Τι είναι τα αρχεία TIF και TIFF;

Πώς να ανοίξετε και να μετατρέψετε αρχεία TIF / TIFF

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου TIF ή TIFF είναι ένα αρχείο ετικετών ετικετών, το οποίο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση γραφικών τύπου raster υψηλής ποιότητας. Η μορφή υποστηρίζει συμπίεση χωρίς απώλειες, ώστε οι γραφίστες και οι φωτογράφοι να μπορούν να αρχειοθετήσουν τις φωτογραφίες τους για να εξοικονομούν χώρο στο δίσκο χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα.

Τα αρχεία εικόνας GeoTIFF χρησιμοποιούν επίσης την επέκταση αρχείου TIF. Αυτά είναι και αρχεία εικόνων, αλλά αποθηκεύουν τις συντεταγμένες GPS ως μεταδεδομένα μαζί με το αρχείο, χρησιμοποιώντας τις επεκτάσιμες λειτουργίες της μορφής TIFF.

Ορισμένες εφαρμογές σάρωσης, OCR και φαξ χρησιμοποιούν επίσης αρχεία TIF / TIFF.

Σημείωση: Τα TIFF και TIF μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά. Το TIFF είναι ένα αρκτικόλεξο για τη μορφή αρχείου ετικετών με ετικέτες .

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο TIF

Εάν θέλετε να δείτε μόνο ένα αρχείο TIF χωρίς να το επεξεργαστείτε, το πρόγραμμα προβολής φωτογραφιών που περιλαμβάνεται στα Windows θα λειτουργήσει τέλεια. Αυτό ονομάζεται Πρόγραμμα προβολής φωτογραφιών των Windows ή η εφαρμογή Φωτογραφίες , ανάλογα με την έκδοση των Windows που διαθέτετε.

Σε ένα Mac, το εργαλείο προεπισκόπησης πρέπει να χειρίζεται καλά τα αρχεία TIF, αλλά αν όχι, και ειδικά αν έχετε να κάνουμε με ένα αρχείο TIF πολλαπλών σελίδων, δοκιμάστε CocoViewX, GraphicConverter, ACDSee ή ColorStrokes.

Το XnView και το InViewer είναι μερικά άλλα δωρεάν ανοιχτήρια TIF που μπορείτε να κατεβάσετε.

Εάν θέλετε να επεξεργαστείτε το αρχείο TIF, αλλά δεν σας ενδιαφέρει ότι είναι σε διαφορετική μορφή εικόνας, τότε μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε μία από τις παρακάτω μεθόδους μετατροπής αντί να εγκαταστήσετε ένα πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών που υποστηρίζει συγκεκριμένα τη μορφή TIF .

Ωστόσο, εάν θέλετε να εργαστείτε απευθείας με τα αρχεία TIFF / TIF απευθείας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών GIMP. Άλλα δημοφιλή εργαλεία φωτογραφίας και γραφικών λειτουργούν επίσης με αρχεία TIF, κυρίως το Adobe Photoshop, αλλά το πρόγραμμα αυτό δεν είναι δωρεάν.

Εάν εργάζεστε με ένα αρχείο εικόνας GeoTIFF, μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο TIF με ένα πρόγραμμα όπως το Geosoft Oasis montaj, το ESRI ArcGIS Desktop, το MATLAB του MathWorks ή το GDAL.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο TIF

Εάν έχετε έναν επεξεργαστή εικόνων ή ένα πρόγραμμα προβολής στον υπολογιστή σας που υποστηρίζει αρχεία TIF, απλά ανοίξτε το αρχείο σε αυτό το πρόγραμμα και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε το αρχείο TIF ως διαφορετική μορφή εικόνας. Αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει και γίνεται συνήθως μέσω του μενού Αρχείο του προγράμματος, όπως Αρχείο> Αποθήκευση ως .

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι μετατροπείς αρχείων που μπορούν να μετατρέψουν αρχεία TIF, όπως αυτούς τους δωρεάν μετατροπείς εικόνων ή αυτούς τους δωρεάν μετατροπείς εγγράφων . Ορισμένα από αυτά είναι σε απευθείας σύνδεση μετατροπείς TIF και άλλα είναι προγράμματα που πρέπει να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας πριν να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μετατροπή του αρχείου TIF σε κάτι άλλο.

Το CoolUtils.com και το Zamzar , δύο δωρεάν online μετατροπείς TIF, μπορούν να αποθηκεύσουν αρχεία TIF ως JPG , GIF , PNG , ICO, TGA και άλλα όπως το PDF και το PS.

Τα αρχεία εικόνας GeoTIFF είναι πιθανόν να μετατραπούν με τον ίδιο τρόπο όπως ένα κανονικό αρχείο TIF / TIFF, αλλά αν όχι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα παραπάνω προγράμματα που μπορούν να ανοίξουν το αρχείο. Ενδέχεται να υπάρχει κάποια μετατροπή ή η επιλογή Αποθήκευση ως διαθέσιμη κάπου στο μενού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή TIF / TIFF

Η μορφή TIFF αναπτύχθηκε από μια εταιρεία που ονομάζεται Aldus Corporation για σκοπούς εκτύπωσης σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Απελευθέρωσαν την έκδοση 1 του προτύπου το 1986.

Η Adobe κατέχει τώρα τα πνευματικά δικαιώματα στη μορφή, την πιο πρόσφατη έκδοση (v6.0) που κυκλοφόρησε το 1992.

Το TIFF έγινε διεθνής τυποποιημένη μορφή το 1993.