Συστατικό ή ομοαξονικό: Δημιουργία καλύτερων συστημάτων ήχου για αυτοκίνητα

Σπάζοντας τα ηχεία αυτοκινήτου

Ομοαξονική ή πλήρη σειρά και συνιστώσα αποτελούν τις δύο ευρείες κατηγορίες ομιλητών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή ή την αναβάθμιση συστημάτων ήχου για αυτοκίνητα. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι το ομοαξονικό ηχείο, το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα στερεοφωνικά συστήματα αυτοκινήτου OEM που κυλούν από τη γραμμή. Αυτά τα ηχεία περιέχουν το καθένα περισσότερα από ένα προγράμματα οδήγησης , τα οποία τους επιτρέπουν να παράγουν ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων ήχου. Τα ηχεία συνιστωσών είναι λιγότερο συνηθισμένα, αλλά οι ακοοφιλοί συνήθως βασίζονται σε αυτά όταν κατασκευάζουν συστήματα ήχου αυτοκινήτου. Αυτά τα ηχεία αποτελούνται από ένα μόνο οδηγό, έτσι ώστε να είναι σχεδιασμένα να παράγουν υψηλής, μεσαίου ή χαμηλού τόνου.

Ποια είναι τα ηχεία συνιστωσών;

Το φάσμα της ανθρώπινης ακοής είναι περίπου 20 έως 20.000 Hz, και το φάσμα αυτό γενικά χωρίζεται σε μια χούφτα διαφορετικών κατηγοριών όταν πρόκειται για την τεχνολογία ομιλητών. Τα ηχεία συνιστωσών χειρίζονται έκαστο ένα τμήμα ή ένα εξάρτημα αυτού του εύρους. Οι υψηλότερες συχνότητες δημιουργούνται από τα tweeters, τα χαμηλότερα από τα woofer, και τα mid-range ηχεία ταιριάζουν μεταξύ αυτών των άκρων. Εφόσον τα ηχεία συνιστωσών περιέχουν το καθένα μόνο ένα κώνο και έναν οδηγό, ταιριάζουν καταλλήλως σε αυτές τις κατηγορίες.

Ταϊτέρ

Αυτά τα ηχεία καλύπτουν το υψηλό τέλος του ακουστικού φάσματος από περίπου 2.000 έως 20.000 Hz. Πολλή προσοχή δίνεται στα μπάσα, αλλά τα υψηλής ποιότητας tweeters παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο στην συμπλήρωση ενός ακουστικού ήχου. Αυτά τα ομιλητές ονομάζονται μετά από το ψηλό πλέξιμο των πουλιών.

Μεσαία κλίμακα

Το μεσαίο εύρος του ακουστικού φάσματος αποτελείται από ήχους που κυμαίνονται μεταξύ 300 και 5.000 Hz, επομένως υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ των ηχείων μεσαίων συχνοτήτων και των ηχείων.

Woofers

Τα βαθιά μπάσα, που κυμαίνονται από 40 έως 1.000 Hz, χειρίζονται τα woofer. Υπάρχει επίσης κάποια επικάλυψη μεταξύ των woofer και των ηχείων μεσαίας εμβέλειας, αλλά τα mid-ranges συνήθως δεν είναι σε θέση να παράγουν τα σκουλαρίκια που μοιάζουν με σκύλους και δίνουν στο woofers το όνομά τους.

Υπάρχουν επίσης μερικά εξειδικευμένα ηχεία που μπορούν να προσφέρουν επιπλέον πιστότητα στα άκρα του ακουστικού φάσματος.

Super Tweeters

Αυτά τα ηχεία είναι μερικές φορές ικανά να παράγουν υπερηχητικές συχνότητες που ξεπερνούν το φυσιολογικό εύρος της ανθρώπινης ακοής και τα χαμηλότερα άκρα τους είναι σημαντικά υψηλότερα από τα 2.000 Hz που χειρίζονται τα κανονικά tweeters. Αυτό επιτρέπει στα super tweeters να παράγουν ήχους υψηλότερης συχνότητας χωρίς οποιαδήποτε παραμόρφωση.

Υπογούφερ

Όπως τα σούπερ tweeters, τα subwoofer s έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν υψηλότερη ποιότητα ήχου σε ένα ακραίο τέλος του ακουστικού φάσματος. Τα υπογούφερ τύπου καταναλωτών λειτουργούν συνήθως σε μια περιοχή από 20 έως 200 Hz, αλλά ο επαγγελματικός εξοπλισμός ήχου μπορεί να περιοριστεί σε συχνότητες κάτω από 80 Hz.

Τι είναι τα ομοαξονικά ηχεία;

Τα ομοαξονικά ηχεία ονομάζονται συχνά ηχεία "πλήρους εμβέλειας" επειδή έχουν σχεδιαστεί για να αναπαράγουν μια ευρύτερη κλίμακα συχνοτήτων ήχου από μια ενιαία μονάδα. Αυτά τα ηχεία περιέχουν τους ίδιους τύπους προγραμμάτων οδήγησης που βρίσκονται στα ηχεία συνιστωσών, αλλά συνδυάζονται για να εξοικονομούν χρήματα και χώρο. Η πιο συνηθισμένη διαμόρφωση είναι ένα γούφερ με ένα τοίχο τοποθετημένο στην κορυφή του, αλλά υπάρχουν και ομοαξονικά ηχεία 3 κατευθύνσεων που περιέχουν ένα γούφερ, mid-range και tweeter.

Τα ομοαξονικά ηχεία αυτοκινήτων εισήχθησαν στις αρχές της δεκαετίας του '70 και τα περισσότερα ηχητικά συστήματα αυτοκινήτων της ΚΑΕ χρησιμοποιούν πλέον ομιλητές πλήρους εμβέλειας, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός συστήματος ήχου αυτοκινήτου OEM αποδίδει συνήθως το κόστος πάνω από την ποιότητα. Αυτά τα ηχεία είναι επίσης διαθέσιμα από μια ποικιλία προμηθευτών αυτοκινήτων μετά την αγορά και αντικαθιστώντας τα εργοστασιακά ηχεία αυτοκινήτου με υψηλής ποιότητας μονάδες aftermarket είναι συνήθως η πιο οικονομικά αποδοτική αναβάθμιση ήχου αυτοκινήτου διαθέσιμη.

Τα ηχεία συνιστωσών ή τα ομοαξονικά ηχεία είναι καλύτερα στα αυτοκίνητα;

Τα συστατικά και τα ομοαξονικά ηχεία έχουν οφέλη και μειονεκτήματα, επομένως δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι καλύτερος. Μερικά από τα ισχυρά σημεία που προσφέρονται από κάθε επιλογή περιλαμβάνουν:

Ομοιόμορφα ηχεία πλήρους εμβέλειας:

Συστατικό:

Τα ηχεία εξαρτήματος είναι αναμφισβήτητα καλύτερα από την άποψη της ποιότητας του ήχου, αλλά τα ηχεία πλήρους εμβέλειας είναι λιγότερο δαπανηρά και ευκολότερα εγκατεστημένα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα συστήματα ΟΕΜ χρησιμοποιούν ομιλητές πλήρους φάσματος, η αναβάθμιση είναι συνήθως θέμα απλής πτώσης σε νέους ομιλητές .

Εάν ο προϋπολογισμός ή η ευκολία εγκατάστασης είναι βασικές ανησυχίες, τότε τα ηχεία πλήρους φάσματος θα είναι η καλύτερη επιλογή. Τα ηχεία πλήρους εμβέλειας υψηλής ποιότητας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ταιριάζουν ή να κτυπούν τα ηχεία συνιστωσών, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν μια καλή εμπειρία ακρόασης.

Ωστόσο, τα ηχεία συνιστωσών παρέχουν μια πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής. Εκτός από το γεγονός ότι τα ηχεία εξαρτήματος παρέχουν καλύτερη ποιότητα ήχου, κάθε ηχείο μπορεί να τοποθετηθεί ξεχωριστά για να δημιουργήσει το ιδανικό ηχητικό τοπίο για ένα συγκεκριμένο όχημα. Εάν η ποιότητα του ήχου είναι πιο σημαντική από τον προϋπολογισμό ή το χρόνο, τότε τα ηχεία συνιστωσών είναι ο τρόπος να πάτε.