Εισαγωγή στην κοινή χρήση αρχείων στα δίκτυα υπολογιστών

Τα δίκτυα υπολογιστών σας επιτρέπουν να μοιράζεστε πληροφορίες με φίλους, οικογένειες, συναδέλφους και πελάτες. Κοινή χρήση αρχείων δικτύου είναι η διαδικασία αντιγραφής αρχείων δεδομένων από έναν υπολογιστή σε άλλο χρησιμοποιώντας μια ζωντανή σύνδεση δικτύου.

Πριν γίνει δημοφιλές το Διαδίκτυο και τα οικιακά δίκτυα , τα αρχεία δεδομένων συχνά μοιράστηκαν χρησιμοποιώντας δισκέτες. Σήμερα, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δίσκους CD-ROM / DVD-ROM και USB stick για τη μεταφορά των φωτογραφιών και των βίντεο, αλλά τα δίκτυα σας δίνουν πιο ευέλικτες επιλογές. Αυτό το άρθρο περιγράφει τις διάφορες διαθέσιμες μεθόδους και τεχνολογίες δικτύωσης για την κοινή χρήση αρχείων.

Κοινή χρήση αρχείων με τα Microsoft Windows

Τα Microsoft Windows (και άλλα λειτουργικά συστήματα δικτύου ) περιέχουν ενσωματωμένες δυνατότητες για κοινή χρήση αρχείων. Για παράδειγμα, οι φάκελοι αρχείων των Windows μπορούν να μοιραστούν σε ένα τοπικό δίκτυο (LAN) ή στο Internet χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις διάφορες μεθόδους. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε περιορισμούς πρόσβασης ασφαλείας που ελέγχουν ποιος μπορεί να αποκτήσει τα κοινόχρηστα αρχεία.

Επιπλοκές μπορεί να προκύψουν όταν προσπαθείτε να μοιραστείτε αρχεία μεταξύ υπολογιστών που εκτελούν Windows και εκείνων που δεν το χρησιμοποιούν, αλλά οι παρακάτω εναλλακτικές λύσεις μπορούν να σας βοηθήσουν.

Μεταφορές αρχείων FTP

Το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων (FTP) είναι μια παλαιότερη αλλά χρήσιμη μέθοδος για την κοινή χρήση αρχείων στο Internet. Ένας κεντρικός υπολογιστής που ονομάζεται διακομιστής FTP περιέχει όλα τα αρχεία που πρέπει να μοιραστούν, ενώ οι απομακρυσμένοι υπολογιστές που εκτελούν λογισμικό προγράμματος-πελάτη FTP μπορούν να συνδεθούν στο διακομιστή για να λάβουν αντίγραφα.

Όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών περιέχουν ενσωματωμένο λογισμικό πελάτη FTP και δημοφιλή προγράμματα περιήγησης στο Web, όπως ο Internet Explorer, μπορούν επίσης να ρυθμιστούν ώστε να εκτελούνται ως προγράμματα -πελάτες FTP . Εναλλακτικά προγράμματα προγράμματος-πελάτη FTP είναι επίσης διαθέσιμα για δωρεάν download στο Internet. Όπως συμβαίνει με την κοινή χρήση αρχείων των Windows, οι επιλογές πρόσβασης ασφαλείας μπορούν να οριστούν στον διακομιστή FTP, ο οποίος απαιτεί από τους πελάτες να παρέχουν έγκυρο όνομα σύνδεσης και κωδικό πρόσβασης.

P2P - κοινή χρήση αρχείων από ομότιμους χρήστες

Η κοινή χρήση αρχείων από peer to peer (P2P) είναι μια δημοφιλής μέθοδος για την εναλλαγή μεγάλων αρχείων στο Internet, ιδίως μουσικής και βίντεο. Σε αντίθεση με το FTP, τα περισσότερα συστήματα κοινής χρήσης αρχείων P2P δεν χρησιμοποιούν κεντρικούς διακομιστές αλλά επιτρέπουν σε όλους τους υπολογιστές του δικτύου να λειτουργούν τόσο ως πελάτης όσο και ως διακομιστής. Πολλά δωρεάν προγράμματα λογισμικού P2P υπάρχουν κάθε ένα με τα δικά τους τεχνικά πλεονεκτήματα και την πιστή ακολουθία της κοινότητας. Τα συστήματα άμεσων μηνυμάτων (IM) είναι ένας τύπος εφαρμογής P2P που χρησιμοποιείται συνηθέστερα για συνομιλία, αλλά όλα τα δημοφιλή λογισμικά IM υποστηρίζουν επίσης την κοινή χρήση αρχείων.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Για δεκαετίες, τα αρχεία έχουν μεταφερθεί από άτομο σε άτομο μέσω δικτύου χρησιμοποιώντας λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να ταξιδεύουν στο Διαδίκτυο ή στο intranet της εταιρείας. Όπως τα συστήματα FTP, τα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ακολουθούν ένα μοντέλο πελάτη / διακομιστή. Ο αποστολέας και ο παραλήπτης μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικά προγράμματα λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά ο αποστολέας πρέπει να γνωρίζει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη και αυτή η διεύθυνση πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να επιτρέπει την εισερχόμενη αλληλογραφία.

Τα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά μικρών ποσοτήτων δεδομένων και γενικά για τον περιορισμό του μεγέθους των μεμονωμένων αρχείων που μπορούν να μοιραστούν.

Υπηρεσίες κοινής χρήσης σε απευθείας σύνδεση

Τέλος, υπάρχουν πολυάριθμες υπηρεσίες Web που έχουν δημιουργηθεί για προσωπική ή / και κοινοτική κοινή χρήση αρχείων στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων γνωστών επιλογών όπως το Box και το Dropbox. Τα μέλη δημοσιεύουν ή ανεβάζουν τα αρχεία τους χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web ή μια εφαρμογή και άλλοι μπορούν στη συνέχεια να κατεβάσουν αντίγραφα αυτών των αρχείων χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία. Ορισμένοι ιστότοποι κοινής χρήσης αρχείων χρεώνουν τα έξοδα μελών, ενώ άλλα είναι δωρεάν (υποστηρίζεται η διαφήμιση). Οι πάροχοι συχνά αποκομίζουν τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών αυτών από την τεχνολογία αποθήκευσης νέφους , αν και ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος τείνει να είναι περιορισμένος και η παρουσία πολλών προσωπικών δεδομένων στο σύννεφο αποτελεί ανησυχία για ορισμένους καταναλωτές.