Κατανόηση της τεχνολογίας συμμετρικής και ασύμμετρης δικτύωσης

Οι περισσότεροι δρομολογητές οικιακής χρήσης χρησιμοποιούν ασύμμετρη τεχνολογία

Σε ένα συμμετρικό δίκτυο υπολογιστών, όλες οι συσκευές μεταδίδουν και λαμβάνουν δεδομένα με ίσους ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά, τα ασύμμετρα δίκτυα υποστηρίζουν δυσανάλογα μεγαλύτερο εύρος ζώνης προς τη μία κατεύθυνση από την άλλη.

Λόγος επιλογής ασύμμετρης υπερσυμμετρικής τεχνολογίας

Με τον πολλαπλασιασμό των ταινιών συνεχούς ροής και των τηλεοπτικών εκπομπών σε απευθείας σύνδεση, ο τυπικός οικιακός δρομολογητής καλείται να κατεβάσει ένα πολύ μεγαλύτερο όγκο δεδομένων με τη μορφή ροής βίντεο από ό, τι μια οικογένεια είναι πιθανό να μεταφορτώσει. Αυτό είναι όπου η ασύμμετρη τεχνολογία έρχεται σε πρακτικό. Οι περισσότεροι δρομολογητές οικίας έχουν ρυθμιστεί για να αντιμετωπίσουν αυτήν την ασυμφωνία μεταξύ του ποσού των δεδομένων που έχουν ληφθεί και των δεδομένων που μεταφορτώθηκαν. Σε πολλές περιπτώσεις, η ίδια η καλωδιακή ή δορυφορική εταιρεία παρέχει μεγαλύτερες ταχύτητες λήψης από ό, τι ταχύτητες αποστολής για τον ίδιο λόγο.

Για παράδειγμα, η τεχνολογία Digital Subscriber Line (DSL) υπάρχει τόσο σε συμμετρικές όσο και ασύμμετρες μορφές. Το ασύμμετρο DSL (ADSL) προσφέρει πολύ μεγαλύτερο εύρος ζώνης για λήψεις θυσιάζοντας το διαθέσιμο εύρος ζώνης για μεταφορτώσεις. Αντίστροφα, το συμμετρικό DSL υποστηρίζει ίσο εύρος ζώνης και στις δύο κατευθύνσεις. Οι υπηρεσίες Διαδικτύου για οικιακή χρήση συνήθως υποστηρίζουν το ADSL, επειδή οι τυπικοί χρήστες του Διαδικτύου τείνουν να κατεβάζουν πολύ περισσότερα δεδομένα από ό, τι φορτώνουν. Τα δίκτυα επιχειρήσεων χρησιμοποιούν συχνότερα SDSL.

Συμμετρική εναντίον ασύμμετρων στη δικτύωση

Η συμμετρία και η ασυμμετρία ισχύουν επίσης για τον σχεδιασμό του δικτύου με γενικότερους τρόπους. Ένα συμμετρικό σχέδιο δικτύου παρέχει σε όλες τις συσκευές την ίση πρόσβαση στους πόρους, ενώ τα ασύμμετρα δίκτυα διαχωρίζουν άνισα την πρόσβαση στους πόρους. Για παράδειγμα, τα "καθαρά" δίκτυα P2P που δεν βασίζονται σε κεντρικούς διακομιστές είναι συμμετρικά, ενώ άλλα δίκτυα P2P είναι ασύμμετρα.

Τέλος, στην ασφάλεια του δικτύου , υπάρχουν συμμετρικές και ασύμμετρες μορφές κρυπτογράφησης. Τα συστηματικά συστήματα κρυπτογράφησης μοιράζονται τα ίδια κλειδιά κρυπτογράφησης μεταξύ των δύο άκρων της επικοινωνίας δικτύου. Τα ασύμμετρα συστήματα κρυπτογράφησης χρησιμοποιούν διαφορετικά κλειδιά κρυπτογράφησης -όπως δημόσιο και ιδιωτικό- για κάθε τελικό σημείο της επικοινωνίας.