Τι είναι το EV-DO και τι κάνει;

Το EV-DO είναι ένα πρωτόκολλο δικτύου υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιείται για ασύρματες επικοινωνίες δεδομένων, κυρίως πρόσβαση στο Internet και θεωρείται ευρυζωνική τεχνολογία όπως οι υπηρεσίες Internet DSL ή καλωδιακού μόντεμ .

Ορισμένες κατηγορίες κινητών τηλεφώνων υποστηρίζουν το EV-DO. Αυτά τα τηλέφωνα μπορεί να είναι διαθέσιμα από διάφορους φορείς τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Sprint και Verizon στις ΗΠΑ Υπάρχουν διάφοροι προσαρμογείς PCMCIA και εξωτερικό υλικό μόντεμ για να επιτρέπουν laptops και φορητές συσκευές για EV-DO.

Πόσο γρήγορη είναι η EV-DO;

Το πρωτόκολλο EV-DO χρησιμοποιεί ασύμμετρη επικοινωνία , διαθέτοντας μεγαλύτερο εύρος ζώνης για λήψεις από ό, τι για μεταφορτώσεις. Το αρχικό πρότυπο EVDO Revision 0 υποστηρίζει ρυθμούς δεδομένων 2,4 Mbps , αλλά μόνο 0,15 Mbps (περίπου 150 Kbps).

Μια βελτιωμένη έκδοση του EV-DO που ονομάζεται Αναθεώρηση Α, αυξάνει τις ταχύτητες λήψης μέχρι 3,1 Mbps και φορτώνει στα 0,8 Mbps (800 Kbps). Οι νεώτερες τεχνολογίες EV-DO Revision B και Revision C υποστηρίζουν σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες δεδομένων, συγκεντρώνοντας το εύρος ζώνης από πολλά ασύρματα κανάλια. Το πρώτο EV-DO rev B ξεκίνησε το 2010 με υποστήριξη για λήψεις μέχρι 14,7 Mbps.

Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα πρωτόκολλα δικτύου , οι θεωρητικές μέγιστες ταχύτητες δεδομένων EV-DO δεν επιτυγχάνονται στην πράξη. Τα δίκτυα πραγματικού κόσμου μπορούν να λειτουργούν με 50% ή λιγότερες από τις ονομαστικές ταχύτητες.

Επίσης γνωστό ως: EVDO, Evolution Optimized Data, Evolution Data Only