Κατανόηση του μοντέλου χρώματος RGB

Υπάρχουν πολλά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι γραφίστες για να μετρήσουν και να περιγράψουν με ακρίβεια το χρώμα. Το RGB είναι ένα από τα πιο σημαντικά, διότι είναι αυτό που οι οθόνες του υπολογιστή μας χρησιμοποιούν για την εμφάνιση κειμένου και εικόνων . Είναι ζωτικής σημασίας οι γραφίστες να κατανοούν τη διαφορά μεταξύ RGB και CMYK καθώς και τους χώρους εργασίας όπως το sRGB και το Adobe RGB. Αυτά θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο ο θεατής θα δει τα τελικά έργα σας.

Βασικά στοιχεία μοντέλου χρώματος RGB

Το μοντέλο χρώματος RGB βασίζεται στη θεωρία ότι όλα τα ορατά χρώματα μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας τα πρωταρχικά πρόσθετα χρώματα κόκκινου, πράσινου και μπλε χρώματος. Αυτά τα χρώματα είναι γνωστά ως «πρωταρχικά πρόσθετα», επειδή όταν συνδυάζονται σε ίσες ποσότητες παράγουν λευκό. Όταν δύο ή τρεις από αυτές συνδυάζονται σε διαφορετικές ποσότητες, παράγονται και άλλα χρώματα.

Για παράδειγμα, ο συνδυασμός κόκκινου και πράσινου σε ίσες ποσότητες δημιουργεί κίτρινο, πράσινο και μπλε δημιουργώντας κυανό, και κόκκινο και μπλε δημιουργεί ματζέντα. Οι συγκεκριμένοι τύποι δημιουργούν τα χρώματα CMYK που χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση.

Καθώς αλλάζετε το ποσό του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε, παρουσιάζονται νέα χρώματα. Οι συνδυασμοί παρέχουν μια ατέλειωτη σειρά χρωμάτων.

Επιπλέον, όταν δεν υπάρχει ένα από αυτά τα πρωταρχικά χρώματα προσθέτων, μαύρο.

Χρώμα RGB στο γραφικό σχέδιο

Το μοντέλο RGB είναι σημαντικό για το σχεδιασμό γραφικών επειδή χρησιμοποιείται σε οθόνες υπολογιστών . Η οθόνη στην οποία διαβάζετε αυτό το άρθρο, χρησιμοποιεί πρόσθετα χρώματα για την εμφάνιση εικόνων και κειμένου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οθόνη σας επιτρέπει να ρυθμίσετε μόνο τα κόκκινα, πράσινα και μπλε χρώματα και ο χρωματικός βαθμονομητής της οθόνης μετράει οθόνες αυτών των τριών χρωμάτων επίσης.

Επομένως, κατά το σχεδιασμό ιστότοπων και άλλων σχεδίων στην οθόνη, όπως παρουσιάσεις, χρησιμοποιείται το μοντέλο RGB επειδή το τελικό προϊόν προβάλλεται σε οθόνη υπολογιστή.

Εάν, ωστόσο, σχεδιάζετε για εκτύπωση, θα χρησιμοποιήσετε το μοντέλο χρωμάτων CMYK. Κατά το σχεδιασμό ενός έργου που θα προβληθεί τόσο στην οθόνη όσο και στην εκτύπωση, θα χρειαστεί να μετατρέψετε το αντίγραφο εκτύπωσης σε CMYK.

Συμβουλή: Λόγω όλων αυτών των διαφορετικών τύπων αρχείων που πρέπει να παράγουν οι σχεδιαστές, είναι σημαντικό να οργανώσετε και να ονομάσετε σωστά τα αρχεία σας για τον επιθυμητό σκοπό τους. Οργανώστε τα αρχεία του έργου σε χωριστούς φακέλους για εκτύπωση και χρήση διαδικτύου και προσθέστε δείκτες όπως '-CMYK' στο τέλος των ονομάτων αρχείων που αξίζει να εκτυπώνονται. Αυτό θα κάνει τη δουλειά σας πολύ πιο εύκολη όταν πρέπει να βρείτε ένα συγκεκριμένο αρχείο για τον πελάτη σας.

Τύποι χώρων εργασίας χρώματος RGB

Μέσα στο μοντέλο RGB υπάρχουν διαφορετικοί χρωματικοί χώροι γνωστοί ως «χώροι εργασίας». Οι δύο πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι sRGB και Adobe RGB. Όταν εργάζεστε σε ένα πρόγραμμα λογισμικού γραφικών όπως το Adobe Photoshop ή το Illustrator, μπορείτε να επιλέξετε ποια ρύθμιση θα εργαστείτε.

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με τις εικόνες Adobe RGB μόλις εμφανιστούν σε έναν ιστότοπο. Η εικόνα θα φανεί εκπληκτική στο λογισμικό σας, αλλά μπορεί να φαίνεται θαμπό και να μην έχει τα ζωντανά χρώματα σε μια ιστοσελίδα. Πολύ συχνά, επηρεάζει τα πιο ζεστά χρώματα, όπως τα πορτοκάλια και τα κόκκινα κόκκινα. Για να διορθώσετε αυτό το ζήτημα, απλά μετατρέψτε την εικόνα σε sRGB στο Photoshop και αποθηκεύστε ένα αντίγραφο που προορίζεται για χρήση στο διαδίκτυο.