Πώς να χρησιμοποιήσετε το Nautilus για να συνδεθείτε με το Raspberry PI

Τεκμηρίωση του Ubuntu

Εισαγωγή

Το Raspberry PI και άλλοι υπολογιστές μονού σκάφους έχουν πάρει τον κόσμο από καταιγίδα τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά σχεδιασμένο για να είναι ένας φτηνός τρόπος για να μπει το παιδί στην ανάπτυξη λογισμικού, η πραγματική αφομοίωση του Raspberry PI ήταν εκπληκτική και έχει χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη περίεργων και θαυμάσιων συσκευών.

Εάν χρησιμοποιείτε το Raspberry PI με μια οθόνη τότε μπορείτε απλά να ενεργοποιήσετε το PI και να έχετε πρόσβαση αμέσως, αλλά πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το Raspberry PI σε κατάσταση κεφαλής που σημαίνει ότι δεν υπάρχει οθόνη.

Ο ευκολότερος τρόπος σύνδεσης σε ένα Raspberry PI είναι η χρήση του SSH το οποίο είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή.

Σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξω πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο Raspberry PI χρησιμοποιώντας ένα γραφικό εργαλείο, ώστε να μπορείτε εύκολα να αντιγράφετε αρχεία προς και από το PI χωρίς να χρησιμοποιείτε παράθυρο τερματικού.

Τι θα χρειαστείτε

Το εργαλείο που χρησιμοποιώ για να συνδεθώ με το Raspberry PI είναι γενικά εγκατεστημένο από προεπιλογή με τους επιτραπέζιους υπολογιστές Unity και GNOME και ονομάζεται Nautilus.

Εάν δεν έχετε εγκαταστήσει το Nautilus τότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες εντολές τερματικού:

Για διανομές με βάση το Debian (όπως Debian, Ubuntu, Mint):

Χρησιμοποιήστε την εντολή apt-get :

sudo apt-get εγκαταστήστε nautilus

Για το Fedora και το CentOS:

Χρησιμοποιήστε την εντολή yum :

sudo yum εγκαταστήστε nautilus

Για το openSUSE:

Χρησιμοποιήστε την εντολή zypper:

sudo zypper -i nautilus

Για τις διανομές με βάση το Arch (όπως Arch, Antergos, Manjaro)

Χρησιμοποιήστε την εντολή pacman :

sudo pacman -S nautilus

Εκτελέστε Ναυτίλος

Εάν χρησιμοποιείτε το περιβάλλον εργασίας GNOME, μπορείτε να εκτελέσετε το Nautilus πατώντας το πλήκτρο super (πληκτρολόγιο παραθύρων) και πληκτρολογώντας το "nautilus" στη γραμμή αναζήτησης.

Θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο που ονομάζεται "Αρχεία". Κάντε κλικ στο εικονίδιο.

Εάν χρησιμοποιείτε την Ενότητα, μπορείτε να κάνετε κάτι παρόμοιο. Κάντε ξανά κλικ στο πλήκτρο super και πληκτρολογήστε "nautilus" στη γραμμή αναζήτησης. Κάντε κλικ στο εικονίδιο αρχείων όταν εμφανιστεί.

Αν χρησιμοποιείτε άλλα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας όπως το Cinnamon ή το XFCE, μπορείτε είτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή αναζήτησης μέσα στο μενού είτε να δείτε τις μεμονωμένες επιλογές μενού.

Εάν όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν, μπορείτε να ανοίξετε ένα τερματικό και να πληκτρολογήσετε τα εξής:

nautilus &

Το στοιχείο ampersand (&) σας επιτρέπει να εκτελέσετε εντολές σε λειτουργία φόντου , επιστρέφοντας έτσι τον δρομέα πίσω στο παράθυρο του τερματικού.

Βρείτε τη διεύθυνση για το PI σμέουρων σας

Ο ευκολότερος τρόπος σύνδεσης με το PI είναι να χρησιμοποιήσετε το όνομα του κεντρικού υπολογιστή που δώσατε στο Raspberry PI όταν το εγκαταστήσατε για πρώτη φορά.

Εάν αφήσατε το προεπιλεγμένο όνομα κεντρικού υπολογιστή στη θέση του, τότε το όνομα του host θα είναι raspberrypi.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εντολή nmap για να προσπαθήσετε να βρείτε συσκευές στο τρέχον δίκτυο ως εξής:

nmap -sn 192.168.1.0/24

Αυτός ο οδηγός σάς δείχνει πώς να βρείτε το Raspberry PI.

Συνδεθείτε στο σμέουρο PI χρησιμοποιώντας Nautilus

Για να συνδεθείτε με το Raspberry PI χρησιμοποιώντας το nautilus, κάντε κλικ στο εικονίδιο στην επάνω δεξιά γωνία με τρεις γραμμές (που εμφανίζονται στην εικόνα) και στη συνέχεια επιλέξτε την επιλογή enter location.

Θα εμφανιστεί μια γραμμή διευθύνσεων.

Στη γραμμή διευθύνσεων, πληκτρολογήστε τα εξής:

ssh: // pi @ raspberrypi

Εάν το Raspberry PI δεν ονομάζεται raspberrypi τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση ip που εντοπίστηκε από την εντολή nmap ως εξής:

ssh: //pi@192.168.43.32

Το pi πριν από το σύμβολο @ είναι το όνομα χρήστη. Εάν δεν το αφήσατε ως τον προεπιλεγμένο χρήστη τότε θα πρέπει να καθορίσετε έναν χρήστη που έχει δικαιώματα πρόσβασης στο PI χρησιμοποιώντας το ssh.

Όταν πατάτε το πλήκτρο επιστροφής, θα σας ζητηθεί κωδικός πρόσβασης.

Εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης και θα δείτε το Raspberry PI (ή το όνομα της pi ή της διεύθυνσης IP) που εμφανίζεται ως τοποθετημένη μονάδα δίσκου.

Τώρα μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλους τους φακέλους του Raspberry PI και μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε μεταξύ άλλων φακέλων στον υπολογιστή ή το δίκτυό σας.

Σελιδοδείκτης Το Raspberry PI

Για να διευκολυνθεί η σύνδεση στο Raspberry PI στο μέλλον, είναι καλό να προσθέσετε σελιδοδείκτη για την τρέχουσα σύνδεση.

Για να το κάνετε αυτό επιλέξτε το Raspberry PI για να βεβαιωθείτε ότι είναι η ενεργή σύνδεση και στη συνέχεια κάντε κλικ στο εικονίδιο με τρεις γραμμές πάνω του.

Επιλέξτε "σελιδοδείκτη αυτή τη σύνδεση".

Θα εμφανιστεί μια νέα μονάδα που ονομάζεται "pi" (ή το όνομα χρήστη που χρησιμοποιήσατε για να συνδεθείτε στο PI).