Μάθετε τι είναι έξω από το Gamut Μέσα

Η φράση "εκτός κλίμακας" αναφέρεται σε μια σειρά χρωμάτων που δεν μπορούν να αναπαραχθούν μέσα στο χώρο χρωμάτων CMYK που χρησιμοποιείται για εμπορική εκτύπωση. Το λογισμικό γραφικών έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με εικόνες στο χώρο χρωμάτων RGB καθ 'όλη τη διαδικασία επεξεργασίας.

Ο χρωματικός χώρος RGB έχει πολύ ευρύτερο φάσμα ευδιάκριτων χρωμάτων από το CMYK που εξηγεί γιατί τα χρώματα RGB τείνουν να σκουρύνουν όταν μετακινούνται σε CMYK. Όταν εκτυπώνετε μια εικόνα, πρέπει να αναπαράγεται με μελάνια και αυτές οι μελάνες δεν μπορούν να αναπαράγουν την ίδια σειρά χρωμάτων που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, επειδή ο χώρος χρωμάτων RGB χρησιμοποιεί φωτισμό, όχι χρωστική, για να παράγει το χρώμα.

Επειδή η γκάμα χρώματος που μπορεί να αναπαραχθεί με μελάνι είναι πολύ μικρότερη από ό, τι μπορούμε να δούμε, κάθε χρώμα που δεν μπορεί να αναπαράγεται με μελάνι αναφέρεται ως "εκτός κλίμακας". Στο λογισμικό γραφικών, θα δείτε συχνά μια προειδοποίηση χωρίς γκάμα όταν επιλέγετε χρώματα που θα αλλάξουν όταν μια εικόνα μετατραπεί από το χώρο χρωμάτων RGB που χρησιμοποιείται στη διαδικασία επεξεργασίας στο χώρο CMYK που χρησιμοποιείται για την εμπορική εκτύπωση.

Η παραπάνω εικόνα σας δίνει μια μάλλον γραφική άποψη της κατανόησης της γκάμας. Το εξωτερικό κουτί είναι όλο το χρώμα που γνωρίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, συμπεριλαμβανομένων όλων των χρωμάτων που μπορούμε να δούμε και εκείνων που δεν μπορούμε, όπως το Ultraviolet και το Infrared.

Ο πρώτος κύκλος είναι τα 16 εκατομμύρια χρώματα που βρίσκονται στην παλέτα χρωμάτων RGB και ο εσωτερικός κύκλος είναι όλα τα χρώματα που μπορούν να αναπαραχθούν από έναν τύπο εκτύπωσης. Αυτή η κουκίδα στη μέση, για όλους τους σκοπούς και τους σκοπούς, είναι μια μαύρη τρύπα. Εάν μετακινηθείτε από μια γωνία του κουτιού στην κουκίδα, τα χρώματα ουσιαστικά γίνονται πιο σκούρα. Παίρνουν ελαφρύτερα καθώς απομακρύνεστε.

Εάν επιλέξετε ένα χρώμα στη γκάμα RGB, θα έχει ένα ισοδύναμο στην κλίμακα CMYK, αλλά με μια διαφορά. Αν ένα χρώμα κινείται προς αυτή τη κουκίδα, γίνεται πιο σκοτεινό.

Ενημερώθηκε από τον Tom Green

Γλωσσάριο γραφικών