Τι είναι το αρχείο GITIGNORE;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία GITIGNORE

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου GITIGNORE είναι ένα αρχείο Git Ignore που χρησιμοποιείται με το σύστημα ελέγχου έκδοσης / προέλευσης που ονομάζεται Git. Ορίζει τα αρχεία και τους φακέλους που δεν πρέπει να αγνοηθούν σε έναν συγκεκριμένο πηγαίο κώδικα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάση ανά διαδρομή έτσι ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται μόνο σε συγκεκριμένους φακέλους, αλλά μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα παγκόσμιο αρχείο GITIGNORE που ισχύει για κάθε αποθήκη Git που διαθέτετε.

Μπορείτε να βρείτε δεκάδες παραδείγματα αρχείων GITIGNORE που συνιστώνται σε διάφορα σενάρια, από τη σελίδα πρότυπων .gitignore του GitHub.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο GITIGNORE

Τα αρχεία GITIGNORE είναι αρχεία απλού κειμένου, δηλαδή μπορείτε να τα ανοίξετε με οποιοδήποτε πρόγραμμα που μπορεί να διαβάσει αρχεία κειμένου.

Οι χρήστες των Windows μπορούν να ανοίξουν αρχεία GITIGNORE με το ενσωματωμένο πρόγραμμα Notepad ή με την ελεύθερη εφαρμογή Notepad ++. Για να ανοίξετε τα αρχεία GITIGNORE στο macOS, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Gedit. Οι χρήστες Linux (καθώς και τα Windows και το macOS) μπορεί να βρουν το Atom χρήσιμο για το άνοιγμα και την επεξεργασία αρχείων GITIGNORE.

Ωστόσο, τα αρχεία GITIGNORE δεν είναι πραγματικά χρησιμοποιήσιμα (δηλαδή δεν λειτουργούν ως αρχείο ανίχνευσης), εκτός αν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του Git, το οποίο είναι ελεύθερο λογισμικό που λειτουργεί με Windows, Linux και macOS.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αρχείο GITIGNORE τοποθετώντας το όπου θέλετε να ισχύουν οι κανόνες. Βάλτε ένα διαφορετικό σε κάθε κατάλογο εργασίας και οι κανόνες παράβλεψης θα λειτουργούν για κάθε φάκελο ξεχωριστά. Αν βάλετε το αρχείο GITIGNORE στον ριζικό φάκελο του καταλόγου εργασίας του έργου, μπορείτε να προσθέσετε όλους τους κανόνες εκεί, ώστε να αναλάβει έναν παγκόσμιο ρόλο.

Σημείωση: Μην τοποθετείτε το αρχείο GITIGNORE στον κατάλογο αποθετηρίων Git. που δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή των κανόνων, αφού το αρχείο πρέπει να βρίσκεται στον κατάλογο εργασίας.

Τα αρχεία GITIGNORE είναι χρήσιμα για την κοινή χρήση των κανόνων παραβίασης με οποιονδήποτε άλλον που θα μπορούσε να κλωνοποιήσει τον αποθετήριο σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με το GitHub, είναι σημαντικό να το δεσμεύσετε στην αποθήκη σας.

Πώς να μετατρέψετε σε / από ένα αρχείο GITIGNORE

Δείτε αυτό το νήμα Overflow Stack για πληροφορίες σχετικά με τη μετατροπή του CVSIGNORE στο GITIGNORE. Η απλή απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κανονικός μετατροπέας αρχείων που μπορεί να το κάνει για εσάς, αλλά μπορεί να υπάρχει ένα σενάριο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιγράψετε τα πρότυπα του αρχείου CVSIGNORE.

Βλ. Τρόπος μετατροπής αποθετηρίων SVN σε αποθήκες Git για βοήθεια σε αυτό. Δείτε επίσης αυτό το σενάριο Bash που μπορεί να επιτύχει το ίδιο πράγμα.

Για να αποθηκεύσετε το αρχείο GITIGNORE σε μορφή αρχείου κειμένου, χρησιμοποιήστε έναν από τους επεξεργαστές κειμένων που αναφέρονται παραπάνω. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να μετατρέψουν σε μορφές TXT, HTML και παρόμοιες μορφές απλού κειμένου.

Σύνθετη ανάγνωση στα αρχεία GITIGNORE

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τοπικό αρχείο GITIGNORE από το Terminal, με την εξής εντολή :

αγγίξτε .gitignore

Μια παγκόσμια μπορεί να γίνει έτσι:

git config --global core.excludesfile ~ / .gitignore_global

Εναλλακτικά, εάν δεν θέλετε να δημιουργήσετε ένα αρχείο GITIGNORE, μπορείτε να προσθέσετε εξαιρέσεις στον τοπικό χώρο αποθήκευσης, επεξεργάζοντας το αρχείο .git / info / exclude .

Ακολουθεί ένα απλό παράδειγμα ενός αρχείου GITIGNORE που θα αγνοούσε διάφορα αρχεία που δημιουργήθηκαν από το λειτουργικό σύστημα :

.DS_Store .DS_Store? ._ * .Κατάλειται ehthumbs.db Thumbs.db

Ακολουθεί ένα παράδειγμα GITIGNORE που αποκλείει τα αρχεία LOG , SQL και SQLITE από τον πηγαίο κώδικα:

* .log * .sql * .sqlite

Υπάρχουν πολλοί κανόνες προτύπων που πρέπει να ακολουθηθούν για να συμμορφωθούν με τους σωστούς κανόνες σύνταξης που απαιτεί ο Git. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με αυτά, και πολλά περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργεί το αρχείο, από την επίσημη ιστοσελίδα GITIGNORE Documentation.

Μην ξεχνάτε ότι εάν έχετε ήδη ελέγξει ένα αρχείο για να μην αγνοηθεί και στη συνέχεια να προσθέσει αργότερα έναν κανόνα παραβίασης για αυτό στο αρχείο GITIGNORE, το Git δεν θα αγνοήσει το αρχείο μέχρι να το διαγράψετε με την ακόλουθη εντολή:

git rm - αποθηκευμένο όνομαστο αρχείο

Το αρχείο σας δεν ανοίγει ακόμα;

Εάν το αρχείο σας δεν λειτουργεί όπως περιγράφεται παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει σωστά την επέκταση αρχείου. Για παράδειγμα, εάν δεν μπορείτε να το ανοίξετε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου ή εάν το Git δεν αναγνωρίζει το αρχείο, ίσως να μην ασχοληθείτε πραγματικά με ένα αρχείο GITIGNORE.

Το IGN είναι ένα άλλο αρχείο παραβίασης, αλλά βρίσκεται στη μορφή αρχείου Ignore List RoboHelp που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε με το Adobe RoboHelp για τη δημιουργία εγγράφων βοήθειας των Windows. Ενώ το αρχείο μπορεί να έχει παρόμοια λειτουργία - να απαριθμεί λέξεις που αγνοούνται από τις αναζητήσεις μέσω της τεκμηρίωσης - δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το Git και δεν ακολουθεί τους ίδιους κανόνες σύνταξης.

Αν το αρχείο σας δεν ανοίξει, ερευνήστε την επέκταση του αρχείου για να μάθετε σε ποιο μορφότυπο υπάρχει, ώστε να μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο λογισμικό που ανοίγει ή μετατρέπει αυτό.