Απόλυτες και σχετικές διαδρομές

Κατανόηση της διαφοράς μεταξύ διαδρομής απόλυτης και σχετικής διεύθυνσης URL

Καμία πτυχή του σχεδιασμού ιστοσελίδων δεν είναι περισσότερο «διαδικτυακή» από τους υπερσυνδέσμους (συνήθως αναφέρονται απλώς ως «σύνδεσμοι»). Η δυνατότητα δημιουργίας συνδέσμου σε μια σελίδα και η δυνατότητα πρόσβασης των αναγνωστών σε άλλο περιεχόμενο είναι ένα από τα καθοριστικά γνωρίσματα που θέτει τους ιστότοπους εκτός από άλλα μέσα επικοινωνίας όπως τα μέσα εκτύπωσης ή εκπομπής.

Αυτοί οι σύνδεσμοι είναι εύκολο να προστεθούν σε μια σελίδα και μπορεί να είναι σε άλλες ιστοσελίδες, είτε στον ιστότοπό σας είτε σε άλλο σημείο του ιστού. Μπορείτε επίσης να έχετε συνδέσμους με άλλους πόρους, όπως εικόνες, βίντεο ή έγγραφα. Ακόμα, τόσο εύκολο όσο οι σύνδεσμοι είναι να προσθέσετε, είναι επίσης ένα από τα στοιχεία που πολλοί νέοι σχεδιαστές ιστοσελίδων αγωνίζονται να καταλάβουν στην αρχή, ειδικά όσον αφορά την έννοια των διαδρομών αρχείου και τι σημαίνει μια απόλυτη έναντι σχετικής διαδρομής, καθώς και όταν χρησιμοποιείται κάποιος αντί του άλλου.

Σε κάθε μια από τις περιπτώσεις συνδέσεων που περιγράφονται παραπάνω, θα πρέπει να εξετάσετε πώς θα συνδεθείτε με αυτές τις διάφορες σελίδες ή πόρους από τον ιστότοπό σας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφασίσετε τι είδους διαδρομή URL θα γράψετε. Στο σχεδιασμό ιστοσελίδων, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να δημιουργήσετε συνδέσμους και δύο είδη διαδρομών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Απόλυτες διευθύνσεις URL διαδρομής

Οι απόλυτες διαδρομές χρησιμοποιούν διευθύνσεις URL που αναφέρονται σε μια πολύ συγκεκριμένη τοποθεσία στο Internet. Αυτές οι διαδρομές θα περιλαμβάνουν ένα όνομα τομέα ως μέρος της ίδιας της διαδρομής σύνδεσης. Ένα παράδειγμα της απόλυτης διαδρομής προς αυτήν την ιστοσελίδα είναι:

https: // www. / web-typography-101-3470009

Συνήθως θα ήταν μια απόλυτη διαδρομή όταν θέλετε να υποδεικνύετε στοιχεία Web που βρίσκονται σε έναν τομέα διαφορετικό από τον δικό σας. Για παράδειγμα, εάν ήθελα να συνδεθώ με μια σελίδα σε διαφορετικό ιστότοπο εδώ, θα έπρεπε να συμπεριλάβω την πλήρη διεύθυνση URL για αυτόν τον σύνδεσμο, αφού βγαίνω από έναν τομέα (webdesign.) Για να μεταβείτε σε άλλο. Αυτός ο σύνδεσμος απλώς θα προσθέσει το στοιχείο μέσα στη σελίδα με τη διεύθυνση URL που χρησιμοποιείται ως τιμή του χαρακτηριστικού "href" για αυτόν τον σύνδεσμο.

Επομένως, αν συνδέεστε με οτιδήποτε είναι "εκτός χώρου" από τη δική σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια απόλυτη πορεία, αλλά τι γίνεται με τις σελίδες ή τους πόρους στον δικό σας τομέα; Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πραγματικά απόλυτα μονοπάτια ακόμα κι αν συνδέεστε με σελίδες στον ιστότοπό σας, αλλά δεν απαιτείται και, ανάλογα με το αναπτυξιακό σας περιβάλλον, οι απόλυτες διαδρομές θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα.

Για παράδειγμα, εάν διαθέτετε περιβάλλον ανάπτυξης που χρησιμοποιείτε κατά τη δημιουργία ενός ιστότοπου και κωδικοποιείτε όλες τις διευθύνσεις URL απολύτως σε αυτήν τη διεύθυνση URL, τότε όλοι θα πρέπει να αλλάξουν όταν ο ιστότοπος τεθεί σε λειτουργία. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, οι διαδρομές αρχείων για οποιονδήποτε τοπικό πόρο θα πρέπει να χρησιμοποιούν Σχετικές διαδρομές.

Σχετικές διευθύνσεις URL διαδρομής

Οι σχετικές διαδρομές αλλάζουν ανάλογα με τη σελίδα που βρίσκονται οι συνδέσεις - είναι σχετικές με τη σελίδα που είναι μία (εξ ου και το όνομα). Εάν συνδέετε μια σελίδα στον ιστότοπό σας ή μια εικόνα μέσα σε έναν κατάλογο "εικόνων" σε αυτόν τον ιστότοπο, μια σχετική διαδρομή είναι αυτό που πιθανώς θα χρησιμοποιήσετε. Οι σχετικές διαδρομές δεν χρησιμοποιούν την πλήρη διεύθυνση URL μιας σελίδας, σε αντίθεση με τις απόλυτες διαδρομές που μόλις εξετάσαμε.

Υπάρχουν διάφοροι κανόνες για τη δημιουργία μιας σύνδεσης χρησιμοποιώντας τη σχετική διαδρομή:

Πώς να καθορίσετε τη σχετική διαδρομή:

  1. Καθορίστε πρώτα τη διεύθυνση URL της σελίδας που επεξεργάζεστε. Στην περίπτωση του άρθρου του παραδείγματος που αναφέρθηκε παραπάνω, θα ήταν https: // www. / web-typography-101-3470009
  2. Στη συνέχεια, εξετάστε τη διαδρομή του καταλόγου για τη σελίδα. Για αυτό το άρθρο, αυτό είναι / web-typography-101-3470009

Θα δείτε εδώ ότι γράφουμε τη σχετική διαδρομή ξεκινώντας εκείνη την διαδρομή με μια προς τα εμπρός κάθετο (/). Αυτός ο χαρακτήρας λέει στο πρόγραμμα περιήγησης να μεταβεί στη ρίζα του τρέχοντος καταλόγου. Από εκεί, μπορείτε να προσθέσετε οποιονδήποτε φάκελο ή όνομα αρχείου που χρειάζεστε για τον συγκεκριμένο σας πόρο, γεώτρηση σε φακέλους και έγγραφα, για να προσπεράσετε τελικά την ακριβή πηγή που θέλετε να συνδεθείτε.

Επομένως, συνοπτικά - εάν είστε συνδεδεμένοι εκτός τοποθεσίας, θα χρησιμοποιήσετε μια απόλυτη διαδρομή που περιλαμβάνει την πλήρη διαδρομή προς ό, τι θέλετε να συνδεθείτε. Αν είστε συνδεδεμένοι με ένα αρχείο στον τομέα στον οποίο βρίσκεται η σελίδα που κωδικοποιείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σχετική διαδρομή που ουσιαστικά περιηγείται από τη σελίδα στην οποία βρίσκεστε, μέσω της δομής αρχείων του ιστότοπου και, τέλος, στον πόρο που χρειάζεστε .