Πώς να επανεκκινήσετε το πλάσμα του KDE χωρίς να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή

Απόδειξη με έγγραφα

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να κάνετε επανεκκίνηση του περιβάλλοντος επιφάνειας εργασίας του Plasma KDE χωρίς να χρειάζεται να επανεκκινήσετε ολόκληρο τον υπολογιστή.

Γενικά, αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να κάνετε τακτικά, αλλά εάν τρέχετε μια διανομή Linux με την επιφάνεια εργασίας του KDE και αφήνετε τον υπολογιστή σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε ίσως βρείτε ότι η επιφάνεια εργασίας είναι λίγο αργή μετά από μερικές ημέρες.

Τώρα, πολλοί άνθρωποι θα δαγκώσουν τη σφαίρα και θα επανεκκινήσουν τον υπολογιστή, αλλά αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας ως διακομιστή οποιουδήποτε είδους τότε αυτό ίσως να μην είναι η προτιμώμενη λύση.

Πώς να κάνετε επανεκκίνηση του KDE Plasma 4

Η επανεκκίνηση της επιφάνειας εργασίας του Plasma KDE διαφέρει ανάλογα με την έκδοση της επιφάνειας εργασίας που εκτελείτε.

Πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Alt και T για να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού και να εισαγάγετε τις ακόλουθες εντολές:

killall plasma-desktop
kstart plasma-desktop

Η πρώτη εντολή θα σκοτώσει την τρέχουσα επιφάνεια εργασίας. Η δεύτερη εντολή θα την επανεκκινήσει.

Πώς να κάνετε επανεκκίνηση του KDE Plasma 5

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να επανεκκινήσετε την επιφάνεια εργασίας Plasma 5.

Αρχικά, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού πατώντας τα πλήκτρα Alt και T ταυτόχρονα.

Τώρα εισαγάγετε τις ακόλουθες εντολές:

killall plasmashell
kstart plasmashell

Η πρώτη εντολή θα σκοτώσει την τρέχουσα επιφάνεια εργασίας και η δεύτερη εντολή θα την κάνει επανεκκίνηση.

Ο δεύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε πάλι την επιφάνεια εργασίας του KDE Plasma 5 είναι να εκτελέσετε τις ακόλουθες εντολές:

kquitapp5 plasmashell
kstart plasmashell

Σημειώστε ότι δεν χρειάζεται να εκτελέσετε τις εντολές σε ένα τερματικό και ίσως είναι προτιμότερο να δοκιμάσετε τα εξής:

Πατήστε τα πλήκτρα Alt και F2, τα οποία θα εμφανίσουν ένα πλαίσιο όπου μπορείτε να εισάγετε μια εντολή.

Τώρα πληκτρολογήστε αυτήν την εντολή:

kquitapp5 plasmashell && kstart plasmashell

Αυτό είναι μακράν ο απλούστερος τρόπος και η προτιμώμενη μέθοδος μου για την επανεκκίνηση της επιφάνειας εργασίας Plasma.

Τι συμβαίνει όταν τρέχετε τον Killall

Καθώς αυτός ο οδηγός δείχνει ότι η εντολή killall σάς επιτρέπει να σκοτώσετε όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με το όνομα που δώσατε.

Αυτό σημαίνει ότι εάν εκτελείτε 3 παρουσίες του Firefox και εκτελέσετε την ακόλουθη εντολή τότε όλες οι τρέχουσες εμφανίσεις του Firefox θα κλείσουν.

killall firefox

Αυτό είναι χρήσιμο όταν προσπαθείτε να σκοτώσετε την επιφάνεια εργασίας Plasma επειδή θέλετε μόνο 1 να τρέξει και η εντολή killall θα βεβαιωθεί ότι δεν τρέχει τίποτα άλλο όταν εκτελείτε την επόμενη εντολή kstart.

Τι συμβαίνει κατά την εκτέλεση του KQuitapp5

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εντολή kquitapp5 εκτελώντας τα εξής σε ένα παράθυρο τερματικού:

kquitapp5 -h

Αυτό εμφανίζει τη βοήθεια για την εντολή kquitapp5.

Η περιγραφή στην εντολή βοήθειας για το kquitapp5 έχει ως εξής:

κλείστε εύκολα μια εφαρμογή με δυνατότητα d-bus

Κάντε κλικ εδώ για να κατανοήσετε τι είναι η εφαρμογή με δυνατότητα d-bus.

Ουσιαστικά η επιφάνεια εργασίας του Plasma KDE είναι d-bus ενεργοποιημένη και επομένως μπορείτε να δώσετε το όνομα της εφαρμογής που τρέχει την επιφάνεια εργασίας Plasma στο kquitapp5 για να την σταματήσει. Στα παραπάνω παραδείγματα το όνομα της αίτησης είναι plasmashell.

Η εντολή kquitapp5 δέχεται δύο διακόπτες:

Τι συμβαίνει όταν εκτελείτε το KStart

Η εντολή kstart σάς επιτρέπει να ξεκινήσετε εφαρμογές με ειδικές ιδιότητες παραθύρου.

Στην περίπτωσή μας, χρησιμοποιούμε το kstart απλά για να επανεκκινήσετε την εφαρμογή Plasmashell.

Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το kstart για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή και μπορείτε να ορίσετε διαφορετικές παραμέτρους έτσι ώστε το παράθυρο να εμφανίζεται με κάποιο τρόπο.

Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε το παράθυρο να εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια εργασίας ή σε όλους τους επιτραπέζιους υπολογιστές ή μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την εφαρμογή, να την κάνετε ολόκληρη την οθόνη, να την τοποθετήσετε πάνω σε άλλα παράθυρα ή κάτω από άλλα παράθυρα.

Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιήσετε το kstart και όχι μόνο να εκτελέσετε το όνομα της εφαρμογής;

Χρησιμοποιώντας το kstart τρέχετε το κέλυφος πλάσματος ως ανεξάρτητη υπηρεσία και δεν συνδέεται με το τερματικό με κανέναν τρόπο.

Δοκιμάστε αυτό. Ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

kquitapp5 plasmamashell && plasmashell &

Η επιφάνεια εργασίας θα σταματήσει και θα επανεκκινηθεί.

Τώρα κλείστε το παράθυρο του τερματικού.

Η επιφάνεια εργασίας θα κλείσει ξανά.

Μην ανησυχείτε ότι μπορείτε εύκολα να την επανεκκινήσετε ξανά. Απλά πατήστε Alt και F2 και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

kstart plasmashell

Περίληψη

Αυτό δεν πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να κάνετε τακτικά αλλά αξίζει να γνωρίζετε ιδιαίτερα αν τρέχετε το περιβάλλον εργασίας του KDE σε ένα μηχάνημα που είναι ενεργοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.