Πώς να αποφύγετε την ασφάλεια του ασύρματου δρομολογητή σας

Ίσως να μην είναι αδιάβροχο, αλλά τουλάχιστον ανθεκτικό στο χάος

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικά τέτοιο πράγμα όπως το hack-proof ή hacker-proof , ακριβώς όπως δεν υπάρχει τίποτα έξω εκεί που είναι εντελώς αδιάβροχο . Ως εκ τούτου, σε αυτό το άρθρο πρόκειται να συζητήσουμε την κατασκευή του ασύρματου δρομολογητή σας ως ανθεκτικότερο στους χάκερς . Ο ασύρματος δρομολογητής σας είναι ένας πρωταρχικός στόχος για τους χάκερ που θέλουν να διεισδύσουν στο δίκτυό σας ή να ξεφορτωθούν τη σύνδεση Wi-Fi . Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε τον ασύρματο δρομολογητή σας πιο δύσκολο να σπάσει:

Ενεργοποίηση ασύρματης κρυπτογράφησης WPA2. Δημιουργήστε ένα ισχυρό όνομα δικτύου SSID και αναμεταδότη κλειδί

Αν δεν χρησιμοποιείτε κρυπτογράφηση Wi-Fi Protected Access (WPA2) για να προστατέψετε το ασύρματο δίκτυό σας , τότε ίσως αφήσετε την πόρτα σας ανοιχτή, επειδή οι χάκερ μπορούν ουσιαστικά να περπατήσουν δεξιά στο δίκτυό σας. Αν χρησιμοποιείτε ξεπερασμένη ασφάλεια WEP ( Wired Equivalent Privacy ), η οποία είναι εύκολα κατεστραμμένη σε δευτερόλεπτα από τους περισσότερους χάκερ , θα πρέπει να εξετάσετε την αναβάθμιση σε WPA2. Οι παλαιότεροι δρομολογητές μπορεί να χρειαστούν αναβάθμιση υλικολογισμικού για να προσθέσουν λειτουργικότητα WPA2 . Ελέγξτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή του δρομολογητή για να μάθετε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε την ασύρματη κρυπτογράφηση WPA2 στο δρομολογητή σας.

Θα χρειαστεί επίσης να δημιουργήσετε ένα ισχυρό SSID (όνομα ασύρματου δικτύου). Εάν χρησιμοποιείτε το προεπιλεγμένο όνομα δικτύου του δρομολογητή σας (δηλ. Linksys, Netgear, DLINK κ.λπ.), τότε διευκολύνετε τους χάκερ να χάσουν το δίκτυό σας. Χρησιμοποιώντας ένα προεπιλεγμένο SSID ή ένα συνηθισμένο βοηθάει τους hackers στην προσπάθειά τους να σπάσουν την κρυπτογράφηση επειδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν πίνακες rainbowbow που έχουν συσχετιστεί με κοινά SSID ονόματα για να σπάσουν την ασύρματη κρυπτογράφηση.

Δημιουργήστε ένα μακρύ και τυχαίο όνομα SSID παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να το θυμηθείτε. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης για το κλειδί που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει για να αποθαρρύνετε περαιτέρω τις προσπάθειες hacking.

Ενεργοποιήστε το τείχος προστασίας του ασύρματου δρομολογητή σας

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ενσωματωμένου τείχους προστασίας του ασύρματου δρομολογητή σας. Η ενεργοποίηση του τείχους προστασίας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το δίκτυό σας λιγότερο ορατό στους χάκερ που αναζητούν στόχους στο διαδίκτυο. Πολλά τείχη προστασίας που βασίζονται σε δρομολογητές έχουν "λειτουργία μυστικότητας" που μπορείτε να ενεργοποιήσετε για να μειώσετε την ορατότητα του δικτύου σας. Θα θελήσετε επίσης να ελέγξετε το τείχος προστασίας για να βεβαιωθείτε ότι το έχετε διαμορφώσει σωστά.

Χρησιμοποιήστε μια κρυπτογραφημένη προσωπική υπηρεσία VPN στο επίπεδο δρομολογητή

Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα αποτελούσαν μια πολυτέλεια που μόνο οι μεγάλες εταιρείες μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Τώρα μπορείτε να αγοράσετε την προσωπική σας υπηρεσία VPN για μια μικρή μηνιαία αμοιβή. Ένα προσωπικό VPN είναι ένα από τα μεγαλύτερα οδοφράγματα που μπορείτε να ρίξετε σε έναν χάκερ.

Ένα προσωπικό VPN έχει τη δυνατότητα να ανώνυμα την πραγματική σας θέση με μια διεύθυνση IP με εξουσιοδότηση και μπορεί επίσης να τοποθετήσει έναν τοίχο ισχυρής κρυπτογράφησης για να προστατεύσει την κυκλοφορία του δικτύου σας. Μπορείτε να αγοράσετε προσωπική υπηρεσία VPN από πωλητές όπως WiTopia, StrongVPN και άλλους για μόλις 10 δολάρια το μήνα ή λιγότερο από τον Ιανουάριο του 2018.

Εάν ο δρομολογητής σας υποστηρίζει προσωπική υπηρεσία VPN στο επίπεδο του δρομολογητή, τότε αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος για την υλοποίηση ενός προσωπικού VPN, καθώς σας επιτρέπει να κρυπτογραφήσετε όλη την κυκλοφορία που εισέρχεται και εξέρχεται από το δίκτυό σας χωρίς την ταλαιπωρία της εγκατάστασης λογισμικού πελάτη VPN στους υπολογιστές σας. Η χρήση της προσωπικής υπηρεσίας VPN στο επίπεδο του δρομολογητή παίρνει επίσης το βάρος της διαδικασίας κρυπτογράφησης από τους υπολογιστές-πελάτες σας και άλλες συσκευές. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα προσωπικό VPN στο επίπεδο δρομολογητή, ελέγξτε αν ο δρομολογητής σας είναι ικανός για VPN. Η Buffalo Technologies έχει αρκετούς δρομολογητές με αυτή τη δυνατότητα, όπως και άλλοι κατασκευαστές δρομολογητών.

Απενεργοποιήστε τον Διαχειριστή μέσω ασύρματης λειτουργίας στο δρομολογητή σας

Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε τους χάκερς από το να σας ενοχλούν με τον ασύρματο δρομολογητή σας είναι να απενεργοποιήσετε τον διαχειριστή μέσω ασύρματης ρύθμισης. Όταν απενεργοποιείτε τον διαχειριστή μέσω ασύρματης λειτουργίας στο δρομολογητή σας, το κάνει αυτό, ώστε μόνο κάποιος που είναι φυσικά συνδεδεμένος στο δρομολογητή σας μέσω καλωδίου Ethernet να έχει πρόσβαση στις λειτουργίες διαχείρισης του ασύρματου δρομολογητή σας. Αυτό βοηθάει στην αποφυγή κάποιου χρήστη να οδηγεί από το σπίτι σας και να έχει πρόσβαση στις διοικητικές λειτουργίες του δρομολογητή σας εάν έχει παραβιάσει την κρυπτογράφηση Wi-Fi.

Δεδομένου ότι έχετε αρκετό χρόνο και πόρους, ένας χάκερ μπορεί να εξακολουθεί να είναι σε θέση να εισβάλλει στο δίκτυό σας, αλλά λαμβάνοντας τα παραπάνω βήματα θα κάνει το δίκτυό σας πιο δύσκολο, ελπίζοντας ότι θα απογοητεύσει τους χάκερς και θα τους αναγκάσει να προχωρήσουν σε έναν ευκολότερο στόχο.