Μάθετε να εντοπίζετε τα χρώματα που ταιριάζουν στο γραφικό σχέδιο

Ένα καλό παράδειγμα αντιθέσεων που προσελκύουν

Αντίθετα χρώματα ή συμπληρωματικά χρώματα που είναι αντίθετα μεταξύ τους στον τροχό των χρωμάτων μπορούν να περιγραφούν ως ασυμβίβαστα χρώματα. Τα χρώματα που συγκρούονται δεν είναι αναγκαστικά κακός συνδυασμός στον σχεδιασμό της εκτύπωσης. είναι ζευγάρια υψηλής αντίθεσης, μεγάλης ορατότητας που απαιτούν προσοχή.

Στη θεωρία των χρωμάτων, τα αντίθεση χρώματα είναι ακριβώς αντίθετα μεταξύ τους στον τροχό χρώματος. Στο σχεδιασμό, έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε τους όρους συμπληρωματικά ή να συγκρούονται πιο χαλαρά από ότι στην αυστηρή επιστημονική αντίληψη της θεωρίας χρωμάτων. Τα χρώματα σε μια μικρή κλίμακα στην αντίθετη πλευρά του τροχού χρώματος - συνήθως το χρώμα σε κάθε πλευρά του χρώματος ακριβώς απέναντι - μπορούν να θεωρηθούν αντίθετα, και όχι μόνο ένα συγκεκριμένο ζεύγος χρωμάτων. Καλέστε την καλλιτεχνική άδεια.

Παρόλο που ακούγεται ραγδαία, μερικές φορές τα χρώματα μπορούν να λειτουργήσουν μαζί σε ένα σχέδιο ανάλογα με την ποσότητα του χρώματος και το πόσο κοντά βρίσκονται μαζί στη σελίδα ή στην οθόνη - πολύ κοντά και τα χρώματα ενδέχεται να δουν να δονείται και να συντρίβει τον θεατή.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα ασυμβίβαστα χρώματα με την πλήρη ισχύ τους για να είναι αποτελεσματικά. Κάνοντας τα χρώματα πιο ανοιχτά, πιο σκούρα ή σιωπηλά μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στο σχέδιό σας ενώ παράλληλα δίνουν ευχάριστη αντίθεση.

Χρησιμοποιώντας Clashing Χρώματα

Οι κοινές συνδυασμοί χρωμάτων που χρησιμοποιούν δύο, τρία ή τέσσερα χρώματα αντίθεσης περιγράφονται ως συμπληρωματικά, διπλά συμπληρωματικά, τριάδα και διαχωρισμένα συμπληρωματικά σχέδια χρωμάτων. Ο συνδυασμός δύο χρωμάτων συμπληρωματικά χρησιμοποιεί συνήθως δύο χρώματα υψηλής αντίθεσης ή σύγκρουσης.

Κάθε πρόσθετο πρωτεύον χρώμα ζευγάρει όμορφα με ένα συμπληρωματικό αφαιρετικό πρωτεύον χρώμα για να δημιουργήσει ζεύγη αντιθέσεων ή αντιπαραθέσεων χρωμάτων. Αλλάξτε τις αποχρώσεις των συμπληρωματικών χρωμάτων με λιγότερη αντίθεση. Οι συνδυασμοί συνδυασμού χρωμάτων περιλαμβάνουν: