Τι είναι ένας ανιχνευτής; (Ορισμός)

Ο όρος "μετατροπέας" δεν είναι ένα κοινό θέμα συζήτησης, αλλά διαπερνά την καθημερινότητά μας. Πολλά μπορούν να βρεθούν στο σπίτι, έξω, ενώ στο δρόμο για εργασία, ή ακόμα και κρατούνται στο χέρι κάποιου. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο σώμα (συμπεριλαμβανομένων των χεριών) είναι γεμάτο με διαφορετικούς τύπους μετατροπέων που καταλαβαίνουμε έμφυτα. Η ανακάλυψη και περιγραφή αυτών που έχουμε δεν είναι πολύ δύσκολη όταν εξηγήσουμε την έννοια.

Ορισμός: Ο μετατροπέας είναι μια συσκευή που μετατρέπει μια μορφή ενέργειας - τυπικά ένα σήμα - σε μια άλλη.

Προφορά: trans • dyoo • ser

Παράδειγμα: Ένα ηχείο είναι ένας τύπος μετατροπέα που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια (το ηχητικό σήμα) σε μηχανική ενέργεια (δόνηση του κώνου / διαφράγματος του ηχείου). Αυτή η δόνηση μεταφέρει κινητική ενέργεια στον περιβάλλοντα αέρα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ηχητικών κυμάτων που ακούγονται. Η ταχύτητα της δόνησης καθορίζει τη συχνότητα.

Συζήτηση: Οι μορφοτροπείς μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τύπων που μετατρέπουν διάφορες μορφές ενέργειας, όπως δύναμη, φως, ηλεκτρισμό, χημική ενέργεια, κίνηση, θερμότητα και πολλά άλλα. Μπορείτε να σκεφτείτε έναν μετατροπέα πιο απλά ως μεταφραστή. Τα μάτια είναι μετατροπείς που μετατρέπουν τα φωτεινά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στον εγκέφαλο για να δημιουργήσουν εικόνες. Τα φωνητικά κορδόνια δονούνται από τη διέλευση / εκπνοή του αέρα και, με τη βοήθεια του στόματος, της μύτης και του λαιμού, παράγουν ήχο. Τα αυτιά είναι μορφοτροπείς που ανυψώνουν τα ηχητικά κύματα και επίσης τα μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα για να σταλούν στον εγκέφαλο. Ακόμα και το δέρμα είναι ένας μετατροπέας που μετατρέπει τη θερμική ενέργεια (μεταξύ άλλων) σε ηλεκτρικά σήματα που μας βοηθούν να καθορίσουμε ζεστό και κρύο.

Όσον αφορά τα στερεοφωνικά, τον οικιακό ήχο και τα ακουστικά, ένα κλασικό παράδειγμα μετατροπής στην καλύτερη περίπτωση περιλαμβάνει ένα ρεκόρ βινυλίου και ένα ηχείο. Η κασέτα φωτογραφικών μηχανών σε ένα περιστρεφόμενο δίσκο διαθέτει μια γραφίδα (επίσης γνωστή ως "βελόνα") που κινείται μέσα από τις αυλακώσεις του δίσκου, οι οποίες είναι φυσικές αναπαραστάσεις του ηχητικού σήματος. Αυτή η πράξη μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται μαζί με το ηχείο. Το ηχείο χρησιμοποιεί αυτήν την ηλεκτρική ενέργεια για να μετακινήσει τον κώνο / διάφραγμα, παράγοντας έτσι συχνότητες που μπορούμε να ακούσουμε. Ένα μικρόφωνο λειτουργεί αντίστροφα μεταβάλλοντας τη μηχανική ενέργεια από ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα για μελλοντική αποθήκευση ή αναπαραγωγή.

Η ίδια ιδέα ισχύει για ηχητικά συστήματα που χρησιμοποιούν ταινίες κασέτας ή μέσα CD / DVD. Αντί να χρησιμοποιήσει μια γραφίδα για να μεταδώσει μηχανική ενέργεια (όπως με μια εγγραφή βινυλίου), μια κασέτα ταινία έχει τα πρότυπα του μαγνητισμού που διαβάζονται μέσω ενός ηλεκτρομαγνήτη. Τα CD και τα DVD απαιτούν οπτικά λέιζερ να αναπηδούν δέσμες φωτός για να διαβάζουν και να μεταδίδουν τα αποθηκευμένα δεδομένα σε ηλεκτρικά σήματα. Τα ψηφιακά μέσα εμπίπτουν είτε στην κατηγορία που αναφέρθηκε προηγουμένως, ανάλογα με το μέσο αποθήκευσης. Προφανώς, υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που εμπλέκονται σε οποιαδήποτε από αυτές τις διαδικασίες, αλλά η έννοια παραμένει η ίδια.