Οι λειτουργίες ενός PBX

Τι κάνει ένα ιδιωτικό υποκατάστημα

Ένα PBX (Private Branch Exchange) είναι ένας σταθμός μεταγωγής για τηλεφωνικά συστήματα. Αποτελείται κυρίως από διάφορους κλάδους τηλεφωνικών συστημάτων και συνδέει τις συνδέσεις προς και από αυτές, συνδέοντας έτσι τις τηλεφωνικές γραμμές.

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν ένα PBX για τη σύνδεση όλων των εσωτερικών τους τηλεφώνων σε μια εξωτερική γραμμή. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να μισθώσουν μόνο μία γραμμή και να χρησιμοποιούν πολλούς ανθρώπους, με καθένα να έχει ένα τηλέφωνο στο γραφείο με διαφορετικό αριθμό. Ο αριθμός δεν έχει την ίδια μορφή με έναν αριθμό τηλεφώνου, όμως, όπως εξαρτάται από την εσωτερική αρίθμηση. Μέσα σε ένα PBX , χρειάζεται μόνο να καλέσετε τρισδιάστατους ή τετραψήφιους αριθμούς για να πραγματοποιήσετε μια κλήση σε άλλο τηλέφωνο στο δίκτυο. Συχνά αναφέρουμε αυτόν τον αριθμό ως επέκταση. Ένα πρόσωπο που καλεί από το εξωτερικό μπορεί να ζητήσει την επέκταση να απευθυνθεί στο πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται.

Αυτή η εικόνα απεικονίζει τον τρόπο λειτουργίας ενός PBX.

Οι κύριοι τεχνικοί ρόλοι ενός PBX είναι:

Πρακτικά, οι λειτουργίες ενός PBX είναι οι εξής:

IP-PBX

Τα PBX δεν είναι μόνο για VoIP, αλλά είναι επίσης διαθέσιμα και για σταθερά τηλεφωνικά συστήματα. Ένα PBX που είναι ειδικά κατασκευασμένο για VoIP ονομάζεται IP PBX, το οποίο σημαίνει Internet Protocol Private Branch Exchange).

Μέχρι τώρα, τα PBX ήταν μια επαγγελματική πολυτέλεια που μόνο οι τεράστιες εταιρείες μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Τώρα, με τα IP-PBX, οι μεσαίες και ακόμη και ορισμένες μικρές εταιρείες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες ενός PBX ενώ χρησιμοποιούν VoIP. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να επενδύσουν κάποια χρήματα σε υλικό και λογισμικό, αλλά η απόδοση και τα οφέλη είναι σημαντικά μακροπρόθεσμα, τόσο από λειτουργική όσο και από οικονομική άποψη.

Τα κύρια πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα IP-PBX είναι η δυνατότητα επεκτάσεως, η δυνατότητα διαχείρισης και τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

Η προσθήκη, η μετακίνηση και η απομάκρυνση των χρηστών από ένα τηλεφωνικό σύστημα μπορεί να είναι πολύ δαπανηρή, αλλά με IP-PBX είναι τόσο αποδοτική όσο είναι εύκολη. Επιπλέον, ένα τηλέφωνο IP (το οποίο αντιπροσωπεύει τερματικά σε ένα τηλεφωνικό δίκτυο PBX) μπορεί να μην είναι απαραίτητο να συνδεθεί με έναν συγκεκριμένο χρήστη. Οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν διαφανώς στο σύστημα μέσω οποιουδήποτε τηλεφώνου στο δίκτυο. χωρίς ωστόσο να χάσουν τα προσωπικά προφίλ και τις διαμορφώσεις τους.

Τα IP PBX είναι περισσότερο βασισμένα στο λογισμικό από τους προκατόχους τους και έτσι το κόστος συντήρησης και αναβάθμισης μειώνεται σημαντικά. Η εργασία είναι ευκολότερη επίσης.

Λογισμικό PBX

Ένα IP PBX χρειάζεται λογισμικό για τον έλεγχο του μηχανισμού του. Το πιο δημοφιλές λογισμικό PBX είναι το Asterisk (www.asterisk.org), το οποίο είναι ένα καλό λογισμικό ανοικτού κώδικα.