Οδηγός για πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου

Οι άνθρωποι μερικές φορές αναφέρονται στην ασύρματη δικτύωση ως "Wi-Fi" ακόμη και όταν το δίκτυο χρησιμοποιεί ένα εντελώς άσχετο είδος ασύρματης τεχνολογίας. Ενώ μπορεί να φαίνεται ιδανικό ότι όλες οι ασύρματες συσκευές του κόσμου θα χρησιμοποιούν ένα κοινό πρωτόκολλο δικτύου, όπως το Wi-Fi, τα σημερινά δίκτυα υποστηρίζουν αντ 'αυτού μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτοκόλλων. Ο λόγος: Κανένα πρωτόκολλο που υπάρχει δεν παρέχει τη βέλτιστη λύση για όλες τις διαφορετικές εφαρμογές ασύρματων χρηστών που θέλουν. Μερικοί είναι καλύτερα βελτιστοποιημένοι για τη διατήρηση της μπαταρίας σε κινητές συσκευές, ενώ άλλες προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες ή πιο αξιόπιστες και συνδέσεις μεγαλύτερης απόστασης.

Τα παρακάτω πρωτόκολλα ασύρματου δικτύου έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα σε καταναλωτικές συσκευές ή / και επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

LTE

Πριν από τα νεότερα smartphones υιοθέτησαν την ασύρματη δικτύωση τέταρτης γενιάς ("4G"), τα τηλέφωνα χρησιμοποίησαν μια ζαλιστική ποικιλία πρωτόκολλων κυψελοειδικής επικοινωνίας παλαιότερης γενιάς με ονόματα όπως HSDPA , GPRS και EV-DO . Οι φορείς τηλεπικοινωνιών και η βιομηχανία έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά για να αναβαθμίσουν πύργους κυψελών και άλλο εξοπλισμό δικτύου για να υποστηρίξουν την 4G, τυποποιώντας ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που ονομάζεται Long Term Evolution (LTE) που ξεκίνησε ως δημοφιλής υπηρεσία το 2010.

Η τεχνολογία LTE σχεδιάστηκε για να βελτιώσει σημαντικά τα χαμηλά ποσοστά δεδομένων και τα προβλήματα περιαγωγής με παλαιότερα πρωτόκολλα τηλεφώνου. Το πρωτόκολλο μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 100 Mbps δεδομένων, αν και το εύρος ζώνης δικτύου ρυθμίζεται κανονικά σε επίπεδα κάτω από 10 Mbps για μεμονωμένους χρήστες. Λόγω του σημαντικού κόστους του εξοπλισμού, καθώς και μερικές κυβερνητικές ρυθμιστικές προκλήσεις, οι τηλεφωνικοί αερομεταφορείς δεν έχουν ακόμη αναπτύξει LTE σε πολλές τοποθεσίες. Το LTE δεν είναι επίσης κατάλληλο για οικιακή και άλλη τοπική δικτύωση , που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει μεγαλύτερο αριθμό πελατών σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις (και αντίστοιχο υψηλότερο κόστος). Περισσότερο "

Wi-Fi

Το Wi-Fi συνδέεται ευρέως με την ασύρματη δικτύωση, καθώς έχει γίνει το de facto πρότυπο για τα οικιακά δίκτυα και τα δημόσια δίκτυα hotspot . Το Wi-Fi έγινε δημοφιλές από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως το απαιτούμενο υλικό δικτύωσης για να καταστεί δυνατή η ευρεία διάδοση των υπολογιστών, των εκτυπωτών και άλλων καταναλωτικών συσκευών και των υποστηριζόμενων ρυθμών δεδομένων σε αποδεκτά επίπεδα (από 11 Mbps έως 54 Mbps και παραπάνω).

Παρόλο που το Wi-Fi μπορεί να εκτελεστεί σε μεγάλες αποστάσεις σε προσεκτικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα, το πρωτόκολλο περιορίζεται στην πράξη σε ενιαία οικιστικά ή εμπορικά κτίρια και υπαίθριους χώρους σε σύντομες αποστάσεις με τα πόδια. Οι ταχύτητες Wi-Fi είναι επίσης χαμηλότερες από αυτές για ορισμένα άλλα ασύρματα πρωτόκολλα. Οι κινητές συσκευές υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τόσο το Wi-Fi όσο και το LTE (συν μερικά παλαιότερα κυτταρικά πρωτόκολλα) για να παρέχουν στους χρήστες μεγαλύτερη ευελιξία στα είδη δικτύων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας Wi-Fi Protected Access προσθέτουν δυνατότητες ελέγχου ταυτότητας δικτύου και κρυπτογράφησης δεδομένων σε δίκτυα Wi-Fi. Συγκεκριμένα, το WPA2 συνιστάται να χρησιμοποιείται σε οικιακά δίκτυα για να εμποδίζει μη εξουσιοδοτημένα μέρη να συνδεθούν στο δίκτυο ή να παρακολουθήσουν προσωπικά δεδομένα που αποστέλλονται μέσω του αέρα.

Bluetooth

Ένα από τα παλαιότερα ασύρματα πρωτόκολλα που είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμα, δημιουργήθηκε το Bluetooth κατά τη δεκαετία του 1990 για το συγχρονισμό των δεδομένων μεταξύ των τηλεφώνων και των άλλων συσκευών με μπαταρίες. Το Bluetooth απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει από Wi-Fi και τα περισσότερα ασύρματα πρωτόκολλα. Σε αντάλλαγμα, οι συνδέσεις Bluetooth λειτουργούν μόνο σε σχετικά μικρές αποστάσεις, συχνά 30 πόδια (10 m) ή λιγότερο και υποστηρίζουν σχετικά χαμηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, συνήθως 1-2 Mbps. Το Wi-Fi έχει αντικαταστήσει το Bluetooth σε κάποιο νεότερο εξοπλισμό, αλλά πολλά τηλέφωνα σήμερα υποστηρίζουν και τα δύο αυτά πρωτόκολλα. Περισσότερο "

Πρωτόκολλα 60 GHz - WirelessHD και WiGig

Μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στα δίκτυα υπολογιστών είναι η ροή δεδομένων βίντεο και πολλά ασύρματα πρωτόκολλα που λειτουργούν σε συχνότητες Gigahertz (GHz) 60 έχουν κατασκευαστεί για να υποστηρίξουν καλύτερα αυτό και άλλες χρήσεις που απαιτούν μεγάλο εύρος ζώνης δικτύου. Δύο διαφορετικά βιομηχανικά πρότυπα που ονομάζονται WirelessHD και WiGig δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του 2000 και με τη χρήση τεχνολογίας 60 GHz για την υποστήριξη ασύρματων συνδέσεων υψηλού εύρους ζώνης: η WiGig προσφέρει μεταξύ 1 και 7 Gbps εύρους ζώνης ενώ το WirelessHD υποστηρίζει μεταξύ 10 και 28 Gbps.

Αν και η βασική ροή βίντεο μπορεί να γίνει μέσω δικτύων Wi-Fi, οι βέλτιστες ροές βίντεο υψηλής ευκρίνειας απαιτούν τις υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων που προσφέρουν αυτά τα πρωτόκολλα. Οι πολύ υψηλές συχνότητες σηματοδοσίας των WirelessHD και WiGig σε σύγκριση με το Wi-Fi (60 GHz έναντι 2.4 ή 5 GHz) περιορίζουν σημαντικά το εύρος σύνδεσης, γενικά μικρότερο από το Bluetooth και συνήθως σε ένα μόνο δωμάτιο (δεδομένου ότι τα σήματα 60 GHz δεν διεισδύουν αποτελεσματικά στους τοίχους ). Περισσότερο "

Ασύρματα πρωτόκολλα αυτοματισμού οικιακής χρήσης - Z-Wave και Zigbee

Διάφορα πρωτόκολλα δικτύου έχουν δημιουργηθεί για να υποστηρίξουν τα συστήματα αυτοματισμού στο σπίτι που επιτρέπουν τον τηλεχειρισμό των φώτων, των οικιακών συσκευών και των μικροσυσκευών των καταναλωτών. Δύο εξέχοντα ασύρματα πρωτόκολλα για οικιακό αυτοματισμό είναι τα Z-Wave και Zigbee . Για να επιτευχθεί η εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται στα περιβάλλοντα αυτοματισμού, αυτά τα πρωτόκολλα και το σχετικό υλικό τους υποστηρίζουν μόνο χαμηλές ταχύτητες δεδομένων - 0,25 Mbps για το Zigbee και μόνο περίπου 0,01 Mbps για το Z-Wave. Ενώ οι εν λόγω ρυθμοί δεδομένων είναι προφανώς ακατάλληλοι για δικτύωση γενικού σκοπού, αυτές οι τεχνολογίες λειτουργούν καλά ως διασυνδέσεις με καταναλωτικά gadget που έχουν απλές και περιορισμένες απαιτήσεις επικοινωνίας. Περισσότερο "