Ο ορισμός της "Απομακρυσμένης Πρόσβασης", όπως αναφέρεται σε Δίκτυα Υπολογιστών

Ελέγξτε έναν υπολογιστή από απόσταση

Στη δικτύωση υπολογιστών, η τεχνολογία απομακρυσμένης πρόσβασης επιτρέπει σε έναν χρήστη να συνδεθεί σε ένα σύστημα ως εξουσιοδοτημένος χρήστης χωρίς φυσική παρουσία στο πληκτρολόγιό του. Η απομακρυσμένη πρόσβαση χρησιμοποιείται συνήθως σε εταιρικά δίκτυα υπολογιστών αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε οικιακά δίκτυα .

Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας

Η πιο εξελιγμένη μορφή απομακρυσμένης πρόσβασης επιτρέπει στους χρήστες ενός υπολογιστή να βλέπουν και να αλληλεπιδρούν με το πραγματικό περιβάλλον εργασίας επιφάνειας εργασίας ενός άλλου υπολογιστή. Η εγκατάσταση της υποστήριξης για απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας περιλαμβάνει τη ρύθμιση λογισμικού τόσο στον κεντρικό υπολογιστή (στον τοπικό υπολογιστή που ελέγχει τη σύνδεση) όσο και στον προορισμό (στον οποίο είναι προσβάσιμος ο απομακρυσμένος υπολογιστής). Όταν συνδεθεί, αυτό το λογισμικό ανοίγει ένα παράθυρο στο σύστημα κεντρικού υπολογιστή που περιέχει μια προβολή της επιφάνειας εργασίας του προορισμού.

Οι τρέχουσες εκδόσεις των Microsoft Windows περιλαμβάνουν λογισμικό σύνδεσης απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας. Ωστόσο, αυτό το πακέτο λογισμικού υποστηρίζει μόνο υπολογιστές προορισμού που εκτελούν εκδόσεις Professional, Enterprise ή Ultimate του λειτουργικού συστήματος, καθιστώντας το ακατάλληλο για χρήση με πολλά οικιακά δίκτυα. Για υπολογιστές Mac OS X, το πακέτο λογισμικού της Απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας της Apple έχει σχεδιαστεί για επιχειρηματικά δίκτυα και πωλείται ξεχωριστά. Για το Linux, υπάρχουν διάφορα προγράμματα λογισμικού απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας.

Πολλές λύσεις απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας βασίζονται στην τεχνολογία Virtual Network Computing . Πακέτα λογισμικού που βασίζονται σε εργασίες VNC σε πολλά λειτουργικά συστήματα. Η ταχύτητα του VNC και οποιουδήποτε άλλου λογισμικού απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας ποικίλλει, μερικές φορές να εκτελείται τόσο αποτελεσματικά όσο ο τοπικός υπολογιστής, αλλά άλλες φορές παρουσιάζοντας αργή ανταπόκριση λόγω της καθυστέρησης του δικτύου .

Απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία

Η βασική πρόσβαση σε απομακρυσμένο δίκτυο επιτρέπει στα αρχεία να διαβάζονται από και να γράφονται στο στόχο, ακόμη και χωρίς την δυνατότητα απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας. Η τεχνολογία του εικονικού ιδιωτικού δικτύου παρέχει απομακρυσμένη σύνδεση και δυνατότητα πρόσβασης αρχείων σε δίκτυα ευρείας περιοχής . Ένα VPN απαιτεί να υπάρχει λογισμικό πελάτη σε συστήματα κεντρικού υπολογιστή και τεχνολογία διακομιστή VPN εγκατεστημένο στο δίκτυο στόχο. Ως εναλλακτική λύση για τα VPN, το λογισμικό πελάτη / διακομιστή που βασίζεται στο πρωτόκολλο secure SSH shell μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση σε απομακρυσμένα αρχεία. Το SSH παρέχει μια διεπαφή γραμμής εντολών στο σύστημα προορισμού.

Η κοινή χρήση αρχείων εντός ενός οικείου ή άλλου τοπικού δικτύου γενικά δεν θεωρείται περιβάλλον απομακρυσμένης πρόσβασης.