Η διαφορά μεταξύ DVD διπλής και διπλής όψης

Τα εγγράψιμα DVD διατίθενται σε διάφορες μορφές για να ικανοποιούν διάφορες χρήσεις και δυνατότητες. Δύο από τα πιο συνηθισμένα είναι διπλής όψης και διπλής όψης. Τα διπλά στρώματα (DL) και τα DVD διπλής όψης (DS) υποδιαιρούνται περαιτέρω σε μερικά διαφορετικά είδη. Παρόλο που αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, χρησιμοποιούνται συνηθισμένα αρκτικόλεξα:

Κάθε ένα έχει ένα σύνολο δύο εγγράψιμων στρώσεων, περιέχει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων και μοιάζει με το άλλο, αλλά η διπλή και η διπλή όψη σημαίνουν δύο πολύ διαφορετικά πράγματα.

DVD διπλής στρώσης

Τα DVD εγγράψιμα διπλής στρώσης, τα οποία σημειώνονται με "DL", διατίθενται σε δύο μορφές:

Κάθε ένα από αυτά τα DVD έχει μόνο μία πλευρά, αλλά αυτή η μονή πλευρά έχει δύο στρώματα στα οποία μπορούν να γραφτούν δεδομένα. Μαζί, τα δύο στρώματα κατέχουν συνολικά χωρητικότητα έως 8,5 GB για περίπου τέσσερις ώρες βίντεο, καθιστώντας αυτή τη μορφή DVD ιδανική για τις περισσότερες οικιακές ή επαγγελματικές χρήσεις.

Το "R" αναφέρεται σε τεχνικές διαφορές στον τρόπο καταγραφής και ανάγνωσης των δεδομένων, αλλά δεν θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Ελέγξτε την τεκμηρίωση του καυστήρα DVD για να βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει υποστήριξη για DVD-R DL, DVD + R DL ή και τα δύο.

DVD διπλής όψης

Με απλά λόγια, τα διπλής όψεως (DS) εγγράψιμα DVD μπορούν να συγκρατούν δεδομένα σε δύο πλευρές, καθένα από τα οποία έχει ένα μόνο στρώμα. Ένα DVD διπλής όψης περιέχει περίπου 9,4 GB δεδομένων, δηλαδή περίπου 4,75 ώρες βίντεο.

Οι καυστήρες DVD που υποστηρίζουν δίσκους DVD +/- R / RW μπορούν να καούν στους δίσκους διπλής όψεως. το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάψετε τη μία πλευρά, γυρίστε το δίσκο σαν ένα παλιό δίσκο LP και καίνε στην άλλη πλευρά.

Δίσκοι διπλής όψεως, διπλής στρώσης (DS DL)

Για να μπερδευτεί περαιτέρω το θέμα, τα επανεγγράψιμα DVD διατίθενται με δύο πλευρές και δύο στρώματα. Όπως μπορείτε να περιμένετε, αυτά κατέχουν σημαντικά περισσότερα δεδομένα, γενικά για ένα επιβλητικό 17GB.

Ταινίες σε DVD

Οι ταινίες είναι συνήθως διαθέσιμες σε μονόπλευρα DVD διπλής στρώσης. Ορισμένες ταινίες πωλούνται ως σύνολα, με ταινία και επιπλέον βίντεο σε ένα DVD και άλλες εκδόσεις (όπως η πλήρης οθόνη) σε μια άλλη. Οι ταινίες που πωλούνται σε DVD διπλής όψης συχνά διαχωρίζουν αυτά τα αντικείμενα παρομοίως, αλλά σε αντίθετες πλευρές και όχι σε χωριστούς δίσκους. Οι πολύ μεγάλες ταινίες είναι μερικές φορές χωρισμένες μεταξύ των δύο πλευρών. ο θεατής πρέπει να γυρίσει το DVD στη μέση της ταινίας για να συνεχίσει να παρακολουθεί.

Μια σημείωση σχετικά με τους καυστήρες DVD

Οι παλαιότεροι υπολογιστές είναι συνήθως εξοπλισμένοι με μονάδες οπτικών δίσκων (οι οποίες διαβάζουν και εγγράφουν DVD). Ωστόσο, λόγω της εμφάνισης του cloud storage και των ψηφιακών μέσων, πολλοί νέοι υπολογιστές δεν διαθέτουν αυτό το χαρακτηριστικό. Εάν θέλετε να παίξετε ή να δημιουργήσετε DVD και ο υπολογιστής σας είναι τόσο εξοπλισμένος, ελέγξτε την τεκμηρίωσή του για να δείτε ποιοι τύποι DVD είναι συμβατοί. Εάν δεν περιλαμβάνεται οπτική μονάδα, μπορείτε να αγοράσετε αυτόνομη μονάδα. πάλι, ελέγξτε την τεκμηρίωση για να δείτε ποια μορφή DVD είναι κατάλληλη για το μοντέλο που επιλέγετε.