Ένας σύντομος οδηγός για τον προγραμματισμό υποδοχών για δίκτυα υπολογιστών TCP / IP

Ο προγραμματισμός υποδοχών συνδέει τους διακομιστές και τους υπολογιστές-πελάτες

Ο προγραμματισμός υποδοχών είναι η βασική τεχνολογία πίσω από τις επικοινωνίες σε δίκτυα TCP / IP . Μια πρίζα είναι ένα τελικό σημείο μιας αμφίδρομης σύνδεσης μεταξύ δύο προγραμμάτων που εκτελούνται σε ένα δίκτυο. Η υποδοχή παρέχει ένα αμφίδρομο τελικό σημείο επικοινωνίας για την αποστολή και τη λήψη δεδομένων με άλλη πρίζα. Οι συνδέσεις υποδοχών εκτελούνται κανονικά μεταξύ δύο διαφορετικών υπολογιστών σε τοπικό δίκτυο ( LAN ) ή μέσω διαδικτύου, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνία μεταξύ διαδικασιών σε έναν μόνο υπολογιστή.

Υποδοχές και διευθύνσεις

Τα τελικά σημεία υποδοχής σε δίκτυα TCP / IP έχουν μια μοναδική διεύθυνση που είναι ο συνδυασμός μιας διεύθυνσης IP και ενός αριθμού θύρας TCP / IP. Επειδή η υποδοχή συνδέεται με έναν συγκεκριμένο αριθμό θύρας, το στρώμα TCP μπορεί να αναγνωρίσει την εφαρμογή που θα πρέπει να λαμβάνει τα δεδομένα που της αποστέλλονται. Όταν δημιουργείτε μια νέα υποδοχή, η βιβλιοθήκη υποδοχής δημιουργεί αυτόματα έναν μοναδικό αριθμό θύρας στη συσκευή. Ο προγραμματιστής μπορεί επίσης να καθορίζει αριθμούς θύρας σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Πώς λειτουργούν οι υποδοχές διακομιστή

Συνήθως ένας διακομιστής εκτελείται σε έναν υπολογιστή και έχει υποδοχή που δεσμεύεται σε συγκεκριμένη θύρα. Ο διακομιστής περιμένει έναν διαφορετικό υπολογιστή να κάνει μια αίτηση σύνδεσης. Ο υπολογιστής-πελάτης γνωρίζει το όνομα κεντρικού υπολογιστή του υπολογιστή διακομιστή και τον αριθμό θύρας στον οποίο ακούει ο διακομιστής. Ο υπολογιστής-πελάτης ταυτοποιεί τον εαυτό του και, αν όλα πάνε καλά, ο διακομιστής επιτρέπει στον υπολογιστή-πελάτη να συνδεθεί.

Βιβλιοθήκες υποδοχής

Αντί να κωδικοποιούν απευθείας σε API υποδοχής χαμηλού επιπέδου, οι προγραμματιστές δικτύου συνήθως χρησιμοποιούν βιβλιοθήκες υποδοχής. Δύο κοινά χρησιμοποιούμενες βιβλιοθήκες υποδοχής είναι τα Berkeley Sockets για συστήματα Linux / Unix και τα συστήματα WinSock για Windows.

Μια βιβλιοθήκη υποδοχών παρέχει ένα σύνολο λειτουργιών API παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές για την εργασία με αρχεία, όπως open (), read (), write () και close ().