Βρείτε το σωστό μέγεθος μετατροπέα

Πόση δύναμη χρειάζεστε; Είναι μεγαλύτερος ο μετατροπέας καλύτερο;

Πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε έναν μετατροπέα ισχύος , είναι σημαντικό να καθορίσετε τι θα χρειαστεί η ισχύς σας. Είναι επίσης σημαντικό να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση του ηλεκτρικού σας συστήματος, το οποίο είναι κυρίως ένα ζήτημα όταν ασχολούμαστε με εφαρμογές αυτοκινήτων. Όταν εγκαθιστάτε ένα μετατροπέα σε αυτοκίνητο ή φορτηγό , η διαθέσιμη ποσότητα ενέργειας περιορίζεται από τις δυνατότητες του ηλεκτρικού συστήματος, οι οποίες -αποκλείουν την εγκατάσταση ενός εναλλασσόμενου επιδόσεως - είναι πολύ λίγες.

Για να κάνετε μια καλή εκτίμηση των αναγκών σε ενέργεια, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά σε όλες τις συσκευές που σκοπεύετε να συνδέσετε στο νέο σας μετατροπέα . Εάν χρειάζεστε μόνο μία συσκευή τη φορά, τότε αυτή είναι η μόνη που θα πρέπει να εξετάσετε. Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη καθώς προσθέτετε περισσότερες συσκευές, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας σχετικά απλός υπολογισμός.

Πόση δύναμη είναι αρκετή για έναν μετατροπέα;

Ο σωστός μετατροπέας μεγέθους για την συγκεκριμένη εφαρμογή εξαρτάται από το πόση ισχύ απαιτεί η συσκευή σας. Αυτές οι πληροφορίες είναι συνήθως εκτυπωμένες κάπου σε ηλεκτρονικές συσκευές, παρόλο που ενδέχεται να εμφανίζουν τιμές τάσης και έντασης.

Αν μπορείτε να βρείτε τις συγκεκριμένες ισχύς για τις συσκευές σας, θα θέλετε να τις προσθέσετε για να λάβετε ένα ελάχιστο ποσό. Αυτός ο αριθμός θα είναι ο μικρότερος μετατροπέας που θα μπορούσε ενδεχομένως να ταιριάξει στις ανάγκες σας, οπότε είναι καλή ιδέα να προσθέσετε μεταξύ 10 και 20% στην κορυφή και στη συνέχεια να αγοράσετε ένα μετατροπέα αυτού του μεγέθους ή μεγαλύτερο.

Ορισμένες κοινές ηλεκτρονικές συσκευές και ισχύς περιλαμβάνουν:

Συσκευή Watts
Κινητό τηλέφωνο 50
Στεγνωτήρας μαλλιών 1,000+
ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ 1,200+
Μικρό ψυγείο 100 (500 κατά την εκκίνηση)
ΦΟΡΗΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ 90
Φορητός θερμαντήρας 1,500
Λάμπα 100
Εκτυπωτής με λέιζερ 50
LCD τηλεόραση 250

Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν αρκετά από τη μια συσκευή στην άλλη, οπότε ποτέ δεν βασίζεστε αποκλειστικά σε μια τέτοια λίστα κατά τον καθορισμό των απαιτήσεων μεγέθους μετατροπέα ισχύος.

Ενώ αυτοί οι αριθμοί μπορούν να είναι χρήσιμοι σε μια αρχική εκτίμηση, είναι σημαντικό να καθορίσετε τις πραγματικές απαιτήσεις ισχύος του εξοπλισμού σας προτού αγοράσετε ένα μετατροπέα.

Ποιο μέγεθος μετατροπέα πρέπει να αγοράσετε;

Μόλις καταλάβετε ποιες συσκευές θέλετε να συνδέσετε στον μετατροπέα σας, μπορείτε να σκάψετε δεξιά και να καταλάβετε το σωστό μέγεθος inverter να αγοράσετε. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να συνδέσετε το φορητό σας υπολογιστή, έναν λαμπτήρα, μια τηλεόραση και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον εκτυπωτή σας.

ΦΟΡΗΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ 90 Watts
Λάμπα 100 Watt
LCD τηλεόραση 250 Watt
Εκτυπωτής 50 Watt
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 490 Watt

Το υποσύνολο στο οποίο φθάνετε αφού προσθέσετε τις απαιτήσεις ισχύος των συσκευών σας είναι μια καλή γραμμή αναφοράς, αλλά μην ξεχνάτε ότι το περιθώριο ασφαλείας 10 έως 20% που αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα. Εάν δεν δίνετε στον εαυτό σας περιθώριο σφάλματος και εκτελείτε τον αντιστροφέα σας ενάντια στην άθραη άκρη όλη την ώρα, τα αποτελέσματα δεν θα είναι αρκετά ωραία.

490 Watt (υποσύνολο) * 20% (περιθώριο ασφαλείας) = 588 Watt (ελάχιστο μέγεθος ασφαλούς μετατροπέα)

Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να εκτελέσετε όλες αυτές τις τέσσερις συσκευές ταυτόχρονα, θα θελήσετε να αγοράσετε έναν μετατροπέα με συνεχή ισχύ τουλάχιστον 500 Watt.

Ο τύπος του μαγικού μετατροπέα ισχύος αυτοκινήτου

Εάν δεν είστε σίγουροι για τις ακριβείς απαιτήσεις ισχύος των συσκευών σας, μπορείτε πραγματικά να το καταλάβετε κοιτάζοντας τη συσκευή ή κάνοντας κάποια αρκετά βασικά μαθηματικά.

Για συσκευές που διαθέτουν προσαρμογείς AC / DC, αυτές οι είσοδοι παρατίθενται στο τούβλο τροφοδοσίας. (Ωστόσο, είναι πιο αποτελεσματικό να αναζητήσετε απευθείας βύσματα DC για αυτά τα είδη συσκευών, αφού δεν θα μετατρέψετε από DC σε AC και στη συνέχεια θα επιστρέψετε ξανά στο DC.) Άλλες συσκευές διαθέτουν συνήθως παρόμοια ετικέτα που βρίσκεται κάπου εκτός της όρασης.

Ο βασικός τύπος είναι:

Ενισχυτές x Volts = Watts

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πολλαπλασιάσετε τους ενισχυτές εισόδου και τα βολτ κάθε συσκευής για να καθορίσετε τη χρήση watt. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε απλά να αναζητήσετε την ισχύ της συσκευής σας στο διαδίκτυο. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι μια καλύτερη ιδέα να δούμε πραγματικά το τροφοδοτικό.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα Xbox 360 στο αυτοκίνητό σας. Αυτή είναι μια περίπτωση όπου πρέπει πραγματικά να κοιτάξετε το τροφοδοτικό γιατί η Microsoft έχει κυκλοφορήσει πολλά μοντέλα όλα αυτά τα χρόνια που έχουν όλες τις διαφορετικές απαιτήσεις ισχύος.

Εξετάζοντας την παροχή ρεύματος για το Xbox μου, η οποία χρονολογείται από το 2005, η τάση εισόδου εμφανίζεται ως "100 - 127V" και η ένταση είναι "~ 5Α." Αν έχετε μια νεότερη έκδοση της κονσόλας, μπορεί τραβήξτε 4.7Α ή ακόμα λιγότερο.

Εάν συνδέσουμε αυτούς τους αριθμούς στη φόρμουλα μας, θα έχουμε:

5 x 120 = 600

πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστώ τουλάχιστον έναν μετατροπέα 600 W για να χρησιμοποιήσω το Xbox 360 στο αυτοκίνητό μου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εν λόγω ηλεκτρονική συσκευή - το Xbox 360 - αντλεί ποικίλη ποσότητα ενέργειας ανάλογα με το τι κάνει εκείνη τη στιγμή. Θα χρησιμοποιήσει πολύ λιγότερο από αυτό όταν βρίσκεστε στον πίνακα οργάνων, αλλά πρέπει να πάτε με τις προδιαγραφές για την παροχή ρεύματος για να είστε ασφαλείς.

Go Big ή Go Home: Είναι ένας μεγαλύτερος αναστροφέας καλύτερο;

Στο προηγούμενο παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι το παλιό μου τροφοδοτικό Xbox 360 μπορεί να τραβήξει μέχρι και 600 watts κατά τη διάρκεια βαριάς χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα μετατροπέα 600 watt για να χρησιμοποιήσετε ένα Xbox 360 στο αυτοκίνητό σας. Στην πράξη, μπορείτε να ξεφύγετε με ένα μικρότερο μετατροπέα, ειδικά αν έχετε μια νεότερη έκδοση της κονσόλας που δεν είναι τόσο πεινασμένος για την ενέργεια.

Ωστόσο, πάντα θέλετε να πάτε με ένα μεγαλύτερο inverter από ό, τι οι αριθμοί λένε ότι χρειάζεστε. Πρέπει επίσης να υπολογίσετε σε όλες τις συσκευές που θέλετε να τρέξετε ταυτόχρονα, έτσι στο παραπάνω παράδειγμα θα θέλατε να κολλήσετε σε 50 έως 100 watts για την τηλεόραση ή την οθόνη σας (εκτός αν έχετε μια μονάδα κεφαλίδας βίντεο ή άλλη οθόνη 12V για να παίζετε τα παιχνίδια σας.

Αν πάτε πάρα πολύ μεγάλο, θα έχετε επιπλέον χώρο για να εργαστείτε. Εάν πάτε πολύ μικρός, θα έχετε μια άλλη πιθανώς ακριβή αγορά στα χέρια σας.

Συνεχείς εναντίον κορυφαίων εξόδων μετατροπέα ισχύος αυτοκινήτου

Ο άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη κατά τον καθορισμό του απαραίτητου μεγέθους ενός μετατροπέα ρεύματος είναι η διαφορά μεταξύ συνεχούς και μέγιστης ισχύος εξόδου.

Η μέγιστη έξοδος είναι η ισχύς που μπορεί να παρέχει ένας μετατροπέας για σύντομα χρονικά διαστήματα όταν η ζήτηση αυξάνεται, ενώ η συνεχής έξοδος είναι το όριο για την κανονική λειτουργία. Αν οι συσκευές σας σχεδιάζουν ένα συνδυασμένο σύνολο 600 watts, τότε θα πρέπει να αγοράσετε έναν μετατροπέα με συνεχή ισχύ εξόδου 600 watts. Ένας μετατροπέας που βαθμολογείται με 600 κορυφές και 300 συνεχές απλά δεν θα το κόψει σε αυτή την κατάσταση.