Τι είναι η εγγραφή εκκίνησης όγκου;

Ορισμός του VBR (Εγγραφή εκκίνησης τόμου) & Πώς να επιδιορθώσετε μια εγγραφή εκκίνησης τόμου

Μια εγγραφή εκκίνησης τόμου, που ονομάζεται συχνά τομέας εκκίνησης διαμερίσματος, είναι ένας τύπος τομέας εκκίνησης που αποθηκεύεται σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα σε μια μονάδα σκληρού δίσκου ή σε άλλη συσκευή αποθήκευσης που περιέχει τον απαραίτητο κωδικό υπολογιστή για να ξεκινήσει η διαδικασία εκκίνησης .

Ένα στοιχείο της εγγραφής εκκίνησης όγκου που είναι συγκεκριμένο για το ίδιο το λειτουργικό σύστημα ή το πρόγραμμα και είναι αυτό που χρησιμοποιείται για τη φόρτωση του λειτουργικού συστήματος ή του λογισμικού, ονομάζεται κωδικός εκκίνησης τόμου . Το άλλο είναι το μπλοκ παραμέτρων δίσκου ή το μπλοκ παραμέτρων μέσων , το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τον όγκο όπως την ετικέτα , το μέγεθος, τον αριθμό κλασσικού τομέα, τον αριθμό σειράς και πολλά άλλα.

Σημείωση: Το VBR είναι επίσης ένα ακρωνύμιο για μεταβλητό ρυθμό δυαδικών ψηφίων, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με έναν τομέα εκκίνησης, αλλά αναφέρεται στον αριθμό των bits που έχουν επεξεργαστεί με την πάροδο του χρόνου. Είναι το αντίθετο του σταθερού ρυθμού bit ή CBR.

Ένα αρχείο εγγραφής όγκου συνήθως συντομεύεται ως VBR, αλλά αναφέρεται επίσης μερικές φορές ως τομέας εκκίνησης διαμερίσματος, αρχείο καταγραφής εκκίνησης διαμερίσματος, μπλοκ εκκίνησης και τομέας εκκίνησης τόμου.

Επισκευή εγγραφής εκκίνησης όγκου

Εάν ο κωδικός εκκίνησης όγκου καταστραφεί ή ρυθμιστεί με κάποιο λανθασμένο τρόπο, μπορείτε να το επιδιορθώσετε συντάσσοντας ένα νέο αντίγραφο του κωδικού εκκίνησης στο διαμέρισμα του συστήματος.

Τα βήματα που συνεπάγεται η σύνταξη νέου κωδικού εκκίνησης τόμου εξαρτώνται από την έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια εγγραφή εκκίνησης τόμου

Η εγγραφή εκκίνησης τόμου δημιουργείται όταν μορφοποιηθεί ένα διαμέρισμα. Βρίσκεται στον πρώτο τομέα του διαμερίσματος. Ωστόσο, αν η συσκευή δεν είναι διαμερισμένη, σαν να έχετε να κάνουμε με μια δισκέτα, τότε η εγγραφή εκκίνησης όγκου βρίσκεται στον πρώτο τομέα ολόκληρης της συσκευής.

Σημείωση: Μια κύρια εγγραφή εκκίνησης είναι ένας άλλος τομέας εκκίνησης. Εάν μια συσκευή έχει ένα ή περισσότερα διαμερίσματα, η κύρια εγγραφή εκκίνησης βρίσκεται στον πρώτο τομέα ολόκληρης της συσκευής.

Όλοι οι δίσκοι έχουν μόνο ένα κύριο αρχείο εκκίνησης, αλλά μπορούν να έχουν πολλαπλές εγγραφές εκκίνησης λόγω του απλού γεγονότος ότι μια συσκευή αποθήκευσης μπορεί να χωρέσει σε πολλά τμήματα, τα οποία έχουν το καθένα δικό τους δίσκο εκκίνησης.

Ο κωδικός του υπολογιστή που είναι αποθηκευμένος στην εγγραφή εκκίνησης του τόμου είτε ξεκινά από το BIOS , από την κύρια εγγραφή εκκίνησης ή από έναν διαχειριστή εκκίνησης. Εάν ένας διαχειριστής εκκίνησης χρησιμοποιείται για να καλέσει την εγγραφή εκκίνησης όγκου, ονομάζεται φόρτωση αλυσίδας.

Το NTLDR είναι ο εκκινητής εκκίνησης για ορισμένες εκδόσεις των Windows (XP και παλαιότερων). Εάν έχετε εγκαταστήσει περισσότερα από ένα λειτουργικά συστήματα στη μονάδα σκληρού δίσκου, χρειάζεται συγκεκριμένος κώδικας που σχετίζεται με τα διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και τα τοποθετεί σε ένα δίσκο εκκίνησης ενός τόμου, έτσι ώστε πριν από την εκκίνηση οποιουδήποτε λειτουργικού συστήματος, μπορείτε να επιλέξετε ποιο να εκκινήσει . Οι νεότερες εκδόσεις των Windows έχουν αντικαταστήσει το NTLDR με BOOTMGR και winload.exe .

Επίσης, στην εγγραφή εκκίνησης του τόμου υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το σύστημα αρχείων του διαμερίσματος, όπως είναι το NTFS ή το FAT , καθώς και το MFT και το Mirror MFT (εάν το διαμέρισμα είναι μορφοποιημένο σε NTFS).

Μια εγγραφή εκκίνησης τόμου είναι ένας κοινός στόχος για ιούς από τότε που ο κώδικας ξεκινάει ακόμα και πριν να μπορέσει να φορτώσει το λειτουργικό σύστημα και το κάνει αυτόματα χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη.