Επισκόπηση του φορτωτή NT (NTLDR)

Το NTLDR (NT Loader) είναι ένα μικρό κομμάτι του λογισμικού που φορτώνεται από τον κωδικό εκκίνησης του τόμου , μέρος της εγγραφής εκκίνησης τόμου στο διαμέρισμα του συστήματος, το οποίο βοηθά στο ξεκίνημα του λειτουργικού συστήματος των Windows XP.

Το NTLDR λειτουργεί τόσο ως διαχειριστής εκκίνησης όσο και ως φορτωτής συστήματος. Στα λειτουργικά συστήματα που έχουν κυκλοφορήσει μετά από τα Windows XP, τα BOOTMGR και winload.exe αντικαθιστούν από κοινού το NTLDR.

Εάν έχετε εγκαταστήσει πολλά λειτουργικά συστήματα και έχουν ρυθμιστεί σωστά, το NTLDR θα εμφανίσει ένα μενού εκκίνησης κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε ποιο λειτουργικό σύστημα θα πρέπει να φορτωθεί.

Σφάλματα NTLDR

Ένα κοινό σφάλμα εκκίνησης στα Windows XP είναι το σφάλμα NTLDR που λείπει , κάτι που μερικές φορές φαίνεται όταν ο υπολογιστής προσπαθεί να εκκινήσει κατά λάθος σε μη δισκέτα δίσκο ή δισκέτα.

Ωστόσο, μερικές φορές το σφάλμα NTLDR προκαλείται όταν προσπαθείτε να εκκινήσετε σε έναν κατεστραμμένο σκληρό δίσκο όταν θέλετε πραγματικά να εκκινήσετε σε δίσκο ή συσκευή USB που εκτελεί Windows ή κάποιο άλλο λογισμικό. Σε αυτήν την περίπτωση, η αλλαγή της σειράς εκκίνησης στη συσκευή CD / USB πιθανότατα θα την επιδιορθώσει.

Τι κάνει το NTLDR;

Ο σκοπός του NTLDR είναι ο χρήστης να μπορεί να επιλέξει σε ποιο λειτουργικό σύστημα πρέπει να εκκινήσει. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπήρχε τρόπος να κατευθύνετε τη διαδικασία εκκίνησης για να φορτώσετε το λειτουργικό σύστημα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη δεδομένη στιγμή.

Αυτή είναι η σειρά των λειτουργιών που υφίσταται το NTLDR κατά την εκκίνηση:

  1. Προσπελάζει το σύστημα αρχείων στη μονάδα εκκίνησης (είτε NTFS είτε FAT ).
  2. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στο hiberfil.sys φορτώνονται εάν τα Windows βρίσκονταν προηγουμένως σε κατάσταση αδρανοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι το λειτουργικό σύστημα επαναλαμβάνεται απλώς από το σημείο που τελείωσε.
  3. Αν δεν τεθεί σε κατάσταση αδρανοποίησης, γίνεται ανάγνωση του boot.ini από το μενού εκκίνησης.
  4. Το NTLDR φορτώνει ένα συγκεκριμένο αρχείο που περιγράφεται στο boot.ini, εάν το επιλεγμένο λειτουργικό σύστημα δεν είναι λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε NT. Εάν το σχετικό αρχείο δεν δίνεται στο boot.ini , τότε χρησιμοποιείται το bootsect.dos .
  5. Εάν το επιλεγμένο λειτουργικό σύστημα είναι βασισμένο σε NT, τότε το NTLDR εκτελείται στο ntdetect.com .
  6. Τέλος, ξεκινάει το ntoskrnl.exe .

Οι επιλογές μενού κατά την επιλογή ενός λειτουργικού συστήματος κατά την εκκίνηση καθορίζονται στο αρχείο boot.ini . Ωστόσο, οι επιλογές εκκίνησης για εκδόσεις των Windows που δεν είναι NT δεν μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του αρχείου, γι 'αυτό πρέπει να υπάρχει ένα συσχετισμένο αρχείο που μπορεί να διαβαστεί για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια - πώς να εκκινήσετε το λειτουργικό σύστημα.

Σημείωση: Το αρχείο boot.ini προστατεύεται φυσικά από την τροποποίηση με τα χαρακτηριστικά του συστήματος , κρυφή και μόνο για ανάγνωση . Ο καλύτερος τρόπος για να επεξεργαστείτε το αρχείο boot.ini είναι η εντολή bootcfg , η οποία όχι μόνο σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε το αρχείο αλλά και να εφαρμόσετε ξανά αυτά τα χαρακτηριστικά όταν τελειώσετε. Θα μπορούσατε να επεξεργαστείτε το αρχείο boot.ini προαιρετικά προβάλλοντας κρυφά αρχεία συστήματος , ώστε να μπορείτε να βρείτε το αρχείο INI και στη συνέχεια να απενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό μόνο για ανάγνωση πριν από την επεξεργασία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το NTLDR

Αν έχετε μόνο ένα λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, δεν θα δείτε το μενού εκκίνησης NTLDR.

Ο φορτωτής εκκίνησης NTLDR μπορεί να εκτείνεται όχι μόνο από σκληρό δίσκο, αλλά και από δίσκο, μονάδα flash , δισκέτα και άλλες φορητές συσκευές αποθήκευσης.

Στον τόμο του συστήματος, το NTLDR απαιτεί τόσο τον ίδιο τον bootloader όσο και τον ntdetect.com , ο οποίος χρησιμοποιείται για την εύρεση βασικών πληροφοριών υλικού για την εκκίνηση του συστήματος. Όπως έχετε διαβάσει παραπάνω, ένα άλλο αρχείο που περιέχει σημαντικές πληροφορίες διαμόρφωσης εκκίνησης είναι το boot.ini - Το NTLDR θα επιλέξει το φάκελο \ Windows \ στο πρώτο διαμέρισμα του πρώτου σκληρού δίσκου αν λείπει το boot.ini .