Πώς να ανοίξετε και να επεξεργαστείτε αρχεία INI

Τι ακριβώς είναι ένα αρχείο INI και πώς είναι δομημένο;

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου INI είναι ένα αρχείο Windows Initialization. Αυτά τα αρχεία είναι αρχεία απλού κειμένου που περιέχουν ρυθμίσεις που υπαγορεύουν το πώς πρέπει να λειτουργήσει κάτι άλλο, πολλές φορές ένα πρόγραμμα.

Τα διάφορα προγράμματα έχουν τα δικά τους αρχεία INI, αλλά όλα εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Το CCleaner είναι ένα παράδειγμα ενός προγράμματος που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα αρχείο INI για να αποθηκεύσει τις διάφορες επιλογές που θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει το πρόγραμμα. Αυτό το συγκεκριμένο αρχείο INI αποθηκεύεται ως όνομα ccleaner.ini κάτω από το φάκελο εγκατάστασης CCleaner, συνήθως στο C: \ Program Files \ CCleaner \.

Ένα κοινό αρχείο INI στα Windows που ονομάζεται desktop.ini είναι ένα κρυφό αρχείο που αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εμφάνισης φακέλων και αρχείων.

Πώς να ανοίξετε & amp; Επεξεργασία αρχείων INI

Δεν είναι συνηθισμένη πρακτική για τους τακτικούς χρήστες να ανοίγουν ή να επεξεργάζονται αρχεία INI, αλλά μπορούν να ανοίγουν και να αλλάζουν με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Απλά κάντε διπλό κλικ σε ένα αρχείο INI το ανοίγει αυτόματα στην εφαρμογή Σημειωματάριο στα Windows.

Δείτε τη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου για ορισμένους εναλλακτικούς επεξεργαστές κειμένου που μπορούν να ανοίξουν αρχεία INI.

Πώς είναι δομημένο ένα αρχείο INI

Τα αρχεία INI μπορούν να περιέχουν κλειδιά (που ονομάζονται επίσης ιδιότητες ) και μερικά έχουν προαιρετικά τμήματα για την ομαδοποίηση των πλήκτρων. Ένα κλειδί πρέπει να έχει ένα όνομα και μια τιμή, χωρισμένα με ένα σύμβολο ίσων, όπως αυτό:

Γλώσσα = 1033

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν λειτουργούν όλα τα αρχεία INI με τον ίδιο τρόπο επειδή είναι κατασκευασμένα ειδικά για χρήση μέσα σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σε αυτό το παράδειγμα, η CCleaner ορίζει την αγγλική γλώσσα με την τιμή 1033 .

Έτσι, όταν ανοίγει το CCleaner, διαβάζει το αρχείο INI για να προσδιορίσει σε ποια γλώσσα θα πρέπει να εμφανίσει το κείμενο. Παρόλο που χρησιμοποιεί το 1033 για να δείξει αγγλικά, το πρόγραμμα υποστηρίζει και άλλες γλώσσες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να το αλλάξετε σε 1034 για να χρησιμοποιήσετε ισπανικά αντί . Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για όλες τις άλλες γλώσσες που υποστηρίζει το λογισμικό, αλλά πρέπει να κοιτάξετε μέσα από την τεκμηρίωσή του για να καταλάβετε ποιοι αριθμοί σημαίνουν άλλες γλώσσες.

Αν αυτό το κλειδί υπήρχε σε μια ενότητα, μπορεί να φαίνεται ως εξής:

[Επιλογές] Γλώσσα = 1033

Σημείωση: Αυτό το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι στο αρχείο INI που χρησιμοποιεί το CCleaner. Μπορείτε να αλλάξετε αυτό το αρχείο INI για να προσθέσετε περισσότερες επιλογές στο πρόγραμμα επειδή αναφέρεται σε αυτό το αρχείο INI για να καθορίσει τι πρέπει να διαγραφεί από τον υπολογιστή. Αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αρκετά δημοφιλές ώστε υπάρχει ένα εργαλείο που μπορείτε να κατεβάσετε που ονομάζεται CCEnhancer που κρατά το αρχείο INI ενημερωμένο με πολλές διαφορετικές επιλογές που δεν έρχονται ενσωματωμένες από προεπιλογή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία INI

Ορισμένα αρχεία INI ενδέχεται να έχουν ένα ερωτηματικό μέσα στο κείμενο. Αυτά υποδηλώνουν απλά ένα σχόλιο για να περιγράψουν κάτι στο χρήστη αν κοιτάζουν το αρχείο INI. Τίποτα μετά από το σχόλιο δεν ερμηνεύεται από το πρόγραμμα που το χρησιμοποιεί.

Τα ονόματα και τα τμήματα των κλειδιών δεν είναι ευαίσθητα σε πεζά .

Ένα κοινό αρχείο που ονομάζεται boot.ini χρησιμοποιείται στα Windows XP για να διευκρινίσει τη συγκεκριμένη θέση της εγκατάστασης των Windows XP. Εάν προκύψουν προβλήματα με αυτό το αρχείο, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να επιδιορθώσετε ή να αντικαταστήσετε το Boot.ini στα Windows XP .

Μια κοινή ερώτηση σχετικά με τα αρχεία INI είναι αν μπορείτε να διαγράψετε αρχεία desktop.ini ή όχι. Ενώ είναι απολύτως ασφαλές να το κάνετε αυτό, τα Windows θα αναδημιουργήσουν το αρχείο και θα εφαρμόσουν τις προεπιλεγμένες τιμές σε αυτό. Έτσι, αν έχετε εφαρμόσει ένα προσαρμοσμένο εικονίδιο σε ένα φάκελο, για παράδειγμα, και στη συνέχεια διαγράψετε το αρχείο desktop.ini , ο φάκελος θα επανέλθει απλώς στο προεπιλεγμένο εικονίδιο του.

Τα αρχεία INI χρησιμοποιήθηκαν πολύ στις πρώτες εκδόσεις των Windows προτού η Microsoft αρχίσει να ενθαρρύνει τη μετάβαση στη χρήση του μητρώου των Windows για την αποθήκευση των ρυθμίσεων της εφαρμογής. Τώρα, παρόλο που πολλά προγράμματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη μορφή INI, η XML χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό.

Εάν λαμβάνετε μηνύματα "απορρίπτονται" κατά την προσπάθεια επεξεργασίας ενός αρχείου INI, αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε τα κατάλληλα δικαιώματα διαχειριστή για να κάνετε αλλαγές σε αυτό. Μπορείτε να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα ανοίγοντας τον επεξεργαστή INI με δικαιώματα διαχειριστή (κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε να το εκτελέσετε ως διαχειριστής). Μια άλλη επιλογή είναι να αντιγράψετε το αρχείο στην επιφάνεια εργασίας σας, να κάνετε αλλαγές εκεί και στη συνέχεια να επικολλήσετε αυτό το αρχείο επιφάνειας εργασίας πάνω από το πρωτότυπο.

Ορισμένα άλλα αρχεία αρχικοποίησης που ενδέχεται να συναντήσετε, τα οποία δεν χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου INI, είναι αρχεία .CFG και .CONF.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο INI

Δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να μετατρέψετε ένα αρχείο INI σε άλλη μορφή αρχείου. Το πρόγραμμα ή το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί το αρχείο θα το αναγνωρίσει μόνο κάτω από το συγκεκριμένο όνομα και την επέκταση αρχείου που χρησιμοποιεί.

Ωστόσο, επειδή τα αρχεία INI είναι απλά κανονικά αρχεία κειμένου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα όπως το Notepad ++ για να το αποθηκεύσετε σε άλλο μορφότυπο κειμένου, όπως το HTM / HTML ή το TXT.