Τι είναι ένα αρχείο XBM;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία XBM

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου XBM είναι ένα αρχείο bitmap γραφικών X που χρησιμοποιείται με το γραφικό περιβάλλον διεπαφής χρήστη που ονομάζεται X Window System για να αντιπροσωπεύει μονόχρωμες εικόνες με κείμενο ASCII, παρόμοιο με τα αρχεία PBM . Ορισμένα αρχεία σε αυτή τη μορφή μπορεί να χρησιμοποιήσουν την επέκταση αρχείου .BM.

Παρόλο που δεν είναι πια δημοφιλείς (η μορφή έχει αντικατασταθεί με XPM-X11 Pixmap Graphic), ίσως εξακολουθείτε να βλέπετε τα αρχεία XBM που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή bitmaps δρομέα και εικονιδίων. Ορισμένα παράθυρα προγραμμάτων ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιούν τη μορφή για τον ορισμό των εικόνων κουμπιών στη γραμμή τίτλου του προγράμματος.

Τα αρχεία XBM είναι μοναδικά στο ότι, αντίθετα με τα PNG , JPG και άλλες δημοφιλείς μορφές εικόνας, τα αρχεία XBM είναι αρχεία πηγής γλώσσας C, που σημαίνει ότι δεν προορίζονται για ανάγνωση από ένα γραφικό πρόγραμμα προβολής, αλλά με έναν μεταγλωττιστή Γ.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο XBM

Τα αρχεία XBM μπορούν να ανοίξουν με τους δημοφιλείς θεατές εικόνων όπως το IrfanView και το XnView, καθώς και με το LibreOffice Draw. Μπορεί επίσης να έχετε την τύχη να βλέπετε ένα αρχείο XBM με GIMP ή ImageMagick.

Συμβουλή: Εάν το αρχείο XBM δεν ανοίγει σε αυτά τα προγράμματα, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει σωστά την επέκταση αρχείου. Μπορεί να προκαλείτε σύγχυση με ένα αρχείο PBM, FXB ή XBIN για ένα αρχείο XBM.

Δεδομένου ότι τα αρχεία XBM είναι απλά αρχεία κειμένου που το πρόγραμμα που ερμηνεύει είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία της εικόνας, μπορείτε επίσης να ανοίξετε ένα με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου . Απλά γνωρίζετε ότι το άνοιγμα του αρχείου XBM με αυτό τον τρόπο δεν θα σας δείξει την εικόνα, αλλά απλά τον κώδικα που δημιουργεί το αρχείο.

Παρακάτω είναι ένα παράδειγμα του περιεχομένου κειμένου ενός αρχείου XBM, το οποίο στην περίπτωση αυτή είναι για την εμφάνιση ενός μικρού εικονιδίου πληκτρολογίου . Η εικόνα στην κορυφή αυτής της σελίδας είναι αυτή που δημιουργείται από αυτό το κείμενο:

#define πληκτρολόγιο16_width 16 #define πληκτρολόγιο16_height 16 στατικό πληκτρολόγιο char16_bits [] = {0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0xf0, 0x0f, 0x08, 0x10, 0x08, 0x10, 0x08, 0x10, 0x08, 0x10, 0xf0, 0x0f, 0x00, 0x00 , 0x00, 0x00, 0xf0, 0x0f, 0x8, 0x1α, 0x54, 0x35, 0xfc, 0x3f, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00}.

Συμβουλή: Δεν γνωρίζω άλλες μορφές που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου .XBM, αλλά αν το αρχείο σας δεν ανοίγει χρησιμοποιώντας τις παραπάνω προτάσεις, βλέπετε τι μπορείτε να μάθετε με έναν δωρεάν επεξεργαστή κειμένου. Όπως ανέφερα παραπάνω, εάν το αρχείο XBM σας είναι ένα αρχείο bitmap bitmap X τότε θα δείτε φυσικά το κείμενο με παρόμοιο τρόπο όπως το παραπάνω παράδειγμα, αλλά αν δεν είναι σε αυτή τη μορφή, μπορείτε να βρείτε ακόμα κάποιο κείμενο μέσα στο αρχείο που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε σε ποια μορφή βρίσκεται και ποιο πρόγραμμα μπορεί να το ανοίξει.

Αν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο XBM, αλλά είναι λάθος εφαρμογή ή εάν προτιμάτε να έχετε ένα άλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα, ανοίξτε αρχεία XBM, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν οδηγό επέκτασης συγκεκριμένου αρχείου για να κάνετε αυτή την αλλαγή στα Windows.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο XBM

Η επιλογή Αρχείο> Αποθήκευση ως ... στο IrfanView μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή ενός αρχείου XBM σε JPG, PNG, TGA , TIF , WEBP, ICO, BMP και σε διάφορες άλλες μορφές εικόνας.

Το ίδιο μπορεί να γίνει μέσω του XnView με την επιλογή Αρχείο> Αποθήκευση ως ... ή Αρχείο> Εξαγωγή .... Το δωρεάν πρόγραμμα Konvertor είναι ένας άλλος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο XBM σε διαφορετική μορφή εικόνας.

Το QuickBMS ενδέχεται να είναι σε θέση να μετατρέψει ένα αρχείο XBM σε ένα αρχείο DDS (DirectDraw Surface), αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ο ίδιος για να το επιβεβαιώσω.