Μπορώ να αναβαθμίσω το στερεοφωνικό αυτοκίνητο μου;

Ερώτηση: Μπορώ να αναβαθμίσω το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου;

Έχω λίγα επιπλέον χρήματα για να καίνε, και σκέφτηκα να αναβαθμίσω το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου μου. Μπορώ να βγώ έξω και να αναβαθμίσω το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου μου, ή υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζω πρώτα;

Απάντηση:

Είτε θέλετε να ξυπνήσετε τη γειτονιά σας με το χτύπημα των μπάσων είτε απλά συνδέστε το iPod σε μια ειδική στερεοφωνική είσοδο, η σκέψη της αναβάθμισης του ηχητικού συστήματος στο όχημά σας πιθανότατα έχει διασχίσει το μυαλό σας σε κάποιο σημείο. Πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά μεταφέρονται με σχετικά αναιμικά συστήματα ήχου, αλλά αυτό το πρόβλημα είναι σχετικά εύκολο να διορθωθεί. Είναι δυνατό να αντικατασταθούν σχεδόν όλα τα εξαρτήματα σε ένα στερεοφωνικό σύστημα αυτοκινήτου και τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία μπορούν να αναβαθμιστούν με σχετικά μικρή τεχνική εμπειρία.

Κάθε στερεοφωνικό αυτοκινήτου ξεκινά με την κύρια μονάδα

Το πιο σημαντικό στοιχείο σε οποιοδήποτε στερεοφωνικό σύστημα αυτοκινήτου είναι η μονάδα κεφαλής . Αυτή είναι η συνιστώσα που ορισμένοι άνθρωποι αποκαλούν στερεοφωνικό, αλλά μπορεί επίσης να αναφέρεται ως δέκτης, δέκτης ή κατάστρωμα. Οι περισσότερες συσκευές κεφαλής περιέχουν δέκτες AM και FM, αλλά μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν συσκευές αναπαραγωγής CD και MP3, εισόδους για iPod και άλλους MP3 players , δυνατότητα σύνδεσης Bluetooth και πολλά άλλα χαρακτηριστικά.

Αν αναρωτιέστε για το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε την αναβάθμιση του στερεοφωνικού σας συστήματος αυτοκινήτου, η μονάδα κεφαλής θα είναι συνήθως η απάντηση που ψάχνετε. Κάθε στοιχείο σε ένα στερεοφωνικό σύστημα αυτοκινήτου εξαρτάται κάπως από τα άλλα, αλλά η μονάδα κεφαλής είναι εκεί όπου όλα ξεκινούν. Εφόσον οι περισσότερες μονάδες κεφαλών εργοστασίου είναι ελαφρές για τα χαρακτηριστικά, η σύνδεση μιας μονάδας μετά την αγορά μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη συνολική εμπειρία οδήγησης.

Όταν επιλέγετε μια κύρια μονάδα, θα πρέπει να αναζητήσετε όλα τα χαρακτηριστικά που αναμένετε να χρειαστείτε μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα smartphone στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να εξετάσετε την επιλογή μιας κεφαλής που έχει συνδεσιμότητα Bluetooth. Στο ίδιο πνεύμα, ίσως θελήσετε να εξετάσετε την εγκατάσταση μιας κεφαλής που είναι λίγο πιο ισχυρή από ό, τι χρειάζεστε. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορείτε να αναβαθμίσετε το στερεοφωνικό σας σύστημα στο μέλλον χωρίς την πρόσθετη δαπάνη αγοράς άλλης κύριας μονάδας.

Αναβάθμιση ηχείων και ενισχυτών

Τα άλλα βασικά στοιχεία ενός στερεοφωνικού συστήματος αυτοκινήτου είναι τα ηχεία. Δεν είναι όλα τα εργοστασιακά ηχητικά συστήματα με χωριστό ενισχυτή, αλλά όλα έρχονται με τουλάχιστον τέσσερα ηχεία. Παρόλο που μπορείτε να τα αναβαθμίσετε χωρίς να εγκαταστήσετε μια νέα μονάδα κεφαλής, πιθανότατα θα είστε απογοητευμένοι με την ποιότητα του ήχου. Εάν το όχημά σας δεν συνοδεύεται από μια προνομιακή μονάδα κεφαλής, πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει σωστά τα αναβαθμισμένα ηχεία.

Από την άλλη πλευρά, η εγκατάσταση καλύτερων ηχείων μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο χώρο για την αναβάθμιση των άλλων εξαρτημάτων στο μέλλον. Ακόμα κι αν η τρέχουσα κύρια μονάδα σας δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως την κατάσταση, θα έχετε την επιλογή να βάλετε μια καλύτερη μονάδα κεφαλής ή έναν ενισχυτή στο μέλλον.

Οι αναβαθμίσεις του στερεοφωνικού αυτοκινήτου ξεκινούν από το τέλος

Εάν θέλετε να πιέσετε τα μέγιστα από μια κεντρική μονάδα του εργοστασίου, θα πρέπει να εστιάσετε στα υψηλά και χαμηλά άκρα του ακουστικού φάσματος. Αυτό δεν είναι εφικτό σε κάθε περίπτωση, αλλά μερικά οχήματα κινούνται με ξεχωριστά tweeters. Αυτά τα ηχεία βρίσκονται συνήθως στις μπροστινές πόρτες μαζί με τα ηχεία μεσαίας εμβέλειας και είναι συχνά χαμηλής ποιότητας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά τον ήχο σας πατώντας σε ένα ζευγάρι tweeters αντικατάστασης .

Στο άλλο άκρο του ακουστικού φάσματος, μπορείτε να πάρετε πολλά χιλιόμετρα από την αναβάθμιση ή την εγκατάσταση ενός subwoofer . Τα περισσότερα οχήματα δεν έρχονται με υπογούφερ, αλλά αυτά που κάνουν συνήθως είναι αρκετά αναιμικά. Εάν το αυτοκίνητό σας ή το φορτηγό σας δεν έρχονται με ήδη εγκατεστημένο υπογούφερ, η ευκολότερη επιλογή είναι να αναζητήσετε μια μονάδα που περιλαμβάνει ενσωματωμένο υπογούφερ.

Άλλες επιλογές αναβάθμισης στερεοφωνικού αυτοκινήτου

Ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του οχήματός σας, μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας και άλλες επιλογές. Ορισμένα οχήματα έχουν επιλογές ήχου υψηλής ποιότητας, οπότε ίσως μπορείτε να πάρετε τα χέρια σας σε ένα κατάστρωμα εργοστασίου που θα συνδεθεί σωστά και θα ταιριάζει με την εμφάνιση OEM του αυτοκινήτου και του φορτηγού σας. Άλλα οχήματα διαθέτουν επιλογές πλοήγησης που αντικαθιστούν την τυπική μονάδα κεφαλής. Σε αυτή την περίπτωση, το αυτοκίνητο ή το φορτηγό σας ενδέχεται να έχουν ήδη όλες τις απαραίτητες συνδέσεις για να συνδέσουν αυτόν τον τύπο μονάδας.

Εάν το όχημά σας ήρθε από το εργοστάσιο με προηγμένο σύστημα ψυχαγωγίας , οι επιλογές σας ενδέχεται να είναι κάπως περιορισμένες. Υπάρχει μια σειρά από aftermarket λύσεις που περιλαμβάνουν πλοήγηση GPS και άλλα χαρακτηριστικά, αλλά αυτές οι μονάδες κεφαλής είναι συνήθως αρκετά ακριβά.