Τεχνολογία εναλλαγής πακέτων ρελέ πλαισίου

Το ρελαί πλαισίου είναι ένα στρώμα ζεύξης δεδομένων, τεχνολογία πρωτοκόλλου δικτύου ψηφιακής μετάδοσης πακέτων που σχεδιάστηκε για να συνδέει τοπικά δίκτυα (LAN) και να μεταφέρει δεδομένα σε δίκτυα WAN (Wide Area Networks - Wide Area Networks) . Το Frame Relay μοιράζεται μέρος της ίδιας βασικής τεχνολογίας με το X.25 και πέτυχε κάποια δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως την υποκείμενη υποδομή για υπηρεσίες ψηφιακού δικτύου ολοκληρωμένων υπηρεσιών (ISDN) που πωλούνται σε επιχειρήσεις.

Πώς λειτουργεί το ρελαί πλαισίου

Το Frame Relay υποστηρίζει την πολυπλεξία της κυκλοφορίας από πολλαπλές συνδέσεις μέσω ενός κοινόχρηστου φυσικού συνδέσμου, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα υλικού ειδικού σκοπού, όπως δρομολογητές πλαισίων, γέφυρες και διακόπτες που πακετάρουν τα δεδομένα σε ξεχωριστά μηνύματα Frame Relay. Κάθε σύνδεση χρησιμοποιεί δέκτη (10) bit Data Link Identifier (DLCI) για μοναδική διεύθυνση καναλιών. Υπάρχουν δύο τύποι σύνδεσης:

Το Frame Relay επιτυγχάνει καλύτερη απόδοση από το X.25 με χαμηλότερο κόστος και κυρίως δεν εκτελεί καμία διόρθωση σφάλματος (που εξάλλου εκφορτώνεται σε άλλα στοιχεία του δικτύου), μειώνοντας σημαντικά την καθυστέρηση του δικτύου . Υποστηρίζει επίσης μεγέθη πακέτων μεταβλητού μήκους για αποτελεσματικότερη χρήση του εύρους ζώνης δικτύου .

Το Frame Relay λειτουργεί μέσω γραμμών οπτικών ινών ή I SDN και μπορεί να υποστηρίξει διαφορετικά πρωτόκολλα δικτύου υψηλότερου επιπέδου, όπως το πρωτόκολλο Internet (IP) .

Απόδοση του ρελαί πλαισίου

Το Relay Frame υποστηρίζει τις ταχύτητες δεδομένων των τυπικών γραμμών T1 και T3 - 1.544 Mbps και 45 Mbps, αντίστοιχα, με μεμονωμένες συνδέσεις κάτω των 56 Kbps. Υποστηρίζει επίσης συνδέσεις ίνας μέχρι 2,4 Gbps.

Κάθε σύνδεση μπορεί να ρυθμιστεί με ρυθμό ανάληψης πληροφοριών (CIR) που το πρωτόκολλο διατηρεί από προεπιλογή. Το CIR αναφέρεται σε ένα ελάχιστο ρυθμό δεδομένων που αναμένεται να λάβει η σύνδεση υπό σταθερές συνθήκες (και μπορεί να ξεπεραστεί όταν η υποκείμενη φυσική σύνδεση έχει αρκετή πλεονάζουσα χωρητικότητα για να υποστηρίξει). Το Relay Frame δεν περιορίζει τη μέγιστη απόδοση σε σχέση με το CIR, αλλά επιτρέπει επίσης την κυκλοφορία σε έκρηξη, όπου η σύνδεση μπορεί προσωρινά (συνήθως για έως και 2 δευτερόλεπτα) να υπερβεί το CIR.

Ζητήματα με ρελαί πλαισίου

Το Frame Relay παρείχε παραδοσιακά έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μεταδίδουν δεδομένα σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτή η τεχνολογία έχει μειωθεί στη δημοτικότητα καθώς οι επιχειρήσεις μετακινούνται σταδιακά τις αναπτύξεις τους σε άλλες λύσεις που βασίζονται στο πρωτόκολλο Internet (IP) .

Πριν από χρόνια, πολλοί θεωρούσαν ασύγχρονη λειτουργία μεταφοράς (ATM) και αναμετάδοση πλαισίου ως άμεσους ανταγωνιστές. Η τεχνολογία ATM διαφέρει ουσιαστικά από το Frame Relay, ωστόσο - χρησιμοποιώντας πακέτα σταθερού μήκους παρά πακέτα μεταβλητού μήκους και απαιτώντας πιο ακριβό εξοπλισμό για να λειτουργήσει.

Το Frame Relay τελικά αντιμετώπισε πολύ ισχυρότερο ανταγωνισμό από το MPLS - Switching Label Multi-Protocol. Οι τεχνικές MPLS έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε δρομολογητές του Διαδικτύου για την αποτελεσματική ενεργοποίηση λύσεων Virtual Private Network (VPN) που προηγουμένως θα απαιτούσαν Frame Relay ή παρόμοιες λύσεις.