Τι σημαίνει η προστατευμένη πρόσβαση Wi-Fi;

Ορισμός και επεξήγηση WPA

Το WPA σημαίνει Wi-Fi Protected Access και αποτελεί τεχνολογία ασφάλειας για δίκτυα Wi-Fi . Αναπτύχθηκε ως απάντηση στις αδυναμίες του WEP (Wired Equivalent Privacy) , και ως εκ τούτου βελτιώνει τα χαρακτηριστικά ελέγχου ταυτότητας και κρυπτογράφησης του WEP.

Το WPA2 είναι μια αναβαθμισμένη μορφή WPA. κάθε προϊόν που έχει πιστοποιηθεί με Wi-Fi έπρεπε να χρησιμοποιεί το WPA2 από το 2006.

Συμβουλή: Ανατρέξτε στην ενότητα Τι είναι τα WEP, WPA και WPA2; Ποια είναι η καλύτερη; για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σύγκρισης του WPA με το WPA2 και το WEP.

Σημείωση: Το WPA είναι επίσης συντομογραφία για τον Windows Performance Analyzer, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την ασύρματη ασφάλεια.

Χαρακτηριστικά WPA

Το WPA παρέχει ισχυρότερη κρυπτογράφηση από την WEP μέσω της χρήσης μιας από τις δύο βασικές τεχνολογίες: TKIP και Advanced Standard Encryption Standard (AES) . Το WPA περιλαμβάνει επίσης ενσωματωμένη υποστήριξη ελέγχου ταυτότητας που δεν προσφέρει το WEP.

Ορισμένες εφαρμογές του WPA επιτρέπουν στους πελάτες WEP να συνδέονται επίσης στο δίκτυο, αλλά η ασφάλεια περιορίζεται στη συνέχεια σε επίπεδα WEP για όλες τις συνδεδεμένες συσκευές.

Το WPA περιλαμβάνει υποστήριξη για εξυπηρετήσεις ελέγχου ταυτότητας που ονομάζονται διακομιστές υπηρεσίας εξυπηρέτησης χρηστών απομακρυσμένης ταυτότητας (Authentication Dial-In) ή διακομιστές RADUIS. Αυτός ο διακομιστής έχει πρόσβαση σε διαπιστευτήρια συσκευής, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πιστοποιούνται πριν συνδεθούν στο δίκτυο και να μπορούν επίσης να περιέχουν μηνύματα EAP (Extensible Authentication Protocol).

Μόλις μια συσκευή συνδεθεί με επιτυχία σε ένα δίκτυο WPA, τα κλειδιά παράγονται μέσω μιας τετράπολης χειραψίας που λαμβάνει χώρα με το σημείο πρόσβασης (συνήθως δρομολογητή ) και τη συσκευή.

Όταν χρησιμοποιείται κρυπτογράφηση TKIP, συμπεριλαμβάνεται ένας κώδικας ακεραιότητας μηνύματος (MIC) για να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα δεν είναι πλαστά. Αντικαθιστά την ασθενέστερη εγγύηση πακέτων του WEP που ονομάζεται έλεγχος κυκλικού πλεονασμού (CRC).

Τι είναι το WPA-PSK;

Μια παραλλαγή του WPA, που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε οικιακά δίκτυα, καλείται WPA Pre Shared Key ή WPA-PSK. Είναι μια απλοποιημένη, αλλά ακόμα ισχυρή μορφή WPA.

Με το WPA-PSK και παρόμοιο με το WEP, έχει οριστεί ένα στατικό κλειδί ή μια φράση πρόσβασης , αλλά χρησιμοποιεί το TKIP. Το WPA-PSK αλλάζει αυτόματα τα πλήκτρα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για να δυσκολευτεί πολύ περισσότερο για τους hackers να τα βρουν και να τα εκμεταλλευτούν.

Εργασία με το WPA

Επιλογές για τη χρήση του WPA εμφανίζονται κατά τη σύνδεση σε ασύρματο δίκτυο καθώς και κατά τη ρύθμιση ενός δικτύου για σύνδεση με άλλους.

Το WPA σχεδιάστηκε για να υποστηρίζεται σε συσκευές προ-WPA, όπως αυτές που χρησιμοποιούν WEP, αλλά μερικοί μόνο συνεργάζονται με το WPA μετά την αναβάθμιση του υλικολογισμικού και άλλοι απλά ασύμβατοι.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ενεργοποίησης του WPA σε ασύρματο δίκτυο και τον τρόπο διαμόρφωσης της υποστήριξης WPA στα Microsoft Windows αν χρειάζεστε βοήθεια.

Τα προ-κοινόχρηστα κλειδιά WPA εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις, παρόλο που το πρωτόκολλο είναι πιο ασφαλές από το WEP. Είναι λοιπόν σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η φράση πρόσβασης είναι αρκετά δυνατή ώστε να παρακάμπτει τις επιθέσεις βίαιης δύναμης.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος δημιουργίας ισχυρού κωδικού πρόσβασης για μερικές συμβουλές και στοχεύστε για περισσότερους από 20 χαρακτήρες για τον κωδικό πρόσβασης WPA.