Τι πρέπει να ξέρετε για το μοντέλο χρωμάτων CMYK

Το CMYK είναι απαραίτητο για ακριβή χρώματα στην εκτύπωση

Το μοντέλο χρωμάτων CMYK χρησιμοποιείται στη διαδικασία εκτύπωσης. Χρησιμοποιείται στους εκτυπωτές inkjet και laser, καθώς και στις μηχανές που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες εκτυπωτές. Ως σχεδιαστής γραφικών, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τόσο τα μοντέλα χρωμάτων CMYK όσο και τα RGB και πότε θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε.

Πώς το RGB οδηγεί σε CMYK

Για να κατανοήσετε το μοντέλο χρωμάτων CMYK, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με την κατανόηση του χρώματος RGB.

Το μοντέλο χρώματος RGB αποτελείται από κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα. Χρησιμοποιείται στην οθόνη του υπολογιστή σας και είναι αυτό που θα δείτε τα έργα σας ενώ βρίσκεστε ακόμα στην οθόνη. Το RGB διατηρείται για έργα που έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν στην οθόνη (για παράδειγμα, ιστοσελίδες, αρχεία pdf και άλλα γραφικά διαδικτύου).

Αυτά τα χρώματα, ωστόσο, μπορούν να προβληθούν μόνο με φυσικό ή παραγόμενο φως, όπως στην οθόνη του υπολογιστή, και όχι σε τυπωμένη σελίδα. Εδώ μπαίνει το CMYK.

Όταν δύο χρώματα RGB αναμειγνύονται εξίσου παράγουν τα χρώματα του μοντέλου CMYK, τα οποία είναι γνωστά ως αφαιρετικά πρωτεύοντα.

CMYK στη διαδικασία εκτύπωσης

Η διαδικασία τετραχρωμίας εκτύπωσης χρησιμοποιεί τέσσερις πλάκες εκτύπωσης . ένα για κυανό, ένα για ματζέντα, ένα για κίτρινο και ένα για μαύρο. Όταν τα χρώματα συνδυάζονται σε χαρτί (τυπώνονται πραγματικά ως μικρές κουκίδες), το ανθρώπινο μάτι βλέπει την τελική εικόνα.

CMYK στο γραφικό σχέδιο

Οι σχεδιαστές γραφικών πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του να δουν την εργασία τους στην οθόνη σε RGB, αν και το τελευταίο έντυπό τους θα είναι στο CMYK. Τα ψηφιακά αρχεία πρέπει να μετατραπούν σε CMYK πριν τα αποστείλουν σε εκτυπωτές, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά.

Αυτό το ζήτημα σημαίνει ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε "δείγματα" όταν σχεδιάζετε εάν η ακριβής αντιστοίχιση χρωμάτων είναι σημαντική. Για παράδειγμα, το λογότυπο μιας εταιρείας και το υλικό μαρκαρίσματος μπορεί να χρησιμοποιεί ένα πολύ συγκεκριμένο χρώμα όπως το «John Deere green». Είναι ένα πολύ αναγνωρίσιμο χρώμα και οι πιο λεπτές μετατοπίσεις σε αυτό θα είναι αναγνωρίσιμες, ακόμη και στον μέσο καταναλωτή.

Οι δείκτες παρέχουν ένα σχεδιαστή και πελάτη με ένα τυπωμένο παράδειγμα του τι θα εμφανιστεί ένα χρώμα σε χαρτί. Ένα επιλεγμένο χρώμα δείγματος μπορεί στη συνέχεια να επιλεγεί στο Photoshop (ή σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα) για να εξασφαλίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρόλο που το χρώμα της οθόνης δεν ταιριάζει ακριβώς με το δείγμα, ξέρετε πώς θα φαίνεται το τελικό σας χρώμα.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μια "απόδειξη" (ένα παράδειγμα του τυπωμένου κομματιού) από έναν εκτυπωτή πριν εκτελεστεί ολόκληρη η εργασία. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την παραγωγή, αλλά θα εξασφαλίσει ακριβείς αντιστοιχίσεις χρώματος.

Γιατί να εργάζεστε σε RGB και να μετατρέπετε σε CMYK;

Το ερώτημα συχνά ανακύπτει ως προς το γιατί απλά δεν θα δουλέψατε στην CMYK κατά το σχεδιασμό ενός κομμάτι που προορίζεται για εκτύπωση. Μπορείτε σίγουρα μπορείτε, αλλά θα πρέπει να βασιστείτε σε εκείνα τα δείγματα και όχι σε αυτό που βλέπετε στην οθόνη επειδή η οθόνη σας χρησιμοποιεί RGB.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι ότι ορισμένα προγράμματα όπως το Photoshop θα περιορίσουν τις λειτουργίες των εικόνων CMYK. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τη φωτογραφία που χρησιμοποιεί RGB.

Σχεδιάστε προγράμματα όπως το InDesign και το Illustrator (και τα δύο προγράμματα Adobe) προεπιλεγμένα με το CMYK, επειδή είναι σχεδιασμένα για τους σχεδιαστές. Για τους λόγους αυτούς, οι γραφίστες συχνά χρησιμοποιούν το Photoshop για φωτογραφικά στοιχεία και στη συνέχεια παίρνουν αυτές τις εικόνες σε ένα ειδικό πρόγραμμα σχεδιασμού για σχεδιαγράμματα.

Πηγές
David Bann. " Το εγχειρίδιο παραγωγής όλων των νέων εκτυπώσεων. "Εκδόσεις Watson-Guptill. 2006.