Τι είναι ένας τομέας εκκίνησης;

Μια εξήγηση για τους τομείς εκκίνησης και τους ιούς του τομέα εκκίνησης

Ένας τομέας εκκίνησης είναι ένας φυσικός τομέας ή τμήμα σε έναν σκληρό δίσκο που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εκκίνησης της διαδικασίας εκκίνησης για τη φόρτωση ενός λειτουργικού συστήματος .

Ένας τομέας εκκίνησης υπάρχει σε έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο όπου είναι εγκατεστημένο ένα λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows, καθώς και σε συσκευές αποθήκευσης που ίσως να μην χρειαστεί να εκκινήσετε, αλλά απλώς κρατούν προσωπικά δεδομένα, όπως έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο , μια δισκέτα , ή άλλη συσκευή USB .

Πώς χρησιμοποιείται ο τομέας εκκίνησης

Μόλις ενεργοποιηθεί ένας υπολογιστής, το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι το BIOS ψάχνει για ενδείξεις σχετικά με το τι χρειάζεται για να ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα. Το BIOS της πρώτης θέσης θα είναι ο πρώτος τομέας κάθε συσκευής αποθήκευσης που είναι συνδεδεμένος στον υπολογιστή.

Πείτε ότι έχετε έναν σκληρό δίσκο στον υπολογιστή σας. Αυτό σημαίνει ότι έχετε έναν σκληρό δίσκο που έχει έναν τομέα εκκίνησης. Σε αυτό το συγκεκριμένο τμήμα του σκληρού δίσκου μπορεί να είναι ένα από τα δύο πράγματα: Master Boot Record (MBR) ή η εγγραφή εκκίνησης τόμου (VBR) .

Το MBR είναι ο πρώτος τομέας οποιουδήποτε διαμορφωμένου σκληρού δίσκου. Δεδομένου ότι το BIOS εξετάζει τον πρώτο τομέα για να καταλάβει πώς πρέπει να προχωρήσει, θα φορτώσει το MBR στη μνήμη . Μόλις φορτωθούν τα δεδομένα MBR, το ενεργό διαμέρισμα μπορεί να βρεθεί έτσι ώστε ο υπολογιστής να γνωρίζει πού βρίσκεται το λειτουργικό σύστημα.

Εάν ένας σκληρός δίσκος έχει πολλά διαμερίσματα , ο VBR είναι ο πρώτος τομέας μέσα σε κάθε διαμέρισμα. Το VBR είναι επίσης ο πρώτος τομέας μιας συσκευής που δεν διαχωρίζεται καθόλου.

Ανατρέξτε σε εκείνους τους συνδέσμους MBR και VBR παραπάνω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές Master Boot Record και Volume Boot Records και πώς λειτουργούν ως μέρος της διαδικασίας εκκίνησης.

Σφάλματα τομέα εκκίνησης

Ένας τομέας πρέπει να έχει μια πολύ συγκεκριμένη υπογραφή δίσκου που πρέπει να θεωρείται από το BIOS ως τομέας εκκίνησης. Η υπογραφή δίσκου του τομέα εκκίνησης είναι 0x55AA και περιέχεται στα τελευταία δύο byte των πληροφοριών.

Εάν η υπογραφή του δίσκου είναι κατεστραμμένη ή έχει αλλάξει κάπως, είναι πολύ πιθανό ότι το BIOS δεν θα μπορέσει να βρει τον τομέα εκκίνησης και έτσι φυσικά δεν θα μπορέσει να φορτώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την εύρεση και εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος.

Οποιοδήποτε από τα παρακάτω μηνύματα σφάλματος μπορεί να υποδεικνύει έναν κατεστραμμένο τομέα εκκίνησης:

Συμβουλή: Ενώ ένα από αυτά τα σφάλματα συχνά υποδεικνύει ένα πρόβλημα τομέα εκκίνησης, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες αιτίες, με διαφορετικές λύσεις. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις συγκεκριμένες συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορεί να βρείτε στον ιστότοπό μου ή αλλού.

Πώς να επιδιορθώσετε τα σφάλματα του τομέα εκκίνησης

Αν ανακαλύψετε μέσω της αντιμετώπισης προβλημάτων σας ότι ένα σφάλμα τομέα εκκίνησης είναι πιθανώς η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε, η μορφοποίηση του σκληρού δίσκου και, στη συνέχεια, η επανεγκατάσταση των Windows από την αρχή είναι η "κλασική" λύση για αυτά τα είδη προβλημάτων.

Ευτυχώς, υπάρχουν άλλες, λιγότερο καταστρεπτικές αλλά καθιερωμένες διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας, ο οποίος θα πρέπει να επιδιορθώσει τον τομέα εκκίνησης ... δεν απαιτείται καμία διαγραφή του υπολογιστή σας.

Για να επιδιορθώσετε έναν κατεστραμμένο τομέα εκκίνησης στα Windows 10, 8, 7 ή Vista, ακολουθήστε το λεπτομερές σεμινάριο μου για το πώς να γράψετε έναν νέο τομέα εκκίνησης διαμερισμάτων σε ένα Windows System Partition .

Σφάλματα τομέα εκκίνησης μπορούν επίσης να εμφανιστούν στα Windows XP, αλλά η διαδικασία fix-it είναι πολύ διαφορετική. Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να γράψετε έναν νέο τομέα εκκίνησης διαμερισμάτων σε ένα διαμέρισμα συστήματος των Windows XP για λεπτομέρειες.

Μία από τις πιο επίσημες διαδικασίες που εγκρίθηκαν από την Microsoft παραπάνω είναι τα καλύτερα στοιχήματα σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν κάποια εργαλεία τρίτων που μπορούν να ξανακτίσουν τους τομείς εκκίνησης αν θέλετε να δοκιμάσετε έναν από αυτούς. Δείτε τη λίστα των Εργαλείων διαμέρισης ελεύθερου δίσκου αν χρειάζεστε μια σύσταση.

Υπάρχουν επίσης κάποιες Εμπορικές Εργαλεία Δοκιμής σε σκληρό δίσκο που διαφημίζουν τη δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων από κακούς τομείς, κάτι που μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διορθώσετε ένα σφάλμα τομέα εκκίνησης, αλλά θα επικεντρωθώ στις ιδέες που ανέφερα ήδη προτού πληρώσω ένα από τα αυτά τα.

Οι ιοί του τομέα εκκίνησης

Πέραν του κινδύνου να καταστραφεί από κάποιο ατύχημα ή αποτυχία υλικού, ο τομέας της εκκίνησης είναι επίσης ένας κοινός χώρος για να πάρει το κακόβουλο λογισμικό .

Οι παραγωγοί κακόβουλων προγραμμάτων αγαπούν να εστιάζουν την προσοχή τους στον τομέα εκκίνησης επειδή ο κώδικας τους ξεκινάει αυτόματα και μερικές φορές χωρίς προστασία, πριν ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα!

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε έναν ιό τομέα εκκίνησης, συστήνω ιδιαίτερα να κάνετε μια πλήρη σάρωση για κακόβουλο λογισμικό, φροντίζοντας να σαρώσετε τον τομέα εκκίνησης επίσης. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος σάρωσης του υπολογιστή σας για ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό για βοήθεια αν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε.

Πολλοί ιοί του τομέα εκκίνησης θα σταματήσουν τον υπολογιστή σας να ξεκινήσει από την αρχή, κάνοντας αδύνατη τη σάρωση για κακόβουλα προγράμματα από τα Windows. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεστε έναν εκκινήσιμο σαρωτή ιών. Διατηρούμε μια λίστα δωρεάν εργαλείων εντοπισμού ιών που μπορείτε να διαλέξετε, τα οποία λύουν αυτό το ιδιαίτερα απογοητευτικό catch-22.

Συμβουλή: Ορισμένες μητρικές διαθέτουν λογισμικό BIOS που εμποδίζει ενεργά τους τομείς εκκίνησης να τροποποιηθούν, πολύ χρήσιμο για την αποτροπή του κακόβουλου λογισμικού από το να κάνει αλλαγές στον τομέα εκκίνησης. Τούτου λεχθέντος, αυτή η δυνατότητα είναι πιθανώς απενεργοποιημένη από προεπιλογή, ώστε τα εργαλεία διαίρεσης και τα προγράμματα κρυπτογράφησης δίσκων να λειτουργούν σωστά, αλλά αξίζει να ενεργοποιήσετε αν δεν χρησιμοποιείτε αυτούς τους τύπους εργαλείων και έχετε ασχοληθεί με ζητήματα ιού στον τομέα εκκίνησης.

Περισσότερες πληροφορίες για τους τομείς εκκίνησης

Ο τομέας εκκίνησης δημιουργείται κατά την πρώτη διαμόρφωση μιας συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι εάν η συσκευή δεν έχει μορφοποιηθεί και επομένως δεν χρησιμοποιεί σύστημα αρχείων , δεν θα υπάρχει επίσης τομέας εκκίνησης.

Υπάρχει μόνο ένας τομέας εκκίνησης ανά συσκευή αποθήκευσης. Ακόμη και αν ένας σκληρός δίσκος έχει πολλαπλά διαμερίσματα ή εκτελεί περισσότερα από ένα λειτουργικά συστήματα , εξακολουθεί να υπάρχει μόνο ένας τομέας εκκίνησης για ολόκληρη τη μονάδα δίσκου .

Πληρωμένο λογισμικό όπως το Active @ Partition Recovery είναι διαθέσιμο που μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρει τις πληροφορίες του τομέα εκκίνησης σε περίπτωση που εκτελείτε κάποιο πρόβλημα. Άλλες προηγμένες εφαρμογές ενδέχεται να είναι σε θέση να βρουν έναν άλλο τομέα εκκίνησης στη μονάδα δίσκου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή του κατεστραμμένου.