Αποθήκευση εικόνων ως GIF στο GIMP

Τα αρχεία στα οποία εργάζεστε στο GIMP αποθηκεύονται σε μορφή εγγενών αρχείων XCF του GIMP που σας επιτρέπει να δημιουργείτε εικόνες με πολλαπλά επίπεδα. Ωστόσο, ίσως θέλετε να αποθηκεύσετε την εικόνα σας σε διαφορετική μορφή όταν τελειώσετε να εργάζεστε σε αυτήν. Για παράδειγμα, ένα αρχείο GIF μπορεί να είναι κατάλληλο εάν χρησιμοποιείτε ένα απλό γραφικό σε μια ιστοσελίδα. Το GIMP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αρχείων GIF με αυτά τα εύκολα βήματα.

01 από 04

Ο διάλογος "Αποθήκευση ως"

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε Αποθήκευση ως είτε Αποθήκευση αντιγράφου από το μενού Αρχείο για να αποθηκεύσετε ένα αρχείο ως GIF. Κάνουν βασικά το ίδιο πράγμα, αλλά με τη χρήση του Αποθήκευση ενός αντιγράφου θα αποθηκευτεί ένα ολόκληρο νέο αρχείο διατηρώντας ταυτόχρονα το αρχείο XCF ανοιχτό στο GIMP. Αποθηκεύστε όπως θα αλλάξει αυτόματα το νέο αρχείο GIF.

Κάντε κλικ στο στοιχείο Επιλογή τύπου αρχείου στο παράθυρο διαλόγου ακριβώς πάνω από το κουμπί Βοήθεια. Επιλέξτε εικόνα GIF από τη λίστα τύπων αρχείων.

02 από 04

Εξαγωγή αρχείου

Το παράθυρο διαλόγου Εξαγωγή αρχείων θα ανοίξει εάν αποθηκεύετε ένα αρχείο με λειτουργίες που δεν υποστηρίζονται από το GIF, όπως τα στρώματα. Εκτός αν έχετε ρυθμίσει συγκεκριμένα το αρχείο σας ως κινούμενη εικόνα, θα πρέπει να επιλέξετε Flatten Image.

Τα αρχεία GIF χρησιμοποιούν ένα σύστημα χρωματικής ευρετηρίασης με μέγιστο όριο 256 χρωμάτων. Εάν η αρχική εικόνα XCF περιέχει περισσότερα από 256 χρώματα, θα σας προσφερθούν δύο επιλογές. Μπορείτε να μετατρέψετε σε ευρετήριο χρησιμοποιώντας προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ή μπορείτε να μετατρέψετε σε κλίμακα του γκρι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα θέλετε να επιλέξετε Μετατροπή σε ευρετήριο . Μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί Εξαγωγή όταν έχετε κάνει τις απαραίτητες επιλογές.

03 του 04

Ο διάλογος "Αποθήκευση ως GIF"

Αυτό το επόμενο βήμα είναι πολύ απλό, εφόσον δεν αποθηκεύετε μια κινούμενη εικόνα. Επιλέξτε Interlace. Αυτό θα παράγει ένα GIF που φορτώνει προοδευτικά, αλλά είναι περιττό στις περισσότερες περιπτώσεις. Η άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε ένα σχόλιο GIF στο αρχείο, το οποίο θα μπορούσε να είναι το όνομά σας ή πληροφορίες σχετικά με την εικόνα που ίσως χρειαστείτε στο μέλλον. Κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση όταν είστε ευχαριστημένοι.

04 του 04

Αποθήκευση ως JPEG ή PNG

Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έκδοση GIF της εικόνας σας σε μια ιστοσελίδα. Εάν θέλετε να κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές, μπορείτε να επιστρέψετε στην έκδοση XCF, να τροποποιήσετε και να την αποθηκεύσετε ως αρχείο GIF.

Εάν το GIF σας έχει ως αποτέλεσμα μια εικόνα κακής ποιότητας με πολλά σημεία και προφανείς περιοχές με διαφορετικά χρώματα, μπορεί να αποφεύγετε να αποθηκεύετε την εικόνα σας ως αρχείο JPEG ή PNG. Τα GIF δεν είναι κατάλληλα για φωτογραφίες τύπου φωτογραφίας, επειδή περιορίζονται σε υποστήριξη μόνο 256 επιμέρους χρωμάτων.