Εισαγωγή στα βασικά του γραφικού σχεδιασμού

Ο γραφικός σχεδιασμός καταλαμβάνει τη διασταύρωση της επιστήμης της επικοινωνίας και της τέχνης της αισθητικής. Στην πιο αφηρημένη έννοια, ο γραφικός σχεδιασμός δίνει έμφαση στην οπτική επικοινωνία χρησιμοποιώντας μια σειρά στοιχείων και διαφορετικά μέσα για την προώθηση ενός συγκεκριμένου μηνύματος.

Αρχές γραφικού σχεδιασμού

Επειδή ο σχεδιασμός γραφικών - μερικές φορές και ο σχεδιασμός της επικοινωνίας - επιτρέπει πιο αποτελεσματική αφήγηση, οι σχεδιαστές δουλεύουν από μια τυποποιημένη εργαλειοθήκη επιλογών που έχουν διαμορφωθεί από αναθεωρημένες ψυχολογικές μελέτες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές, όπως η χρήση συγκεκριμένων παλέτων χρωμάτων για την πρόβλεψη προβλέψιμων συναισθηματικών απαντήσεων, αποτελούν μέρος της επιστήμης του σχεδιασμού.

Οι σχεδιαστές θεωρούν στοιχεία όπως:

Οι σχεδιαστές θεωρούν επίσης λευκό χώρο : Η απουσία παρουσίας μπορεί να είναι τόσο ισχυρή όσο η παρουσία κάποιου πιο συγκεκριμένου. Τα σχέδια με άφθονο λευκό (ή "αρνητικό") διάστημα μεταφράζουν μερικές φορές την πολυπλοκότητα ή τη φινέτσα. στο ελάχιστο, σε περιβάλλοντα βαριάς μορφής, περισσότερος λευκός χώρος οδηγεί σε ευκολότερη εμπλοκή του αναγνώστη.

Παρόλο που η "επιστήμη" πίσω από το εξαιρετικό σχέδιο είναι υγιής, κάθε σχεδιαστής εφαρμόζει τη δική του δημιουργική ιδιοφυΐα για την ανάπτυξη συγκεκριμένου προϊόντος εργασίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός συγκεκριμένου πελάτη.

Εργαλεία γραφικού σχεδιασμού

Ο γραφικός σχεδιαστής είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και τη χρήση στοιχείων σε διάφορους τύπους μέσων (όπως αφίσα, πακέτο ή ιστότοπο), συχνά με τη χρήση ενός προγράμματος λογισμικού γραφικών όπως το Adobe Illustrator, το Photoshop ή το InDesign.

Οι σχεδιαστές ενός προϋπολογισμού μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα σε αυτές τις τυπικές εφαρμογές. Αντί του Photoshop, δοκιμάστε το GIMP. Αντί του Illustrator, δοκιμάστε το Inkscape. Αντί του InDesign, δοκιμάστε το Scribus.

Χρήση γραφικού σχεδιασμού

Είστε εκτεθειμένοι στο προϊόν εργασίας των επαγγελματιών σχεδιαστών κάθε μέρα. Αντικείμενα που κυμαίνονται από σύνθετες διαφημιστικές καμπάνιες μέχρι απλά πρότυπα χαρτικά αρχίζουν με έναν σχεδιαστή που εφαρμόζει την τέχνη και την επιστήμη της τέχνης τους.

Ο επαγγελματικός σχεδιασμός μάλιστα εισάγεται στην πιο ευχάριστη θέση. Για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αυτοκινητοδρόμων διατηρεί λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές σχεδιασμού για ομοσπονδιακές πινακίδες οδικής κυκλοφορίας, καθορίζοντας με μεγάλη ακρίβεια τους κανόνες όπως η απόσταση, η διάταξη, η γραμματοσειρά και ακόμη και η γωνία και η τοποθέτηση βέλων.