Εισαγωγή στα πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου 60 GHz

Στον κόσμο των πρωτοκόλλων ασύρματου δικτύου , μερικά έχουν σχεδιαστεί για να τρέχουν σε πολύ υψηλές συχνότητες σηματοδότησης με στόχο να υποστηρίζουν τις υψηλότερες δυνατές ταχύτητες δεδομένων για ασύρματες επικοινωνίες.

Τι είναι το πρωτόκολλο των 60 GHz;

Αυτή η κατηγορία ασύρματων πρωτοκόλλων λειτουργεί σε ζώνη σηματοδότησης (περιοχή) γύρω στα 60 Gigahertz (GHz) . (Σημειώστε ότι η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη: αυτά τα πρωτόκολλα μπορούν να επικοινωνούν σε συχνότητες τόσο χαμηλές όσο 57 GHz και έως και 64 GHz). Αυτές οι συχνότητες είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται από άλλα ασύρματα πρωτόκολλα, όπως LTE (0,7 GHz έως 2,6 GHz) ή Wi-Fi (2,4 GHz ή 5 GHz). Αυτή η βασική διαφορά έχει ως αποτέλεσμα τα συστήματα των 60 GHz να έχουν ορισμένα τεχνικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλα πρωτόκολλα δικτύου, όπως Wi-Fi, αλλά και ορισμένους περιορισμούς.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των πρωτοκόλλων των 60 GHz

Τα πρωτόκολλα των 60 GHz χρησιμοποιούν αυτές τις υψηλές συχνότητες για να αυξήσουν το εύρος ζώνης δικτύου και τους αποτελεσματικούς ρυθμούς δεδομένων που μπορούν να υποστηρίξουν. Αυτά τα πρωτόκολλα είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για ροή βίντεο υψηλής ποιότητας, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μεταφορές δεδομένων γενικού σκοπού. Σε σύγκριση με τα δίκτυα Wi-Fi που υποστηρίζουν μέγιστες ταχύτητες δεδομένων μεταξύ 54 Mbps και περίπου 300 Mbps, τα πρωτόκολλα 60 GHz υποστηρίζουν ταχύτητες άνω των 1000 Mbps. Αν και το βίντεο υψηλής ευκρίνειας μπορεί να μεταδοθεί μέσω Wi-Fi, απαιτεί κάποια συμπίεση δεδομένων που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του βίντεο. δεν απαιτείται τέτοια συμπίεση στις συνδέσεις 60 GHz.

Σε αντάλλαγμα για αυξημένη ταχύτητα, τα πρωτόκολλα 60 Gbps θυσιάζουν την περιοχή δικτύου. Μια τυπική σύνδεση ασύρματου πρωτοκόλλου 60 Gbps μπορεί να λειτουργεί μόνο σε αποστάσεις των 30 ποδιών (περίπου 10 μέτρα) ή λιγότερο. Τα ραδιοσήματα εξαιρετικά υψηλής συχνότητας δεν είναι σε θέση να περάσουν από τα περισσότερα φυσικά εμπόδια και έτσι οι εσωτερικές συνδέσεις περιορίζονται γενικά σε ένα μόνο δωμάτιο. Από την άλλη πλευρά, το πολύ μειωμένο εύρος αυτών των ραδιοφωνικών σταθμών σημαίνει επίσης ότι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παρεμβαίνουν σε άλλα κοντινά δίκτυα των 60 GHz και καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους ξένους την απομόνωση και την ασφάλεια του δικτύου.

Οι κυβερνητικοί ρυθμιστικοί οργανισμοί διαχειρίζονται τη χρήση 60 GHz σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά γενικά δεν απαιτούν άδεια χρήσης συσκευών, σε αντίθεση με ορισμένες άλλες ζώνες σημάτων. Όντας ένα φάσμα χωρίς άδεια , τα 60 GHz αντιπροσωπεύουν ένα πλεονέκτημα κόστους και χρόνου από την αγορά για τους κατασκευαστές εξοπλισμού που με τη σειρά τους ωφελούν τους καταναλωτές. Αυτά τα ραδιόφωνα τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη ισχύ από άλλα είδη ασύρματων πομπών.

WirelessHD

Μια βιομηχανική ομάδα δημιούργησε το πρώτο πρότυπο πρωτόκολλο 60 GHz, WirelessHD, ειδικά για την υποστήριξη streaming βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Η έκδοση 1.0 του προτύπου που ολοκληρώθηκε το 2008 υποστηρίζει ρυθμούς δεδομένων 4 Gbps , ενώ η έκδοση 1.1 βελτιώνει την υποστήριξη σε 28 Gbps κατ 'ανώτατο όριο. Το UltraGig είναι ένα συγκεκριμένο εμπορικό σήμα για την τεχνολογία βασισμένη σε πρότυπα WirelessHD από μια εταιρεία που ονομάζεται Silicon Image.

WiGig

Το ασύρματο πρότυπο WiGig 60 GHz (επίσης γνωστό ως IEEE 802.11ad ) που ολοκληρώθηκε το 2010 υποστηρίζει ταχύτητες δεδομένων μέχρι 7 Gbps. Εκτός από την υποστήριξη ροής βίντεο, οι προμηθευτές δικτύωσης έχουν χρησιμοποιήσει το WiGig ως ασύρματη αντικατάσταση για καλωδίωση οθονών βίντεο και άλλων περιφερειακών υπολογιστών. Ένα βιομηχανικό σώμα που ονομάζεται Wireless Gigabit Alliance επιβλέπει την ανάπτυξη της τεχνολογίας WiGig.

Τα WiGig και WirelessHD θεωρούνται ευρέως ανταγωνιστικές τεχνολογίες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η WiGig μπορεί να αντικαταστήσει κάποια στιγμή την τεχνολογία Wi-Fi, αν και αυτό θα απαιτούσε την επίλυση των προβλημάτων περιορισμού της εμβέλειας.