Τι είναι το φως δραστηριότητας σκληρού δίσκου;

Ορισμός ενός LED HDD & Πώς να καταλάβω τι σημαίνουν τα φώτα

Μια φωτεινή ένδειξη δραστηριότητας σκληρού δίσκου είναι μια μικρή λυχνία LED που ανάβει κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση ή εγγραφή του σκληρού δίσκου ή άλλης ενσωματωμένης αποθήκευσης.

Το να γνωρίζετε πότε έχετε πρόσβαση στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας είναι χρήσιμο, ώστε να αποφύγετε να τραβήξετε τη μπαταρία ή να αποσυνδέσετε τον υπολογιστή ενώ το λειτουργικό σύστημα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία στη μονάδα δίσκου, ένα λάθος που μπορεί να προκαλέσει καταστροφή σημαντικών αρχείων.

Ένας φωτισμός δραστηριότητας σκληρού δίσκου αναφέρεται μερικές φορές ως ένα LED HDD , ένα φως σκληρού δίσκου ή ένας δείκτης δραστηριότητας σκληρού δίσκου .

Πού βρίσκεται η λυχνία HDD;

Σε μια επιφάνεια εργασίας, η φωτεινή ένδειξη δραστηριότητας του σκληρού δίσκου είναι συνήθως τοποθετημένη στο μπροστινό μέρος της θήκης του υπολογιστή.

Σε ένα φορητό υπολογιστή, η λυχνία HDD βρίσκεται συνήθως κοντά στο κουμπί λειτουργίας, το οποίο είναι μερικές φορές δίπλα στο πληκτρολόγιο και άλλες φορές σε κάποιο άκρο του υπολογιστή.

Σε υπολογιστές tablet και άλλους μικρούς υπολογιστές, το φως του σκληρού δίσκου βρίσκεται σε κάποια άκρη της συσκευής, συνήθως στο κάτω μέρος.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι , οι μονάδες flash , το αποθηκευμένο σε δίκτυο αποθήκευσης και άλλες συσκευές αποθήκευσης εκτός του υπολογιστή έχουν επίσης συνήθως δείκτες δραστηριότητας. Τα έξυπνα τηλέφωνα συνήθως δεν διαθέτουν LED HDD.

Ανάλογα με τον τύπο υπολογιστή ή τη συσκευή που έχετε, το φως δραστηριότητας του σκληρού δίσκου μπορεί να είναι οποιοδήποτε χρώμα, αλλά είναι συνήθως λευκόχρυσο ή κίτρινο. Ενώ είναι λιγότερο συνηθισμένοι, μερικοί δείκτες σκληρού δίσκου είναι κόκκινο, πράσινο ή μπλε.

Όσον αφορά το σχήμα, το ίδιο το φως δραστηριότητας του σκληρού δίσκου μπορεί να είναι ένας μικρός κύκλος ή μπορεί να είναι μια φωτεινή εικόνα ενός σκληρού δίσκου. Συχνά οι οδηγοί HDD θα έχουν σχήμα κυλίνδρου, που αντιπροσωπεύει τις κυλινδρικές πιατέλες που αποτελούν το τμήμα του σκληρού δίσκου που αποθηκεύει τα δεδομένα.

Ορισμένα φώτα δραστηριότητας σκληρού δίσκου χαρακτηρίζονται ως σκληρό δίσκο, αλλά αυτό είναι λιγότερο κοινό από ό, τι θα σκεφτόσαστε. Δυστυχώς, μερικές φορές πρέπει να διακρίνετε το LED HDD από την ενδεικτική λυχνία τροφοδοσίας απλά με τη συμπεριφορά της (δηλ. Η ένδειξη δραστηριότητας του σκληρού δίσκου είναι αυτή που αναβοσβήνει).

Ερμηνεία της κατάστασης ενός φωτός δραστηριότητας σκληρού δίσκου

Όπως ανέφερα παραπάνω, υπάρχει ένα φως δραστηριότητας σκληρού δίσκου για να υποδείξει πότε χρησιμοποιείται η συσκευή αποθήκευσης. Παρόλο που δεν πρόκειται να αποτελέσει μέθοδο διάγνωσης ενός προβλήματος υπολογιστή, συχνά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να γίνει αυτό.

Το φωτιστικό σκληρού δίσκου είναι πάντα ενεργοποιημένο ...

Εάν η φωτεινή ένδειξη δραστηριότητας του σκληρού δίσκου ανάβει συνεχώς, ειδικά όταν ο υπολογιστής δεν ανταποκρίνεται με άλλο τρόπο, είναι συχνά φορές ένας σημάδι ότι ο υπολογιστής ή η συσκευή είναι κλειδωμένος ή παγωμένος .

Τις περισσότερες φορές, η μοναδική σας ενέργεια εδώ είναι η επανεκκίνηση με το χέρι , πράγμα που σημαίνει συνήθως το τράβηγμα του καλωδίου τροφοδοσίας ή / και την αφαίρεση της μπαταρίας.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας, δοκιμάστε να κάνετε επανεκκίνηση του σωστού τρόπου και να δείτε εάν το πρόβλημα θα απομακρυνθεί μετά την έναρξη της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Το φωτιστικό σκληρού δίσκου συνεχίζει να αναβοσβήνει ...

Σε μια κανονική ημέρα, είναι απολύτως φυσιολογικό να ανάβει και να σβήνει συνεχώς η λυχνία δραστηριότητας του σκληρού δίσκου, όλη την ημέρα.

Αυτό το είδος συμπεριφοράς απλά σημαίνει ότι η μονάδα γράφεται και διαβάζεται από το, πράγμα που συμβαίνει όταν συμβαίνει οποιοδήποτε αριθμό πράξεων, όπως όταν εκτελείται πρόγραμμα defrag δίσκου , τα προγράμματα προστασίας από ιούς σαρώνουν, το λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων, τα αρχεία κατεβάζουν και τα προγράμματα λογισμικού ενημερώνονται, μεταξύ άλλων.

Τα Windows συχνά περιμένουν έως ότου ο υπολογιστής σας είναι αδρανής πριν εκτελέσετε συγκεκριμένες εργασίες, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να δείτε την ένδειξη δραστηριότητας του σκληρού δίσκου να αναβοσβήνει ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα ενεργά. Ενώ αυτό δεν είναι συνήθως κάτι που πρέπει να ανησυχείτε, μπορεί μερικές φορές να σημαίνει ότι κάτι κακόβουλο γίνεται χωρίς τη γνώση σας, οπότε θα θέλατε να σαρώσετε τον υπολογιστή σας για κακόβουλα προγράμματα .

Πώς να δείτε ποια δραστηριότητα σκληρού δίσκου εμφανίζεται

Εάν ανησυχείτε για το γιατί ενεργοποιείται η φωτεινή ένδειξη σκληρού δίσκου, ο ευκολότερος τρόπος για να παρακολουθείτε τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που εκτελούνται στον υπολογιστή σας είναι μέσω του Task Manager .

Ο Διαχειριστής εργασιών είναι διαθέσιμος μέσω της συντόμευσης πληκτρολογίου Ctrl + Shift + Esc . Από εκεί, στην καρτέλα "Διαδικασίες", μπορείτε να ταξινομήσετε τις εφαρμογές και τις διεργασίες που εκτελούνται από αυτές που χρησιμοποιούν τους περισσότερους πόρους του συστήματος , όπως CPU , δίσκο, δίκτυο και μνήμη .

Η επιλογή "δίσκος" εμφανίζει την ταχύτητα με την οποία οι αναφερόμενες διεργασίες και προγράμματα έχουν πρόσβαση στον σκληρό δίσκο, όπου πρέπει να κοιτάξετε για να δείτε γιατί η φωτεινή ένδειξη δραστηριότητας του σκληρού δίσκου είναι ενεργοποιημένη.

Εάν η έκδοση των Windows δεν διαθέτει αυτήν την επιλογή στη Διαχείριση εργασιών, η επιλογή "Παρακολούθηση πόρων" στα εργαλεία διαχείρισης έχει μια ειδική ενότητα που ονομάζεται "Διαδικασίες με δραστηριότητα δίσκου", η οποία σας επιτρέπει να δείτε τις ίδιες πληροφορίες.

Δείτε το Task Manager: Ένα πλήρες Walkthrough εάν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια για την πλοήγηση σε αυτό το behemoth ενός προγράμματος!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φωτισμό δραστηριότητας σκληρού δίσκου

Παρόλο που δεν είναι πολύ συνηθισμένο, ορισμένοι κατασκευαστές υπολογιστών δεν περιλαμβάνουν ένα φωτισμό δραστηριότητας σκληρού δίσκου.

Αν συμβαίνει αυτό με τον υπολογιστή σας, ή νομίζετε ότι το LED HDD που έχει ο υπολογιστής σας δεν λειτουργεί (π.χ. είναι πάντα απενεργοποιημένο ), έχετε ακόμα μερικές επιλογές χάρη σε κάποιο έξυπνο λογισμικό.

Το δωρεάν πρόγραμμα Δραστηριότητα Δραστηριότητας τρέχει στο δίσκο του συστήματος σας, δίνοντάς σας το ισοδύναμο ενός φωτός δραστηριότητας σκληρού δίσκου μαζί με κάποια προηγμένη καταγραφή, αν σας ενδιαφέρει.

Ένα άλλο δωρεάν πρόγραμμα, απλά ονομάζεται HDD LED, είναι βασικά μια έκδοση λογισμικού του πραγματικού LED HDD που έχετε ή επιθυμείτε να έχετε. Αν δεν έχετε προχωρημένες ανάγκες, αυτό το εργαλείο είναι μια μεγάλη υποκατάσταση για το πραγματικό πράγμα.