Εγκατάσταση μετατροπέα ισχύος σε αυτοκίνητο ή φορτηγό

01 του 06

Πώς να εγκαταστήσετε έναν μετατροπέα ισχύος αυτοκινήτου

Ένας μετατροπέας ισχύος αυτοκινήτου είναι ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε πολλά gadgets όταν είστε μακριά από το σπίτι, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε προτού να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε ένα. Η εικόνα προσφέρθηκε από τον Andy Arthur, μέσω του Flickr (Creative Commons 2.0)

Οι μετατροπείς ισχύος είναι εύχρηστα gadget που λαμβάνουν μια είσοδο 12V DC και παρέχουν έξοδο AC 110v (ή 220v σε πολλές χώρες), η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε αυτοκίνητο, φορτηγό ή RV. Δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα οικιακά μικροσυσκευές και τα ηλεκτρονικά σας συστήματα λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα, η προσθήκη ενός μετατροπέα ισχύος στο αυτοκίνητό σας σας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία με τα είδη εξοπλισμού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο δρόμο.

Το βοηθητικό πρόγραμμα που παρέχεται από έναν καλό μετατροπέα ισχύος είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους πωλητές, τους οδηγούς φορτηγών και άλλους ανθρώπους που ξοδεύουν πολύ χρόνο στα οχήματά τους, αλλά ο μετατροπέας ισχύος αυτοκινήτου μπορεί επίσης να είναι ένα lifesaver σε ένα μακρύ οδικό ταξίδι , άλλων περιστάσεων.

Εάν σκέφτεστε να εγκαταστήσετε έναν μετατροπέα ισχύος αυτοκινήτου , υπάρχουν τρεις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν τραβήξετε τη σκανδάλη:

  1. Απαιτήσεις ισχύος φορητής συσκευής
  2. Θέσεις εγκατάστασης μετατροπέα
  3. Θέματα καλωδίωσης μετατροπέα ισχύος

Η πρώτη και πιο σημαντική παρατήρηση είναι πόση ισχύς χρειάζεται η συσκευή σας, καθώς αυτό θα υπαγορεύσει το μέγεθος του μετατροπέα σας, τη μέθοδο εγκατάστασης και τη θέση εγκατάστασης.

Θα πάμε σε αυτό περισσότερο στα ακόλουθα βήματα, αλλά εδώ είναι μερικές ακατέργαστες απαιτήσεις ισχύος για να ξεκινήσετε:

02 του 06

Απαιτήσεις τροφοδοσίας Vs. Εξόδου αλουμινίου

Εάν οι ανάγκες σας σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι αρκετά υψηλές, μπορεί να χρειαστείτε ένα εναλλασσόμενο υψηλής απόδοσης. Η εικόνα προσφέρθηκε από τον Jason Young, μέσω του Flickr (Creative Commons 2.0)

Απαιτήσεις ισχύος φορητών συσκευών

Για να εκτιμήσετε το σωστό μέγεθος του μετατροπέα , ένας γενικός κανόνας είναι να πολλαπλασιάσετε τους ενισχυτές της συσκευής σας με τα βολτ, τα οποία θα παρέχουν την απαιτούμενη ισχύ:

V x A = W

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε αναβαθμίσει το παλιό σας PS3 σε PS4 ή Xbox 360 σε ένα Xbox One και δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε με την παλιά κονσόλα σας. Αυτές οι κονσόλες μπορεί να μην είναι φοβερά φορητές ή ο ευκολότερος τρόπος για να προσθέσετε παιχνίδια στο αυτοκίνητο, αλλά μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μια κριτική επιτροπή για να λειτουργήσετε ως πυρήνας ενός συστήματος πολυμέσων αυτοκινήτων DIY.

Η βαθμολογία στην τροφοδοσία του Xbox 360 δείχνει ότι αντλεί 4Α στα 110V, οπότε αν θέλατε να παίξετε ένα Xbox 360 στο αυτοκίνητό σας, θα έπρεπε να πάρετε αυτούς τους αριθμούς και να τους συνδέσετε στον παραπάνω αναφερόμενο τύπο:

110V x 4Α = 440W

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε ένα μετατροπέα που να παρέχει τουλάχιστον 440W. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα χρειαστεί να βρείτε ένα που μπορεί να παρέχει 440W συνεχή σε αντίθεση με 440W κορυφή. Θα χρειαστείτε επίσης μεγαλύτερο μετατροπέα, εάν θέλετε να συνδέσετε οτιδήποτε ταυτόχρονα με το Xbox.

Μετατροπείς εξόδου εναλλακτήρων και μετατροπείς ισχύος

Η άλλη πλευρά της εξίσωσης είναι ακριβώς πόση δύναμη μπορεί να κάνει ο εναλλάκτης σας . Μπορείτε μερικές φορές να βρείτε αυτόν τον αριθμό εξετάζοντας τον εναλλάκτη σας, αλλά ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον τοπικό σας αντιπρόσωπο για να πάρετε έναν σκληρό αριθμό. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην εύρεση σκληρών αριθμών, ένα ηλεκτρικό κατάστημα αυτοκινήτων (ή οποιοδήποτε συνεργείο επισκευής με τον απαραίτητο εξοπλισμό) θα μπορεί να ελέγχει την πραγματική ισχύ εξόδου και την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας.

Οι περισσότεροι εναλλάκτες είναι σε θέση να βγάζουν περισσότερα βατ από ό, τι καταναλώνουν τα ηλεκτρονικά είδη και συνήθως μπορούν να χειριστούν πρόσθετα ηλεκτρονικά όπως ενισχυτές , αλλά η ακριβής έξοδος ποικίλλει από τη μια μάρκα και το μοντέλο στην άλλη. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πολύ εξοπλισμό υψηλής έντασης από τον μετατροπέα σας, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν γεννήτορα υψηλής απόδοσης.

Εάν οδηγείτε ένα φορτηγό που έχει χώρο για μια πρόσθετη μπαταρία , είναι επίσης καλή ιδέα να επωφεληθείτε από αυτή την κατάσταση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το μετατροπέα σας όταν ο κινητήρας είναι απενεργοποιημένος, καθώς η προσθήκη πρόσθετης μπαταρίας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την αποστράγγιση της κύριας μπαταρίας στο σημείο όπου το όχημα δεν θα ξεκινήσει.

03 του 06

Τοποθεσίες μετατροπέα αυτοκινήτου

Η τοποθεσία είναι ζωτικής σημασίας λόγω της ευκολίας χρήσης και της καλωδίωσης. Η εικόνα προσφέρθηκε από τον Andy Arthur, μέσω του Flickr (Creative Commons 2.0)

Το πρώτο βήμα για την εγκατάσταση ενός μετατροπέα ισχύος αυτοκινήτου είναι να αποφασίσετε πού θα το βάλετε. Ορισμένες τοποθεσίες που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν:

Όταν εξετάζετε ενδεχόμενες τοποθεσίες εγκατάστασης, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τόσο το πού θα προέλθει η ισχύς σας όσο και το πόσο εύκολο θα είναι να συνδέσετε τις συσκευές σας. Αν θέλετε να τρέξετε ηλεκτρονικά στην κύρια καμπίνα του αυτοκινήτου σας, τότε μπορεί να μην είναι βολική η εγκατάσταση του κορμού. Από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετική τοποθεσία κάτω από άλλες συνθήκες.

Είναι επίσης σημαντικό να εξεταστεί η διάχυση της θερμότητας. Οι μετατροπείς έρχονται συνήθως με ενσωματωμένους ανεμιστήρες, και πολλοί από αυτούς είναι πραγματικά σχεδιασμένοι ως μεγάλοι νεροχύτες θερμότητας. Εάν ο μετατροπέας σας διαθέτει ανεμιστήρα, θα πρέπει να βρείτε μια θέση εγκατάστασης όπου η ροή αέρα δεν θα εμποδιστεί.

04 του 06

Προσωρινή εγκατάσταση μετατροπέα αυτοκινήτων

Αν δεν έχετε τεράστιες απαιτήσεις ισχύος, μια προσωρινή εγκατάσταση είναι μια καλή επιλογή. Η εικόνα προσφέρθηκε από τον Brett Levin, μέσω του Flickr (Creative Commons 2.0)

Ο ευκολότερος τρόπος για να εγκαταστήσετε ένα μετατροπέα ισχύος αυτοκινήτου είναι απλά να τον συνδέσετε σε μια έξοδο εξαρτημάτων 12V . Αυτά τα καταστήματα έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για αναπτήρες τσιγάρων, αλλά πολλά νέα οχήματα αποφεύγουν εξ ολοκλήρου τον αναπτήρα. Ορισμένα οχήματα διαθέτουν επίσης πολλαπλές έξοδοι ή απομακρυσμένες έξοδοι, εκτός από αυτό που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα.

Επειδή ο αναπτήρας τσιγάρων ή η έξοδος 12V είναι συνδεδεμένος σε ένα κύκλωμα που συνήθως περιλαμβάνει άλλα ηλεκτρονικά, υπάρχει ένα όριο στο πόση δύναμη μπορείτε να αντλήσετε από αυτό. Για το λόγο αυτό, πολλοί μετατροπείς αναπτήρα τσιγάρων περιορίζουν τεχνητά τη διαθέσιμη ισχύ όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον τύπο σύνδεσης.

Αυτό είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε συσκευές που έχουν πεινασμένη ενέργεια, αλλά είναι ένα εμπόριο για πόσο εύκολο είναι να συνδέσετε έναν μετατροπέα σε μια έξοδο αξεσουάρ και να το χρησιμοποιήσετε. Αυτοί οι μετατροπείς plug-in είναι ιδανικοί για φορητούς υπολογιστές και άλλες μικρές ηλεκτρονικές συσκευές. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν ακόμα ενσωματωμένα δοχεία USB για την τροφοδοσία κινητών τηλεφώνων, μονάδων GPS και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιεί μια τυπική σύνδεση USB.

Για περισσότερο εξοπλισμό υψηλής έντασης και για μόνιμες εγκαταστάσεις, θα χρειαστεί να κάνετε κάποια καλωδίωση.

05 του 06

Εγκατάσταση μόνιμου μετατροπέα αυτοκινήτου: Ασφάλεια εντός γραμμής

Η ασφάλεια σε σειρά είναι απαραίτητη αν τραβάτε την τροφοδοσία απευθείας από την μπαταρία. Η εικόνα προσφέρθηκε από τον Andy Arthur, μέσω του Flickr (Creative Commons 2.0)

Ένας τρόπος για να συνδέσετε μόνιμα ένα μετατροπέα αυτοκινήτων είναι είτε να βγάλετε το καλώδιο τροφοδοσίας είτε να πάτε κατευθείαν στην μπαταρία. Αν επιλέξετε να πάτε κατευθείαν στην μπαταρία, θα πρέπει να βρείτε πού περνάει η πλεξούδα καλωδίωσης μέσω του τείχους προστασίας και ψαρεύετε το δικό σας καλώδιο τροφοδοσίας.

Αφού τραβήξετε τη μπαταρία, μια ασφάλεια σε σειρά θα διασφαλίσει ότι τίποτα δεν θα λιώσει ή ότι θα πιάσει φωτιά κατά την ενεργοποίηση του μετατροπέα.

Αν βγάλετε ένα υπάρχον καλώδιο τροφοδοσίας, θα μπορούσατε εύκολα να καταλήξετε με το ίδιο σύνολο προβλημάτων που αντιμετωπίζετε όταν συνδέετε μια πρίζα αναπτήρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να έχετε καλή κατανόηση για το τι υπάρχει σε οποιοδήποτε δεδομένο κύκλωμα προτού να το αξιοποιήσετε.

Προσθέτοντας ένα σημαντικό φορτίο ισχύος σε ένα υπάρχον καλώδιο τροφοδοσίας και ένα κύκλωμα μπορεί να προκληθεί πρόβλημα, γι 'αυτό πηγαίνοντας κατευθείαν στο κιβώτιο ασφαλειών είναι μια καλή ιδέα αν δεν θέλετε να ψαρέψετε ένα σύρμα μέσω του τείχους προστασίας.

06 του 06

Εγκατάσταση μόνιμου μετατροπέα αυτοκινήτου: Κουτί ασφαλειών

Η χρήση μιας κενής υποδοχής στο κιβώτιο ασφαλειών είναι ο καθαρότερος τρόπος για να συνδέσετε έναν μετατροπέα αυτοκινήτων, αλλά δεν είναι η ευκολότερη διαδρομή. Η εικόνα προσφέρθηκε από τον Henrique Pinto, μέσω του Flickr (Creative Commons 2.0)

Κάποια κιβώτια ασφαλειών βρίσκονται κάτω από την κουκούλα, αλλά πολλά από αυτά βρίσκονται βολικά κάπου κάτω από την παύλα. Αυτό κάνει το κιβώτιο ασφαλειών καλό μέρος για να μεταφέρει ένα μετατροπέα ισχύος αυτοκινήτου, αν δεν ενδιαφέρεστε να αλιεύετε καλώδια μέσω του τείχους προστασίας.

Εάν το κιβώτιο ασφαλειών σας έχει κενές θέσεις, αυτό είναι συνήθως ένα καλό μέρος για να αξιοποιήσετε. Μπορείτε είτε να εγκαταστήσετε μια νέα ασφάλεια στην κενή υποδοχή και να βγείτε στο πίσω μέρος της θήκης ασφαλειών είτε να χρησιμοποιήσετε μια φίσα φλάντζας για να συνδέσετε απευθείας στο μπροστινό μέρος της θήκης ασφαλειών.

Η προσθήκη μιας νέας ασφάλειας φαίνεται πιο καθαρή, αλλά η σύνδεση ενός συνδέσμου φτυάρι είναι πιο εύκολη. Ωστόσο, θα χρειαστεί να προσθέσετε μια ασφάλεια σε σειρά εάν επιλέξετε να μεταβείτε στη συγκεκριμένη διαδρομή. Αν δεν συμπεριλάβετε μια ασφάλεια σε κάποιο σημείο του κυκλώματος, θα μπορούσατε να καταλήξετε με μια πυρκαγιά μέσα στο όχημά σας σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Κατά τη λήψη ενέργειας από το κιβώτιο ασφαλειών, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε αν η σύνδεση έχει πάντα τροφοδοσία ή εάν έχει μόνο τροφοδοσία όταν ανάβει η ανάφλεξη. Αν θέλετε να μπορείτε να συνδέσετε πάντα το μετατροπέα σας, θα θέλετε μια σύνδεση που είναι πάντα ζεστή, ενώ χρησιμοποιώντας ένα που είναι ζεστό μόνο όταν η ανάφλεξη είναι αναμμένη, θα αποτρέψει την μπαταρία σας από τυχαία να πεθάνει.

Μόλις αποφασίσετε πώς θα συνδέσετε τον μετατροπέα σας στο ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου σας, ίσως θελήσετε να εξετάσετε αν χρειάζεστε ή όχι έναν καθαρό μετατροπέα ημιτονοειδούς κύματος . Ενώ οι περισσότερες εφαρμογές δεν απαιτούν επιπλέον έξοδα, υπάρχουν κάποια ηλεκτρονικά που μπορούν να υποστούν βλάβη από έναν τροποποιημένο ημιτονοειδές μετατροπέα .