Τι είναι ένα κρυφό αρχείο;

Τι είναι τα κρυμμένα αρχεία υπολογιστών και πώς τα εμφανίζετε ή τα αποκρύπτετε;

Ένα κρυφό αρχείο είναι οποιοδήποτε αρχείο με το κρυφό χαρακτηριστικό που είναι ενεργοποιημένο. Όπως θα περίμενε κανείς, ένα αρχείο ή φάκελο με αυτό το χαρακτηριστικό που είναι ενεργοποιημένο είναι αόρατο κατά την περιήγηση σε φακέλους - δεν μπορείτε να δείτε κανένα από αυτά χωρίς να επιτρέψετε ρητά να τα δείτε όλα.

Οι περισσότεροι υπολογιστές που εκτελούν λειτουργικό σύστημα Windows έχουν ρυθμιστεί από προεπιλογή ώστε να μην εμφανίζουν κρυφά αρχεία.

Ο λόγος για τον οποίο ορισμένα αρχεία και φάκελοι χαρακτηρίζονται αυτόματα ως κρυφό είναι επειδή, αντίθετα με άλλα δεδομένα όπως οι εικόνες και τα έγγραφά σας, δεν είναι αρχεία που πρέπει να αλλάζετε, να διαγράφετε ή να μετακινούνται. Αυτά είναι συχνά σημαντικά αρχεία που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα.

Πώς να εμφανίσετε ή να αποκρύψετε κρυμμένα αρχεία στα Windows

Ενδέχεται μερικές φορές να χρειαστεί να δείτε κρυφά αρχεία, όπως εάν αναβαθμίζετε λογισμικό που απαιτεί να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο αρχείο που είναι κρυφό από κανονική προβολή ή εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ή επιδιορθώνετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Διαφορετικά, είναι φυσιολογικό να μην αλληλεπιδράτε ποτέ με κρυφά αρχεία.

Το αρχείο pagefile.sys είναι ένα κοινό κρυφό αρχείο στα Windows. Το ProgramData είναι ένας κρυμμένος φάκελος που μπορεί να δείτε κατά την προβολή κρυφών στοιχείων. Σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, τα κρυφά αρχεία που συνήθως συναντώνται περιλαμβάνουν τα msdos.sys , io.sys και boot.ini .

Η διαμόρφωση των Windows για εμφάνιση ή απόκρυψη κάθε κρυφό αρχείο είναι μια σχετικά εύκολη εργασία. Απλά επιλέξτε ή αποεπιλέξτε την επιλογή Εμφάνιση κρυφών αρχείων, φακέλων και μονάδων από τις Επιλογές φακέλων. Δείτε τις οδηγίες μας για την εμφάνιση ή απόκρυψη κρυφών αρχείων στο Windows για λεπτομερέστερες οδηγίες.

Σημαντικό: Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι χρήστες θα πρέπει να κρατούν κρυφά τα κρυφά αρχεία. Εάν πρέπει να εμφανίσετε κρυφά αρχεία για οποιονδήποτε λόγο, είναι καλύτερο να τα κρύψετε πάλι όταν τελειώσετε τη χρήση τους.

Χρησιμοποιώντας ένα δωρεάν εργαλείο αναζήτησης αρχείων όπως το Everything είναι ένας άλλος τρόπος για να δείτε κρυφά αρχεία και φακέλους. Η μετάβαση στη διαδρομή αυτή σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στις ρυθμίσεις στα Windows, αλλά επίσης δεν θα μπορείτε να δείτε τα κρυφά αντικείμενα σε μια κανονική προβολή εξερευνητών. Αντ 'αυτού, απλά αναζητήστε τους και ανοίξτε τους μέσω του εργαλείου αναζήτησης.

Πώς να αποκρύψετε αρχεία και φακέλους στα Windows

Για να αποκρύψετε ένα αρχείο είναι τόσο απλό όσο το δεξί κλικ (ή πατήστε και κρατήστε πατημένες τις οθόνες αφής) το αρχείο και επιλέξτε Ιδιότητες , ακολουθώντας τον έλεγχο του πλαισίου δίπλα στο στοιχείο Κρυφό στην ενότητα Χαρακτηριστικά της καρτέλας Γενικά . Εάν έχετε διαμορφώσει κρυφά αρχεία για εμφάνιση, θα δείτε ότι το εικονίδιο του πρόσφατου κρυμμένου αρχείου είναι λίγο ελαφρύτερο από τα μη κρυμμένα αρχεία. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να προσδιορίσετε ποια αρχεία είναι κρυμμένα και ποια όχι.

Η απόκρυψη ενός φακέλου γίνεται με παρόμοιο τρόπο μέσω του μενού Ιδιότητες, με την εξαίρεση ότι όταν επιβεβαιώσετε την αλλαγή χαρακτηριστικών, ερωτάτε αν θέλετε να εφαρμόσετε την αλλαγή μόνο σε αυτόν το φάκελο ή σε αυτόν τον φάκελο καθώς και σε όλους τους υποφακέλους και αρχεία του . Η επιλογή είναι δική σας και το αποτέλεσμα είναι εξίσου σαφές όσο φαίνεται.

Επιλέγοντας να αποκρύψετε μόνο τον φάκελο θα αποκρύψει αυτόν τον φάκελο από την εμφάνιση του στο File / Windows Explorer, αλλά δεν θα αποκρύψει τα πραγματικά αρχεία που περιέχει. Η άλλη επιλογή χρησιμοποιείται για την απόκρυψη τόσο του φακέλου όσο και όλων των δεδομένων μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των υποφακέλων και των αρχείων υποφακέλων.

Η εξαφάνιση ενός συγκεκριμένου αρχείου ή φακέλου μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τα ίδια βήματα που αναφέρονται παραπάνω. Επομένως, αν αποκρύψετε ένα φάκελο γεμάτο από κρυφά αντικείμενα και επιλέξτε απλώς να απενεργοποιήσετε την κρυμμένη ιδιότητα μόνο για αυτόν το φάκελο, τότε όλα τα αρχεία ή οι φάκελοι μέσα σε αυτό θα παραμείνουν κρυμμένοι.

Σημείωση: Σε Mac, μπορείτε γρήγορα να αποκρύψετε φακέλους με την εντολή chflags hidden / path / to / file-or-folder στο Terminal. Αντικαταστήστε το κρυφό με το Nohidden για να αποκρύψετε το φάκελο ή το αρχείο.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε για τα κρυφά αρχεία

Ενώ είναι αλήθεια ότι η ενεργοποίηση του κρυμμένου χαρακτηριστικού για ένα ευαίσθητο αρχείο θα το κάνει "αόρατο" στον κανονικό χρήστη, δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ως μέσο για την ασφαλή απόκρυψη των αρχείων σας από αδιάκριτα μάτια. Ένα πραγματικό εργαλείο κρυπτογράφησης αρχείων ή πλήρες πρόγραμμα κρυπτογράφησης δίσκων είναι ο τρόπος να πάτε αντ 'αυτού.

Παρόλο που δεν μπορείτε να δείτε κρυφά αρχεία υπό κανονικές συνθήκες, αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά δεν καταλαμβάνουν χώρο στο δίσκο. Με άλλα λόγια, μπορείτε να αποκρύψετε όλα τα αρχεία που θέλετε να μειώσετε την ορατή ακαταστασία, αλλά θα εξακολουθούν να καταλαμβάνουν χώρο στο σκληρό δίσκο .

Όταν χρησιμοποιείτε την εντολή dir από τη γραμμή εντολών στα Windows, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διακόπτη / a για να εμφανίσετε κρυφά αρχεία μαζί με τα μη κρυμμένα αρχεία, ακόμη και αν τα κρυφά αρχεία εξακολουθούν να είναι κρυμμένα στον Explorer . Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιήσετε μόνο την εντολή dir για να εμφανίσετε όλα τα αρχεία σε έναν συγκεκριμένο φάκελο, εκτελέστε την εντολή dir / a . Ακόμα πιο χρήσιμο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τη λίστα dir / a: h για να δείτε μόνο τα κρυφά αρχεία στον συγκεκριμένο φάκελο.

Ορισμένα λογισμικά προστασίας από ιούς ενδέχεται να απαγορεύουν την αλλαγή των χαρακτηριστικών των κρυφών κρυφών αρχείων συστήματος . Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση ενός χαρακτηριστικού αρχείου, ίσως να προσπαθήσετε να απενεργοποιήσετε προσωρινά το πρόγραμμα προστασίας από ιούς και να διαπιστώσετε αν αυτό επιλύει το πρόβλημα.

Ορισμένα λογισμικά τρίτων κατασκευαστών (όπως το My Lockbox) μπορούν να αποκρύψουν αρχεία και φακέλους πίσω από έναν κωδικό πρόσβασης χωρίς να χρησιμοποιήσουν το κρυφό χαρακτηριστικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι περιττό να προσπαθήσετε να απενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό, για να δείτε τα δεδομένα.

Φυσικά, αυτό ισχύει και για τα προγράμματα κρυπτογράφησης αρχείων. Ένας κρυμμένος τόμος σε έναν σκληρό δίσκο που αποθηκεύει μυστικά αρχεία και φακέλους που είναι κρυμμένοι μακριά από την προβολή και είναι προσβάσιμος μόνο μέσω κωδικού αποκρυπτογράφησης, δεν μπορεί να ανοιχτεί απλά αλλάζοντας το κρυφό χαρακτηριστικό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το "κρυφό αρχείο" ή "κρυφό φάκελο" δεν έχει καμία σχέση με το κρυφό χαρακτηριστικό . θα χρειαστείτε το αρχικό λογισμικό για να αποκτήσετε πρόσβαση στο κρυφό αρχείο / φάκελο.