Δίκτυα οικιακών υπολογιστών 101

Οδηγός για ενσύρματη και ασύρματη οικιακή δικτύωση

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στις ΗΠΑ κατείχαν ένα οικιακό δίκτυο. Σήμερα, πολλά εκατομμύρια νοικοκυριών στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει δικτύωση στο σπίτι. Εκατομμύρια ακόμη δεν έχουν ακόμη κατασκευάσει το πρώτο οικιακό τους δίκτυο. Ακόμη και εκείνοι που προηγουμένως πήραν την κατάδυση με ενσύρματη τεχνολογία ανανεώνουν τα δίκτυά τους για ασύρματες συνδέσεις - το τρέχον κύμα χρήσιμης τεχνολογίας για οικιακή δικτύωση.

Γιατί χρειάζεστε ένα δίκτυο οικιακών υπολογιστών

Ενώ μπορείτε να μοιράζεστε αρχεία μεταξύ των υπολογιστών σας χρησιμοποιώντας εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή μονάδες flash USB , ένα πλεονέκτημα . Σας επιτρέπει να μοιράζεστε αρχεία πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες ενσύρματες ή ασύρματες συνδέσεις μεταξύ υπολογιστών. Τα οικιακά δίκτυα επιτρέπουν επίσης σε πολλούς χρήστες να μοιράζονται εκτυπωτές και μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Καθώς τα μέλη του νοικοκυριού σας αποκτούν κινητές συσκευές όπως smartphones και tablet, η αξία της ύπαρξης ασύρματου οικιακού δικτύου επεκτείνεται εξαιρετικά και είναι απαίτηση εάν θέλετε να αγοράσετε μια έξυπνη τηλεόραση και να απολαύσετε ροές ταινιών και άλλα μέσα.

Προγραμματισμός ενός νέου οικιακού δικτύου: ενσύρματα και ασύρματα

Πρώτα, αποφασίστε αν θέλετε ένα ενσύρματο ή ασύρματο δίκτυο. Το οικιακό δίκτυο μπορεί να επιλέξει ασύρματα ή ενσύρματα σχέδια . Τα ασύρματα δίκτυα παρέχουν περισσότερη κινητικότητα σε ένα άτομο μέσα και γύρω από το σπίτι και κάνουν ιδιαίτερα καλή λογική για τα σπίτια με φορητούς υπολογιστές, smartphones, tablet και έξυπνες τηλεοράσεις. Τα δίκτυα με καλώδια ή καλώδια, από την άλλη πλευρά, συνήθως κοστίζουν λιγότερο από τα ασύρματα δίκτυα, συνήθως εκτελούν ταχύτερα και πιο αξιόπιστα και έχουν νόημα για τη δικτύωση στην επιφάνεια εργασίας.

Ο δρομολογητής: Κεντρικό τμήμα του δικτύου

Στα περισσότερα οικιακά δίκτυα, ο δρομολογητής είναι το κεντρικό στοιχείο του δικτύου. Ο δρομολογητής συνδέεται με καλώδιο στο μόντεμ ή τη σύνδεση εισερχόμενου ευρυζωνικού internet ή περιλαμβάνεται στο μόντεμ. Είναι ο δρομολογητής που κάθε συσκευή στο οικιακό δίκτυο συνδέεται με (είτε με καλώδιο είτε ασύρματα) όταν συνδέεται στο δίκτυο για τοπικές επικοινωνίες ή έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου μπορεί να συστήσει ένα δρομολογητή για χρήση με την υπηρεσία του ή να σας προσφέρει να σας πουλήσει ή να πουλήσει ένα.

Πολλοί, αλλά όχι όλοι, δρομολογητές υποστηρίζουν τόσο τα ενσύρματα όσο και τα ασύρματα δίκτυα. Εάν χρειάζεστε να αγοράσετε έναν ασύρματο δρομολογητή , αναζητήστε ένα που χρησιμοποιεί το ασύρματο πρότυπο 802.11ac , το οποίο είναι το πιο πρόσφατο και πιο γρήγορο πρότυπο δρομολογητή. Εάν αγοράσετε ένα δρομολογητή ταξινομημένο ως 802.11n, 802.11g ή 802.11b, η ταχύτητα των συνδέσεων του δικτύου σας θα είναι πιο αργή - σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ πιο αργή. Αν ψάχνετε για δρομολογητή που χειρίζεται επίσης ενσύρματες συνδέσεις, αναζητήστε μια αναφορά για "θύρες Ethernet " ή "ενσύρματες θύρες LAN ".

Οι δρομολογητές στέλνονται με προεπιλεγμένα ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης . Ακολουθήστε την τεκμηρίωση που συνοδεύει το δρομολογητή σας για να αλλάξετε αυτές τις πληροφορίες και στη συνέχεια να την εγγράψετε στο κάτω μέρος του δρομολογητή. Μπορεί να μην το χρειαστείτε ξανά, αλλά θα είναι εκεί όταν το κάνετε.

Προμηθευτής υπηρεσίας διαδικτύου

Η πλειοψηφία των οικιακών δικτύων θέλει να μοιραστεί μια σύνδεση στο διαδίκτυο. Ανάλογα με το πού ζείτε, μπορεί να έχετε διάφορες μορφές ευρυζωνικής (υψηλής ταχύτητας) υπηρεσίας Διαδικτύου για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένης της καλωδιακής, οπτικής ίνας, DSL ή δορυφορικής διαδικτυακής υπηρεσίας. Σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να υπάρχει μόνο μία επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, έχετε μηνιαία χρέωση υπηρεσιών από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι αγορές για έναν πάροχο υπηρεσιών είναι μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ του κόστους και των μεταφορτώσεων και των ταχύτητων λήψης. Αν σχεδιάζετε ροή ταινιών ή τηλεοπτικών εκπομπών, χρειάζεστε μια γρήγορη ταχύτητα λήψης. Για παράδειγμα, αν και η Netflix συνιστά ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης 1,5 megabit ανά δευτερόλεπτο, απαιτεί σύνδεση 5,0 Mbps για ποιότητα HD ή τεράστια ταχύτητα λήψης 25 Mbps για ποιότητα Ultra HD. Εάν διαθέτετε ένα μοντέλο τελευταίας τεχνολογίας, η ταχύτητα λήψης είναι ένα σημαντικό θέμα. Ωστόσο, αν δεν κάνετε streaming media, μια χαμηλότερη ταχύτητα λήψης μπορεί να χειριστεί τις περισσότερες εργασίες δικτύου. Ο φορέας παροχής υπηρεσιών σας πιθανόν να προσφέρει περισσότερες από μία επιλογές και να σας επιτρέψει να κάνετε μια αλλαγή εάν αποφασίσετε αργότερα ότι πρέπει να αλλάξετε το σχέδιο παροχής υπηρεσιών.

Αγορά εξοπλισμού οικιακού δικτύου

Εκτός από το δρομολογητή και την εγγραφή σε μια υπηρεσία Διαδικτύου, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε επιπλέον εξοπλισμό, ιδιαίτερα εάν το δίκτυό σας είναι ασύρματο:

Συναρμολόγηση του οικιακού σας δικτύου

Αφού διαθέσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, η συναρμολόγηση του οικιακού δικτύου πρέπει να είναι απλή. Ωστόσο, οι ακριβείς λεπτομέρειες θα διαφέρουν ανάλογα με το σχεδιασμό του δικτύου. Συγκεκριμένα, οι συνδέσεις ασύρματου δικτύου περιλαμβάνουν διαφορετικές μεθόδους εγκατάστασης από τις ενσύρματες.

Κατά γενικό κανόνα, είναι καλύτερο να ρυθμίσετε πρώτα το κέντρο του δικτύου - συνήθως το δρομολογητή - και στη συνέχεια να διαμορφώσετε κάθε έναν από τους υπολογιστές και άλλες συσκευές για να ενταχθούν στο δίκτυο ένα κάθε φορά. Στην περίπτωση των ενσύρματων συσκευών, χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο Ethernet για να συνδέσετε κάθε συσκευή στο δρομολογητή. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρονικό φροντιστήριο οικιακών ασύρματων οικιακών δικτύων για καθοδήγηση κατά τη συναρμολόγηση ασύρματου δικτύου. Για παράδειγμα, πολλά smartphones και tablet έχουν μια ενότητα Ρυθμίσεις με μια καταχώρηση Wi-Fi . Κοιτάξτε εκεί για να δείτε αν η συσκευή εντοπίζει την παρουσία του ασύρματου δικτύου σας. Θα πρέπει να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή την πρώτη φορά που θα συνδεθείτε στο νέο δίκτυο και στη συνέχεια η συσκευή σας θα συνδεθεί όποτε είναι αυτόματα στην περιοχή του δικτύου.

Ασφάλεια οικιακού δικτύου

Η σύνδεση ενός οικιακού δικτύου με το Διαδίκτυο μπορεί να είναι επικίνδυνη. Εάν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πληροφορίες στο δημόσιο διαδίκτυο, είναι πιθανό οι άνθρωποι στο διαδίκτυο να έχουν πρόσβαση και στις πληροφορίες σας. Ευτυχώς, πολλές τεχνολογίες είναι διαθέσιμες για να διατηρήσουν το οικιακό σας δίκτυο ασφαλές από τους χάκερ. Κατώτατη γραμμή: Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας δικτύου θα πρέπει να εγκατασταθούν στο οικείο δίκτυο του καθενός.

Οι δρομολογητές διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας τα οποία συχνά ενεργοποιούνται αυτόματα. Ελέγξτε την τεκμηρίωση που συνοδεύει το δρομολογητή σας για να επιβεβαιώσετε αυτό. Αυτή είναι η πρώτη και πιο αποτελεσματική γραμμή άμυνας απέναντι στους επιτιθέμενους στο διαδίκτυο. Επίσης, η χρήση τείχους προστασίας σε μεμονωμένες συσκευές παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας. Στην περίπτωση κινητών συσκευών που απομακρύνονται από το προστατευμένο οικιακό δίκτυο, τα τείχη προστασίας και το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι απαραίτητα.

Αντιμετώπιση προβλημάτων οικιακού δικτύου

Η εγκατάσταση ενός οικιακού δικτύου για πρώτη φορά μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά η απογοήτευση περνά όταν τα βασικά είναι κατανοητά και το σύστημά σας εκτελείται. Αν είστε νέοι σε αυτό και δεν αισθάνεστε να χτίσετε το δίκτυό σας, καλέστε μία από τις υπηρεσίες που θα έρθουν στο σπίτι σας για να ρυθμίσετε το δίκτυό σας για εσάς. Μόλις ένα δίκτυο έχει ρυθμιστεί σωστά με κάθε συσκευή, θα πρέπει να τρέχει στο παρασκήνιο για τα επόμενα χρόνια χωρίς καμία προσπάθεια από εσάς. Αφού εξοικειωθείτε με τη δικτύωση και τι λειτουργεί καλύτερα στο σπίτι σας, ίσως θελήσετε να ανατρέξετε σε αναβαθμίσεις για το οικιακό σας δίκτυο .