθεια για την πραγματοποίηση της αλλαγής.

Ορισμένοι διακομιστές DNS ενδέχεται να παρέχουν ταχύτερους χρόνους πρόσβασης από άλλους, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από τη διάρκεια της λήψης της συσκευής σας από τον διακομιστή DNS. Εάν οι διακομιστές DNS του ISP σας είναι πιο κοντά από τους διακομιστές της Google, τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι διευθύνσεις επιλύονται ταχύτερα χρησιμοποιώντας τους προεπιλεγμένους διακομιστές από τον ISP σας παρά από έναν διακομιστή τρίτου κατασκευαστή.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα δικτύου όπου φαίνεται ότι δεν φορτώνεται κάποιος ιστότοπος, είναι πιθανό ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον διακομιστή DNS. Εάν ο διακομιστής DNS δεν είναι σε θέση να βρει τη σωστή διεύθυνση IP που σχετίζεται με το όνομα του κεντρικού υπολογιστή που εισάγετε, ο ιστότοπος δεν θα φορτωθεί. Και πάλι, αυτό συμβαίνει επειδή οι υπολογιστές επικοινωνούν μέσω διευθύνσεων IP και όχι με ονόματα κεντρικού υπολογιστή - ο υπολογιστής δεν γνωρίζει τι προσπαθείτε να προσεγγίσετε, εκτός εάν μπορεί να χρησιμοποιήσει μια διεύθυνση IP.

Οι ρυθμίσεις διακομιστή DNS "πλησιέστερες" στη συσκευή είναι αυτές που εφαρμόζονται σε αυτήν. Για παράδειγμα, ενώ ο ISP σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα σύνολο διακομιστών DNS που ισχύουν για όλους τους δρομολογητές που είναι συνδεδεμένοι με αυτόν, ο δρομολογητής σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό σύνολο που θα εφαρμόζει τις ρυθμίσεις του διακομιστή DNS σε όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δρομολογητή. Ωστόσο, ένας υπολογιστής συνδεδεμένος στο δρομολογητή μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δικές του ρυθμίσεις διακομιστή DNS για να παρακάμψει τις ρυθμίσεις που έχουν οριστεί τόσο από το δρομολογητή όσο και από τον ISP. το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για δισκία , τηλέφωνα κλπ.

Εξηγήσαμε παραπάνω για τον τρόπο με τον οποίο τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να πάρουν τον έλεγχο των ρυθμίσεων του διακομιστή DNS και να τα παρακάμψουν με διακομιστές που ανακατευθύνουν τα αιτήματα του ιστότοπού σας αλλού. Ενώ αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορούν να κάνουν οι απατεώνες, είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό που βρίσκεται σε ορισμένες υπηρεσίες DNS όπως το OpenDNS, αλλά χρησιμοποιείται με καλό τρόπο. Για παράδειγμα, το OpenDNS μπορεί να ανακατευθύνει ιστότοπους ενηλίκων, ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών, ιστότοπους κοινωνικών μέσων και πολλά άλλα, σε μια σελίδα "αποκλεισμένη", αλλά έχετε πλήρη έλεγχο των ανακατευθύνσεων.

Η εντολή nslookup χρησιμοποιείται για την ερώτηση του διακομιστή DNS.

'nslookup' στη γραμμή εντολών.

Ξεκινήστε ανοίγοντας το εργαλείο "Εντολή εντολών" και στη συνέχεια πληκτρολογώντας τα εξής:

nslookup

... που θα πρέπει να επιστρέψει κάτι τέτοιο:

Όνομα: Διευθύνσεις: 151.101.193.121 151.101.65.121 151.101.1.121 151.101.129.121

Στο παραπάνω παράδειγμα, η εντολή nslookup σας λέει τη διεύθυνση IP ή αρκετές διευθύνσεις IP στην περίπτωση αυτή η διεύθυνση που εισάγετε στη γραμμή αναζήτησης του browser σας μπορεί να μεταφραστεί σε.

DNS Root Servers

Υπάρχουν αρκετοί διακομιστές DNS που βρίσκονται στη σύνδεση των υπολογιστών που ονομάζουμε Διαδίκτυο. Οι σημαντικότεροι είναι οι 13 διακομιστές ρίζας DNS που αποθηκεύουν μια πλήρη βάση δεδομένων με ονόματα τομέα και τις συσχετισμένες δημόσιες διευθύνσεις IP τους.

Αυτοί οι κορυφαίοι διακομιστές DNS ονομάζονται Α έως M για τα πρώτα 13 γράμματα του αλφαβήτου. Δέκα από αυτούς τους διακομιστές είναι στις ΗΠΑ, ένας στο Λονδίνο, ένας στη Στοκχόλμη και ένας στην Ιαπωνία.

Η IANA διατηρεί αυτή τη λίστα με τους root servers DNS αν σας ενδιαφέρει.