Θύρες υπολογιστών και ο ρόλος τους στη δικτύωση υπολογιστών

Θύρες υπολογιστών αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό όλων των υπολογιστικών συσκευών. Οι θύρες υπολογιστών παρέχουν τις διεπαφές εισόδου και εξόδου που χρειάζεται η συσκευή για επικοινωνία με περιφερειακά και δίκτυα υπολογιστών. Οι πιο σημαντικές θύρες στους υπολογιστές χρησιμοποιούνται για τη δικτύωση υπολογιστών.

Φυσικά λιμάνια

Μια θύρα μπορεί να είναι είτε φυσική είτε εικονική. Οι θύρες φυσικού δικτύου επιτρέπουν τη σύνδεση καλωδίων σε υπολογιστές, δρομολογητές , μόντεμ και άλλες περιφερειακές συσκευές. Αρκετοί διαφορετικοί τύποι φυσικών θυρών που είναι διαθέσιμα στο υλικό δικτύου υπολογιστών περιλαμβάνουν:

Θύρες σε ασύρματη δικτύωση

Ενώ τα ενσύρματα δίκτυα υπολογιστών βασίζονται σε φυσικές θύρες και καλώδια, τα ασύρματα δίκτυα δεν τα χρειάζονται. Τα δίκτυα Wi-Fi, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν αριθμούς καναλιών που αντιπροσωπεύουν ζώνες ραδιοφωνικής σηματοδότησης.

Θύρες πρωτοκόλλου Internet

Οι εικονικές θύρες αποτελούν βασικό στοιχείο της δικτύωσης του πρωτοκόλλου Internet (IP) . Αυτές οι θύρες επιτρέπουν σε εφαρμογές λογισμικού να μοιράζονται πόρους υλικού χωρίς να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι υπολογιστές και οι δρομολογητές διαχειρίζονται αυτόματα την κυκλοφορία δικτύου που μεταβαίνει μέσω των εικονικών θυρών τους. Τα τείχη προστασίας δικτύου παρέχουν επιπλέον έλεγχο για τη ροή της κυκλοφορίας σε κάθε εικονική θύρα για λόγους ασφαλείας.

Στη δικτύωση IP, αυτές οι εικονικές θύρες αριθμούνται από 0 έως 65535. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα Τι είναι ένας αριθμός θύρας;

Θέματα με θύρες στη δικτύωση υπολογιστών

Οι φυσικές θύρες μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν για διάφορους λόγους. Οι αιτίες της αποτυχίας λιμένα περιλαμβάνουν:

Εκτός από τις ζημιές στις καρφίτσες, η φυσική επιθεώρηση του υλικού του λιμένα δεν θα βρει κάτι προφανώς λανθασμένο. Μια αποτυχία μιας θύρας σε μια συσκευή multiport (όπως ένας δρομολογητής δικτύου ) δεν επηρεάζει τη λειτουργία των άλλων θυρών.

Το επίπεδο ταχύτητας και προδιαγραφών μιας φυσικής θύρας δεν μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με φυσική επιθεώρηση. Ορισμένες συσκευές Ethernet , για παράδειγμα, λειτουργούν με μέγιστη ταχύτητα 100 Mbps , ενώ άλλες υποστηρίζουν το Gigabit Ethernet , αλλά ο φυσικός σύνδεσμος είναι ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις. Ομοίως, ορισμένοι σύνδεσμοι USB υποστηρίζουν την έκδοση 3.0 ενώ άλλοι υποστηρίζουν μόνο 2.x ή μερικές φορές ακόμη και 1.x.

Η πιο κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας χρήστης με εικονικές θύρες είναι η ασφάλεια του δικτύου. Οι εισβολείς στο Διαδίκτυο ερευνά τακτικά τους λιμένες των ιστοτόπων, των δρομολογητών και οποιωνδήποτε άλλων πύλων δικτύου. Ένα τείχος προστασίας δικτύου συμβάλλει σημαντικά στην προστασία από αυτές τις επιθέσεις περιορίζοντας την πρόσβαση σε λιμένες με βάση τον αριθμό τους. Για να είναι πιο αποτελεσματική, ένα τείχος προστασίας τείνει να είναι υπερπροστατευτικό και μερικές φορές μπλοκάρει την κίνηση που ένα άτομο θέλησε να επιτρέψει. Οι μέθοδοι για τη ρύθμιση των κανόνων που χρησιμοποιούν τα τείχη προστασίας για την επεξεργασία της κυκλοφορίας, όπως οι κανόνες προώθησης θυρών , μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τους μη επαγγελματίες να διαχειριστούν.