Τι είναι το δείκτη αναφοράς;

Τι σημαίνει να μετρήσετε κάτι;

Ένα κριτήριο αναφοράς είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση των επιδόσεων μεταξύ πολλαπλών πραγμάτων, είτε μεταξύ τους είτε σε ένα αποδεκτό πρότυπο.

Στον κόσμο των υπολογιστών, τα σημεία αναφοράς χρησιμοποιούνται συχνά για να συγκρίνουν τις ταχύτητες ή τις επιδόσεις των εξαρτημάτων υλικού , των προγραμμάτων λογισμικού και ακόμη και των συνδέσεων στο διαδίκτυο.

Γιατί θα έπρεπε να εκτελέσετε δείκτη αναφοράς;

Μπορεί να εκτελέσετε ένα σημείο αναφοράς για να συγκρίνετε απλά το υλικό σας με κάποιον άλλο, για να δοκιμάσετε ότι το νέο υλικό λειτουργεί στην πραγματικότητα όπως διαφημίζεται ή για να δείτε αν ένα κομμάτι υλικού υποστηρίζει ένα ορισμένο ποσό φόρτου εργασίας.

Για παράδειγμα, αν σχεδιάζετε την εγκατάσταση ενός νέου παιχνιδιού βίντεο υψηλής τεχνολογίας στον υπολογιστή σας, ενδέχεται να χρησιμοποιήσετε ένα σημείο αναφοράς για να δείτε αν το υλικό σας είναι σε θέση να τρέξει το παιχνίδι. Το σημείο αναφοράς θα εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο ποσό πίεσης (το οποίο υποτίθεται ότι είναι κοντά σε αυτό που απαιτείται για να τρέξει το παιχνίδι) στο συγκεκριμένο υλικό για να ελέγξει ότι μπορεί πραγματικά να υποστηρίξει το παιχνίδι. Εάν δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο απαιτεί το παιχνίδι, το παιχνίδι μπορεί να είναι αργό ή να μην ανταποκρίνεται όταν χρησιμοποιείται πραγματικά με το συγκεκριμένο υλικό.

Συμβουλή: Ειδικά με τα βιντεοπαιχνίδια, δεν είναι πάντοτε απαραίτητο ένα σημείο αναφοράς, επειδή ορισμένοι προγραμματιστές και διανομείς εξηγούν ακριβώς ποιες κάρτες βίντεο υποστηρίζονται και μπορείτε να τις συγκρίνετε με το δικό σας υλικό χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο πληροφοριών συστήματος για να δείτε τι υπάρχει μέσα στον υπολογιστή σας . Ωστόσο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο υλικό σας μπορεί να είναι παλαιότερο ή να μην χρησιμοποιείται σε ένα συγκεκριμένο ποσό πίεσης που απαιτεί το παιχνίδι, μπορεί ακόμα να είναι ωφέλιμο να τοποθετήσετε το υλικό στη δοκιμή για να επιβεβαιώσετε ότι θα λειτουργήσει σωστά όταν παίζεται το παιχνίδι .

Η συγκριτική αξιολόγηση του δικτύου σας για να ελέγξετε το διαθέσιμο εύρος ζώνης μπορεί να είναι χρήσιμη εάν υποπτευθείτε ότι δεν λαμβάνετε τις ταχύτητες στο διαδίκτυο που έχει υποσχεθεί ο ISP σας.

Είναι συνηθισμένο να συγκρίνετε το υλικό του υπολογιστή, όπως μια CPU , τη μνήμη ( RAM ) ή μια κάρτα γραφικών. Οι κριτικές υλικού που βρίσκετε στο διαδίκτυο σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν σημεία αναφοράς ως έναν τρόπο αντικειμενικής σύγκρισης μίας μάρκας και ενός μοντέλου κάρτας γραφικών, για παράδειγμα, με ένα άλλο.

Πώς να εκτελέσετε ένα δείκτη αναφοράς

Υπάρχει μια ποικιλία από δωρεάν εργαλεία λογισμικού αναφοράς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δοκιμή διαφόρων εξαρτημάτων υλικού.

Το Novabench είναι ένα δωρεάν εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης για Windows και Mac για δοκιμή της CPU, του σκληρού δίσκου , της μνήμης RAM και της κάρτας γραφικών. Έχει ακόμη και μια σελίδα αποτελεσμάτων που σας επιτρέπει να συγκρίνετε τη βαθμολογία NovaBench με άλλους χρήστες.

Μερικά άλλα δωρεάν εργαλεία όπως το Novabench που σας επιτρέπουν να συγκρίνετε τον υπολογιστή σας περιλαμβάνουν τα 3DMark, CINEBENCH, Prime95, PCMark, Geekbench και SiSoftware Sandra.

Ορισμένες εκδόσεις των Windows (Vista, 7 και 8, αλλά όχι 8.1 ή W10 ) περιλαμβάνουν το εργαλείο αξιολόγησης συστήματος Windows (WinSAT) στον Πίνακα Ελέγχου που ελέγχει τον πρωτεύοντα σκληρό δίσκο, τα γραφικά παιχνιδιών, τη μνήμη RAM, την CPU και την κάρτα γραφικών. Αυτό το εργαλείο σας δίνει συνολική βαθμολογία (που ονομάζεται βαθμολογία δείκτη εμπειρίας στα Windows) μεταξύ 1,0 και 5,9 στα Windows Vista , μέχρι 7,9 στα Windows 7 και μέγιστη βαθμολογία 9,9 στα Windows 8 , που βασίζεται στο χαμηλότερο αποτέλεσμα που παράγεται από οποιοδήποτε από τα αυτές τις μεμονωμένες δοκιμές.

Συμβουλή: Εάν δεν βλέπετε το Εργαλείο αξιολόγησης συστήματος των Windows στον Πίνακα Ελέγχου, ενδέχεται να μπορείτε να το εκτελέσετε από μια Γραμμή εντολών με την εντολή winsat . Δείτε αυτό το νήμα της Microsoft για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Διατηρούμε μια λίστα με τις δοκιμές ταχύτητας στο διαδίκτυο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συγκρίνετε πόσο εύρος ζώνης δικτύου διαθέτετε. Δείτε πώς να δοκιμάσετε την ταχύτητα του Διαδικτύου σας για να μάθετε πώς να το κάνετε αυτό καλύτερα.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τα κριτήρια αναφοράς

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε πολλά άλλα πράγματα ταυτόχρονα με το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε ένα σημείο αναφοράς. Έτσι, για παράδειγμα, εάν πρόκειται να εκτελέσετε ένα σημείο αναφοράς στο σκληρό δίσκο σας, δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε επίσης τον οδηγό χωρίς λόγο, όπως αντιγραφή μιας δέσμης αρχείων από και προς μια μονάδα flash , εγγραφή DVD, κλπ. .

Ομοίως, δεν θα εμπιστευθήκατε ένα σημείο αναφοράς σε σχέση με τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο εάν κάνετε λήψη ή μεταφόρτωση αρχείων ταυτόχρονα. Απλά σταματήστε αυτά τα πράγματα ή περιμένετε μέχρι να τελειώσουν πριν εκτελέσετε μια δοκιμή ταχύτητας στο διαδίκτυο ή οποιαδήποτε άλλη δοκιμή που μπορεί να επηρεάσει αυτές οι δραστηριότητες.

Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ανησυχίες ως προς την αξιοπιστία των συγκριτικών αξιολογήσεων, όπως το γεγονός ότι ορισμένοι κατασκευαστές ενδέχεται να κατατάσσουν σε αθέμιτο βαθμό τα δικά τους προϊόντα καλύτερα από τον ανταγωνισμό τους. Υπάρχει ένας εκπληκτικά μεγάλος κατάλογος αυτών των "προκλήσεων" για τη συγκριτική αξιολόγηση στη Wikipedia.

Είναι ένα δοκιμαστικό άγχος το ίδιο πράγμα ως δείκτης αναφοράς;

Οι δύο είναι παρόμοιες, αλλά ένα τεστ άγχους και ένα σημείο αναφοράς είναι δύο διαφορετικοί όροι για καλό λόγο. Ενώ ένα σημείο αναφοράς χρησιμοποιείται για τη σύγκριση των επιδόσεων, μια δοκιμή αντοχής στο στρες είναι για να δει πόσο μπορεί να γίνει σε κάτι πριν σπάσει.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερα παραπάνω, μπορεί να εκτελέσετε ένα σημείο αναφοράς σε σχέση με την κάρτα γραφικών σας για να δείτε ότι λειτουργεί αρκετά καλά για να υποστηρίξει ένα νέο τηλεοπτικό παιχνίδι που θέλετε να εγκαταστήσετε. Ωστόσο, θα έπρεπε να εκτελέσετε μια δοκιμή προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ενάντια σε αυτήν την κάρτα οθόνης, εάν θέλετε να δείτε πόση εργασία μπορεί να χειριστεί προτού σταματήσει να λειτουργεί, σαν να θέλετε να την υπερκεράσετε.

Η δοκιμασία του Bart's Stuff και το λογισμικό Prime95 που αναφέρθηκε παραπάνω είναι μερικά παραδείγματα εφαρμογών που μπορούν να εκτελέσουν μια δοκιμή αντοχής.