Ο κινητός ιστός έναντι του πραγματικού διαδικτύου

Υπάρχει πραγματικά μια διαφορά;

Η πιο πρόσφατη στρατηγική μάρκετινγκ ορισμένων κινητών τηλεφώνων, ειδικά του iPhone , είναι να προωθήσουμε την ιδέα της πρόσβασης στο "πραγματικό" Διαδίκτυο αντί του κλιμακούμενου κινητού Διαδικτύου. Αυτό προκαλεί την ερώτηση: είναι ο κινητός ιστός μια προσωρινή λύση που σύντομα θα εξασθενίσει καθώς το «πραγματικό» Internet έρχεται στο κινητό τηλέφωνο ή είναι εδώ για να μείνει;

Δύσκολη ερώτηση.

Πρώτον, ας διαλύσουμε την ιδέα ότι μόνο λίγα smartphones ή τσέπη PC μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πραγματικό Internet. Είναι αλήθεια ότι η μετάβαση στο Yahoo ή το YouTube στον Internet Explorer που συνοδεύει τα Windows Mobile θα σας οδηγήσει στις εκδόσεις για κινητά. Αλλά το «πραγματικό» Internet είναι ακόμα εκεί έξω και περιμένει. Αυτοί οι ιστότοποι θα σας μεταφέρουν σε μια έκδοση για κινητά, επειδή εντοπίζουν ότι χρησιμοποιείτε μια κινητή έκδοση του Internet Explorer.

Το onramp σας στο 'πραγματικό' Διαδίκτυο είναι προγράμματα περιήγησης όπως το πρόγραμμα περιήγησης Opera, το οποίο έρχεται σε μια κινητή έκδοση σχεδιασμένη για smartphones και μια μίνι έκδοση που σχεδιάστηκε για άλλα κινητά τηλέφωνα με πρόσβαση στο Internet. Το πρόγραμμα περιήγησης Opera μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε ιστότοποι όπως το Yahoo να μην σας ανακατευθύνουν στην έκδοση για κινητά.

Η συμβατότητα του Mobile Web

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι θέματα συμβατότητας. Τα smartphones χρησιμοποιούν διαφορετικά λειτουργικά συστήματα σε διαφορετικό υλικό. Ο ιστός δεν είναι κατασκευασμένος μόνο από το πρόγραμμα περιήγησης. Το Java, το Flash και άλλες λύσεις τρίτων υποστηρίζουν τον σύγχρονο ιστό. Αυτές οι λύσεις θα πρέπει να τελειοποιηθούν στα κινητά λειτουργικά συστήματα, πριν μπορέσουμε να δούμε ότι αυτές οι συσκευές αξιοποιούν πραγματικά την πλήρη δύναμη του Διαδικτύου.

Αυτήν τη στιγμή, η Java λειτουργεί πολύ καλά σε συσκευές κινητού Διαδικτύου. Η Java κατασκευάστηκε από το έδαφος για να είναι φορητή, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη. Το Flash Lite βρίσκεται πίσω από την καμπύλη, αλλά έχει αρχίσει να κάνει κάποια πρόοδο τον περασμένο χρόνο.

Η συμβατότητα είναι ένας τομέας όπου τα κινητά τηλέφωνα τελικά θα καλύψουν τη διαφορά. Καθώς αυξάνεται η δημοτικότητα των κινητών συσκευών, η ανάπτυξη της πλατφόρμας θα αυξηθεί και θα καταστεί σημαντικό για τις εταιρείες να παρέχουν κινητή υποστήριξη.

Αυτή η τάση θα φέρει το «πραγματικό» Διαδίκτυο στη ζωή σε κινητές συσκευές.

Οι κινητές συσκευές δεν είναι προσωπικοί υπολογιστές

Στο τέλος της ημέρας, το κλειδί θα στηριχθεί στο απλό γεγονός ότι οι κινητές συσκευές δεν είναι υπολογιστές. Οι δύο τεχνολογίες πηγαίνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις: οι υπολογιστές γίνονται ολοένα και μεγαλύτεροι, ενώ οι κινητές συσκευές γίνονται όλο και μικρότερες.

Όταν λέω ότι οι υπολογιστές μεγαλώνουν, εννοώ ότι οι οθόνες υπολογιστών γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Η τρέχουσα τάση είναι για τους υπολογιστές να κερδίσουν έδαφος ως συστήματα ψυχαγωγίας που προσφέρουν μουσική και βίντεο παράλληλα με την παραγωγικότητα και το παιχνίδι. Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι στρέφονται στον προσωπικό υπολογιστή τους για να παρακολουθήσουν DVD ή να παρακολουθήσουν βίντεο κατόπιν ζήτησης μέσω του Διαδικτύου.

Κι ενώ αυτή η ίδια τάση πλήττει συσκευές κινητής τηλεφωνίας, δεν δημιουργεί το ίδιο αποτέλεσμα στο υλικό. Θέλουμε την οθόνη του υπολογιστή μας να μεγαλώσει και να υποστηρίξει την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, ώστε να μπορούμε πραγματικά να απολαύσουμε την ταινία που προβάλλουμε από την Netflix .

Θέλουμε το smartphone να ταιριάζει στην τσέπη μας.

Το γεγονός είναι ότι θέλω η μηχανή αναζήτησης ιστού να είναι μέρος του ιστότοπου για κινητά. Θέλω ότι έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει στην οθόνη μου. Θέλω βελτιστοποιημένο βίντεο για την οθόνη μου. Και θέλω παιχνίδια που συνειδητοποιούν ότι δεν παίζω με ανάλυση 1280x1024 σε οθόνη 24 ιντσών.

Και ξεπερνά μόνο το μέγεθος της οθόνης. Τα smartphones μπορούν να κάνουν πράγματα τα οποία οι κανονικοί υπολογιστές δεν μπορούν. Μετά από όλα, το Google Earth είναι υπέροχο, αλλά δώσε μου την έκδοση που συνειδητοποιεί ότι έχω GPS.

Mobile Web vs. Real Internet: Ο τελικός γύρος

Στο τέλος της ημέρας, το Διαδίκτυο είναι το Διαδίκτυο. Κάποτε ήταν ότι οι ιστότοποι θα προσφέρουν μια έκδοση των ίδιων για προγράμματα περιήγησης που υποστηρίζουν καρέ και μια έκδοση για προγράμματα περιήγησης που δεν υποστηρίζουν πλαίσια. Σήμερα, έχουμε ιστότοπους που χωρίζονται μεταξύ μιας έκδοσης Flash και μιας έκδοσης που δεν είναι Flash και ιστότοποι που βελτιστοποιούνται για τον Internet Explorer ή τον Firefox.

Ο διαχωρισμός μεταξύ του «πραγματικού» Διαδικτύου και του κινητού Διαδικτύου δεν διαφέρει. Καθώς αυτές οι συσκευές εξελίσσονται, τα κινητά προγράμματα περιήγησης θα προσφέρουν καλύτερη υποστήριξη για την προβολή «πραγματικών» σελίδων Διαδικτύου και ιστότοποι όπως το Yahoo θα προσφέρουν στους χρήστες κινητών τη δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ της βελτιστοποιημένης έκδοσης για κινητά και της βασικής έκδοσης.

Και ακριβώς όπως τα κινητά τηλέφωνα που προσφέρουν πολύ περιορισμένη λειτουργικότητα στο διαδίκτυο θα δώσουν τη δυνατότητα στα κινητά τηλέφωνα που προσφέρουν τους ίδιους πόρους στο διαδίκτυο όπως τα smartphones, οι διαφορές μεταξύ των τυποποιημένων ιστότοπων και των ιστότοπων για κινητά θα μετακινηθούν από τις περιορισμένες εκδόσεις σε βελτιστοποιημένες εκδόσεις.