Τι είναι το Gigabit Ethernet;

Το Gigabit Ethernet είναι μέρος της οικογένειας Ethernet των δικτύων πληροφορικής και των προτύπων επικοινωνίας. Το πρότυπο Gigabit Ethernet υποστηρίζει μια θεωρητική μέγιστη ταχύτητα δεδομένων 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps) (1000 Mbps).

Όταν αναπτύχθηκε για πρώτη φορά, κάποιοι που σκέφτονταν να επιτύχουν ταχύτητες gigabit με Ethernet θα απαιτούσαν τη χρήση οπτικών ινών ή άλλων ειδικών τεχνολογιών καλωδιακού δικτύου . Ωστόσο, αυτό είναι απαραίτητο μόνο για μεγάλες αποστάσεις.

Το σημερινό Gigabit Ethernet λειτουργεί καλά χρησιμοποιώντας χάλκινο καλώδιο συνεστραμμένου ζεύγους (ειδικά καλώδια CAT5e και CAT6 ) παρόμοια με τα παλαιότερα Fast Ethernet 100 Mbps (που λειτουργεί με καλώδια CAT5 ). Αυτοί οι τύποι καλωδίων ακολουθούν το πρότυπο καλωδίωσης 1000BASE-T (που ονομάζεται επίσης IEEE 802.3ab).

Πόσο γρήγορο είναι το Gigabit Ethernet στην πράξη;

Λόγω παραγόντων όπως το γενικό πρωτόκολλο δικτύου και οι επανειλημμένες μεταδόσεις λόγω συγκρούσεων ή άλλων μεταβατικών βλαβών, οι συσκευές δεν μπορούν στην πραγματικότητα να μεταφέρουν χρήσιμα δεδομένα μηνυμάτων με πλήρη ρυθμό 1 Gbps (125 MBps).

Υπό κανονικές συνθήκες, ωστόσο, η αποτελεσματική μεταφορά δεδομένων μέσω του καλωδίου μπορεί να φθάσει ακόμα 900 Mbps, ακόμη και για σύντομες περιόδους.

Σε υπολογιστές, οι μονάδες δίσκων μπορούν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την απόδοση μιας σύνδεσης Gigabit Ethernet. Οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι περιστρέφονται σε ταχύτητες μεταξύ 5400 και 9600 στροφών ανά δευτερόλεπτο, οι οποίες μπορούν να χειριστούν μόνο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων μεταξύ 25 και 100 megabyte ανά δευτερόλεπτο.

Τέλος, μερικοί δρομολογητές οικιακής χρήσης με θύρες Gigabit Ethernet ενδέχεται να διαθέτουν CPU που δεν μπορούν να χειριστούν το φορτίο που απαιτείται για την υποστήριξη της εισερχόμενης ή εξερχόμενης επεξεργασίας δεδομένων με τις πλήρεις ταχύτητες της σύνδεσης δικτύου. Όσο περισσότερες συσκευές πελάτη και ταυτόχρονες πηγές κυκλοφορίας δικτύου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι για έναν επεξεργαστή δρομολογητή να είναι σε θέση να υποστηρίζει τις μέγιστες μεταφορές ταχύτητας σε κάθε συγκεκριμένο σύνδεσμο.

Υπάρχει επίσης ο παράγοντας του εύρους ζώνης που περιορίζει τη σύνδεση, αφού ακόμα και αν ένα ολόκληρο οικιακό δίκτυο μπορεί να κατεβάσει ταχύτητες λήψης 1 Gbps, ακόμη και δύο ταυτόχρονες συνδέσεις μειώνουν αμέσως στο μισό το διαθέσιμο εύρος ζώνης και για τις δύο συσκευές. Το ίδιο ισχύει και για οποιονδήποτε αριθμό ταυτόχρονων συσκευών, όπως πέντε χωρισμού των 1 Gbps σε πέντε κομμάτια (200 Mbps το καθένα).

Πώς να ξέρετε εάν μια συσκευή υποστηρίζει το Gigabit Ethernet

Δεν μπορείτε συνήθως να πείτε απλά κοιτάζοντας τη φυσική συσκευή εάν υποστηρίζει το Gigabit Ethernet. Οι συσκευές δικτύου παρέχουν τον ίδιο τύπο σύνδεσης RJ-45 εάν οι θύρες Ethernet υποστηρίζουν συνδέσεις 10/100 (Fast) ή 10/100/1000 (Gigabit).

Τα καλώδια δικτύου συχνά σφραγίζονται με πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα που υποστηρίζουν. Αυτές οι σημάνσεις συμβάλλουν στην επιβεβαίωση του κατά πόσο ένα καλώδιο είναι ικανό να λειτουργεί σε ταχύτητες Gigabit Ethernet αλλά δεν υποδεικνύει εάν το δίκτυο έχει ρυθμιστεί να τρέχει με αυτόν τον ρυθμό.

Για να ελέγξετε την ταχύτητα μιας ενεργής σύνδεσης δικτύου Ethernet, βρείτε και ανοίξτε τις ρυθμίσεις σύνδεσης στη συσκευή-πελάτη. Για παράδειγμα, στα Microsoft Windows, το παράθυρο "Κέντρο δικτύου και κοινόχρηστων στοιχείων> Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα" (προσβάσιμο από τον Πίνακα Ελέγχου ) σας επιτρέπει να κάνετε δεξί κλικ σε μια σύνδεση για να δείτε την κατάστασή του, η οποία περιλαμβάνει την ταχύτητα.

Σύνδεση αργών συσκευών σε Gigabit Ethernet

Τι συμβαίνει εάν η συσκευή σας υποστηρίζει μόνο, ας πούμε, 100 Mbps Ethernet αλλά συνδέετε το σε μια θύρα ικανή για gigabit; Αναβαθμίζει άμεσα η συσκευή ώστε να χρησιμοποιεί gigabit internet;

Όχι, δεν συμβαίνει. Όλοι οι νεότεροι ευρυζωνικοί δρομολογητές υποστηρίζουν το Gigabit Ethernet μαζί με άλλους βασικούς εξοπλισμούς δικτύου υπολογιστών, αλλά το Gigabit Ethernet παρέχει συμβατότητα προς τα πίσω με παλαιότερες συσκευές Ethernet 100 Mbps και 10 Mbps.

Οι συνδέσεις με αυτές τις συσκευές λειτουργούν κανονικά, αλλά εκτελούν τη χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα. Με άλλα λόγια, μπορείτε να συνδέσετε μια αργή συσκευή σε ένα γρήγορο δίκτυο και θα εκτελεί μόνο την ίδια ταχύτητα με την πιο αργή ονομαστική ταχύτητα. Το ίδιο ισχύει και αν συνδέσετε μια συσκευή με δυνατότητα gigabit σε αργό δίκτυο. θα λειτουργεί μόνο τόσο γρήγορα όσο το πιο αργό δίκτυο.